BALIK TESİSLERİNDE ÇED ŞÜPHESİ!

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun’un Keşap ve Espiye ilçeleri arasında bulunan Düzköy, Yolağzı ve Hisarüstü Köylerinin bulunduğu sahil boyunca kurulması planlanan balık çiftlikleri tesislerinde ÇED şüphesi olduğunu söyledi. ÇED raporlarının balık çiftlikleri için hayati önem taşıdığını belirten Tığlı, “Türkiye'de kültür balıkçılığı üretiminin ve çeşitliliğinin artırılması için yapılan yatırımlarda denizlerin ve sahil şeridinin korunması hep arka plana itilmiş ve ÇED raporları bilimsellikten uzak olarak hazırlanmıştır.” dedi.

“BAKANLIKLAR CEVAP VERMEDİ”

Giresun’daki balık çiftlikleriyle ilgili hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığına hem de Tarım ve Orman Bakanlığına verdikleri soru önergelerine bakanlığın yanıt vermediğini dile getiren Tığlı, “Tarım ve Orman Bakanlığı Giresun ve ilçelerinde balık çiftlikleri yapan her hangi bir tesis olmadığını söylemiştir. Sahilimiz ve sahil turizmi açısından büyük riskler taşıyan bu girişim Giresun ve ilçelerinde istihdam ve ekonomik katkı ve kalkınma faaliyeti gibi sunularak, diğer alanlarda olduğu gibi algı operasyonu yaratılma çabası olacağı görülmektedir. Giresun’un sahip olduğu tüm değerleri, varlıkları bu şekilde talan edilirken aynı şekilde bu defa denizimiz ve sahillerimizin menfaat grupları lehine tehdit edildiği görülmektedir. Balık çiftlikleri kurulması için ÇED süreçleri başlasa da, raporlar hazırlansa da, vatandaş baskı altına alınsa da bu bölgelere bilim dışı balık çiftliği yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. ” ifadelerini kullandı.

BAKANA TESİSLERİ SORDU

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle: Giresun valiliği tarafından 2012 yılında kurulan Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB)’nin önemli turizm yerlerinden birisi olarak kabul ettiği Düzköy’de balık üreme koylarının olduğu ÇED raporlarında yer almış mıdır? Önemli balık üreme koylarının olduğu bu hassas bölgede kafes balıkçılığının yapılmasına izin vermek ile orada bulunan endemik türlerin yok olacağı ÇED raporlarında yer almış mıdır? Usulsüz ve bilimden uzak hazırlanan ÇED raporlarına göre hayata geçen bu projeler ile doğanın geri dönüşü olmayan bir şekilde kirleneceği, insanların ve diğer canlıların sağlığının olumsuz etkileneceği hakkında her hangi bir bilgiye sahip değil misiniz? Yoksa bilginiz olduğu halde bu projelere onay vererek doğanın katledilmesine evet mi demek istiyorsunuz? Eynesil’de ÇED sürecini başlatırken bölgenin riskli olduğu yönünde tarafınıza ulaştırılan raporları neden dikkate almadınız? 16 Eylül 2018 tarihinde Eynesil sahillerinde Balık Çiftlikleri kurulması için ÇED süreci başlatıldığı halde 26 Eylül 2018’de size yönelttiğimiz soru önergemizdeki sorulara neden cevap vermediniz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.