RAKAM TURİZMİ YANLIŞ!

TİSAD Başkanı Murat Çavga, Trabzon turizminde turist sayısının yüksek olduğunu, karlığın düşük olduğunu ve sürdürülebilirliğin ise tehdit altında olduğunu dile getirerek dikkat çeken tespitlerde bulundu. Çavga, açıklanan tozpembe turizm tablolarına rağmen işletmelerin kötü durumda olduğunu ifade ederek, “Turist sayımız yüksek! Karlılığımız düşük! Sürdürülebilirliğimiz tehdit altında! Sezonluk bir şehir olmak üzereyiz. Rakamlarla turizm yapmaya devam etmek yanlış.” dedi.

TURİZM YAPILANMAYA GİTMEZSE KAN KAYBEDECEK

Trabzon’da son yıllarda gözde sektör haline gelen turizmde mevcut yapılanmayla yola devam edilmesi durumunda kentin bundan zararlı çıkacağını ifade eden TİSAD Başkanı Murat Çavga, işletmelerin açıklanan tozpembe tablolara rağmen kötü durumda olduğunu söyledi. Başkan Çavga, “Bölgemizin gözde sektörü haline gelen turizm sektörümüz bu yapılanmayla gittiğimiz sürece her yıl kan kaybetmeye devam edecektir. Rakamlar her şey güzel diyor ancak işletmeciler buna katılmıyor. Hatta işletmelerimizin birçoğu kış aylarında kapatıp yaz aylarında tesislerini açmanın hesabını yapmaya başladılar. Sezonluk bir şehir olmak üzereyiz. Tam turizm şehri olacağız yani. Biz rakamlarla turizm yapmaya devam ettiğimiz sürece ve yukarıda bahsettiğim, aslında ülkemizin sorunu olan aksaklıkların önüne geçmediğimiz sürece, sadece rakamlarla turizm yapmaya devam edeceğiz. Kısacası turist sayımız yüksek! Karlılığımız düşük! Sürdürülebilirliğimiz tehdit altında! Tüm bu anlattıklarımı anlaşılır kılacak bir soru ile satırlarıma son vermek istiyorum.  Bu yıl 296 milyon dolar turizm geliri elde ettiğimiz basında yankılandı. Sizce 296 milyon dolar turizm geliri elde edilen bir şehirde kurumlar vergisi ya da gelir vergisi sıralamasında kaç tane turizmcimiz ilk 10’a girebilir?” şeklinde konuştu.

İŞLETMELERİN GİDERLERİ BÜYÜK

TİSAD Başkanı Murat Çavga, 12 ay boyunca açık olan yüksek ve düşük sezon ayrımı yapmayan turizm işletmelerinin birçok giderinin olduğunu söyledi. Başkan Çavga, “Misafirhane adı altında kurulan kuruluş amaçları ait oldukları kurumun personellerine hizmet etmek olan, ancak otel gibi hizmet veren tesisleri hiç düşündünüz mü? Unutmayalım ki; bu tesisler personel, kira, konaklama vergisi gibi birçok giderden muaftırlar. Kuruluş amacı otel işletmeciliği olan yüksek/düşük sezon ayrımı yapmaksızın on iki ay boyunca açık olan, personel, vergi, vb.. gibi maliyetlere katlanan otellerin fiyat politikalarını ve doluluk oranlarını doğrudan etkileyen bu tesislerin hiç suçu yok mu?” dedi.

BELEDİYE TESİSLERİ ZARARA UĞRATIYOR

Kentlerde yer alan belediye tesislerinin turizm işletmelerini zarara uğrattığına dikkat çeken TİSAD Başkanı Murat Çavga, “Son yıllarda Belediyeye ait olanlar çok gözdeler. Yukarıda bahsettiğim misafirhanelerin restoranları da bu kapsama alınabilir. Özellikle ramazan ayındaki iftar menü fiyatları çok rahatsız edici oluyor.  Kurumlarının imkânlarıyla minimize ettikleri maliyetlerini restoranlarla rekabet ederken kullanınca bu tesislerin hiç suçu olmuyor mu?” diye konuştu.

TRABZON’DAKİ ORGANİZASYONLARI ŞEHİR DIŞINDAKİ FİRMALAR TERTİPLİYOR

Trabzon’da çeşitli kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği organizasyonları Trabzon dışındaki firmaların tertiplediğine değinen Başkan Çavga, özellikle resmi kurumları eleştirdi. Çavga, “Toplantılar. Oteller ile doğrudan bağlantı kurarak toplantı organize eden resmi kurumlar, 1618 sayılı seyahat acentaları kanununa doğrudan muhalefet ediyorlar. Bazı kurumlar ise; Trabzon'da ki toplantılarının organizasyonu şehir dışındaki firmalarla tertipliyorlar. Şimdi burada bu organizasyonları yapan kurumların hiç suçu yok mu?” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
BaşkanTİSADOteller
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.