200 bin ila 500 bin arasında bulaştırma ihtimali olan var

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın’dan korkutan rakamlar

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “200 bin ila 500 bin arasında Türkiye’de yaşayan ve virüsü bulaştırma ihtimali olan bir kitle var. Ekim sonu Kasım’da Mart-Nisan’dan daha endişe verici rakamlarla karşılaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, tedbirlere uyulmazsa Ekim ve Kasım ayında Türkiye’yi zorlu bir sürecin bekleyeceğini kaydetti. Prof. Dr. Aydın,  “Derin dip dalgası diye bir cümle kullanılır birçok konuda. Ben Koronavirüs konusunda da Türkiye’nin binli rakamları görmesine rağmen derin dip dalgasının sert olduğunu yüzeye vuracağı güz döneminde beklemediğimizden daha yüksek rakamlarla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Toplumu ciddi ciddi uyarma arzusundayım. Nedir derin dip dalgası? Biz Mart ayına girerken neredeyse hiç vaka yoktu. İlk vakayı 11 Mart’ta bildik. O zaman derin dip dalgası tekli rakamlardan ibaretti. Ama bugün Sağlık Bakanlığı TÜİK’le yaptığı çalışmayı açıkladığında binde 2.5 kişinin virüsü taşıdığını belirtiyor. Bu binde 2.5 kişiyi Türkiye’nin nüfusuna uyarlarsanız 200 bin ve üzerinde sayı demektir. Bunun mikrobiyolojik eksikliklerini de üzerine koyarsanız 200 bin ila 500 bin arasında şu an Türkiye’de yaşayan ve virüsü bulaştırma ihtimali olan bir kitle var. Bu kitleyi biz ne kadar bir araya getirirsek, ne kadar tedbirsiz maskesiz mesafesiz bulunurlarsa bu rakamın binlerin altına çok hızlı inmeyeceğini görürüz. Ciddi oranda da tedbirlerden uzaklaştıklarını görüyoruz. Derin dip dalgasının bu düzeyde olduğu bir yerde Kasım ayında okulların açılmasıyla beraber, tatilden dönüşler, kalabalık ortamlar, çalışma ortamlarının çok yoğun olduğu ortamda dünyanın da beklediği 2. dalga olursa biz Mart-Nisan’dan da daha kötü günler geçiririz.” ifadelerini kullanıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ 30-35 GÜN ÇOK ÖNEMLİ

2. dalganın beklendiği güz dönemine bugünden hazırlık yapılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, “Bizim önümüzdeki 30-35 gün bayram öncesi, bayram ve okulların açılacağı döneme kadar derin dip dalgasını çok daha aşağıya çekebilecek davranış kalıbında olmamız lazım. Yoksa güz dönemi geldiğinde önümüze çıkan yüksek rakamı 4-6 haftadan önce aşağıya çekme imkanımız yok. Bugünden hazırlanıp güz dönemine düşük rakamlarla girmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

ENDİŞELERİMİN İKİ NOKTASI VARDI

Toplumun tavrından endişe duyduğunu kaydeden Aydın, “Maske var ama maske gerektiği yerde gerektiği gibi kullanılmıyor. Maskeli 4-5 arkadaş bir araya geldikleri zaman birbirlerine samimiyet gösterisi olarak maskelerini çıkarıyorlar. O aşamadan önce saatlerce yürürken maskeyi kullanıyor ama bir araya gelince ne gerek var diyerek çıkarıyor. Benim endişelerimin iki noktası vardı. Türkiye bunu biliyor. Birincisi spor müsabakalarındaki açık alandaki eğlenceler, ikincisi ise düğünler. Bu böyle olmamalı. Yoksa bedelini ağır öderiz. Benim endişem okullar açıldığında, mesailer başladığında, kentlere toplandığımız zaman derin dip dalgası dediğimiz görmeden bilmeden bulaştırıcı insanlarla bir araya geldiğimizde oluşacak rakamlar. Ekim sonu Kasım’da Mart-Nisan’dan daha endişe verici rakamlarla karşılaşabileceğimizi düşünüyorum. Şu anki gidişat onu gösteriyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

 

Anahtar Kelimeler:
RektörSağlıkKlinik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.