BÜYÜKŞEHİR’İN İMAR FİYASKOSU

TMMOB ŞPO Trabzon Şubesinin itirazı üzerine Trabzon İdare Mahkemesi'nce Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve mecliste kabul edilerek, onaylanan, kentin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve bu planın dayanağı olan 1/25000 ölçekli .1 Planlama Alt Bölgesi  Nazım İmar Planlarının yürütmesi durduruldu. Büyükşehir’in mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz ettiği ancak Samsun Bölge Adliye Mahkemesinin de durdurma kararına itirazı reddettiği öğrenildi. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu, planlar hakkında ‘Özel önem verdik’ demişti.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI PLANLARI MAHKEMEYE VERDİ

TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi tarafından, Trabzon Büyükşehir Belediyesince 2018 yılında onaylanarak kesinleşen Ortahisar ilçesini kapsayan ve 3 etaptan oluşan 1/5000’lik ve 1/25000’lik İmar Planları’nın, İmar Kanunu'na ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği kazanılmış hak kurallarına, şehircilik ilke ve esaslarına, şehrin gelecekte yaşayacak nüfusunu belirleyen nüfus projeksiyonlarına aykırı olduğu, planlardaki gösterim tekniğinin eksik gösterildiği, alt ölçekteki planlama kararlarının üst ölçekteki planlama kararlarına ve planlama alanı sınırlarına uymadığı gerekçesiyle planın iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.  Mahkeme, imar planlarının mevzuata ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesini durdurdu. Bu karar üzerine Samsun Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesinin yaptığı itirazı da reddedildi.

YAPILAN HATALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, kentin imar planlarının açtıkları dava sonucu yürütmesinin durdurulduğunu belirtti. Yapılan hataların gün yüzüne çıktığını ifade eden Şen, "Planlama sürecinde ilgili belediyeye katkı sağlamak ve daha sağlıklı yaşanabilir kentsel mekanların oluşması amacıyla kentle, kırsalla, nüfus ve işgücü ile tüm konular dahilinde oluşturulan imar planları üzerinden değerlendirmelerimizi hem sözlü hem de yazılı olarak sunduk. Ancak özellikle yüksek fazla nüfus belirlenmesi ve kentsel donatı alanı eksiklikleri hususlarında ve ilave yoğunluk artışları önerilmesi gibi konularda çekincelerimiz dikkate alınmadı. Gelinen süreçte kentin tüm bileşenlerini gözeten, hukuk kararında  belirtilmeyen kentsel eksiklikleri de giderecek kentin geleceğine bir yön veren imar planlarının hem eleştirisel gözle hem de empati yaparak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Şehir Plancıları Odası ve meslek mensupları olarak bu tür çalışmalara ve planlama sürecine katkı verebileceğimizin bilinmesi önemlidir. Diğer taraftan imar planlarını onama yetkisine sahip olan iradenin de bu planlar üzerinde mahkeme kararı çerçevesinde iyi düşünerek doğru kararlar almasının görevi olduğunu bilmelidir.” diye konuştu.

VATANDAŞ İPTAL DURUMUNDA İNŞAAT YAPAMAYACAK!

Vatandaşların askıda olan ancak bu askıda olan planlara zemin hazırlayan 1/5000’lik planların yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili de konuşan ŞPO Başkanı Şen, “Büyükşehirin yaptığı imar planları iptal olursa askıda o planların bir hükmü olmayacak. Vatandaşlar planlar iptal olursa kendi parselleriyle ilgili imar durumu alamayacak. Üzerinde inşaat yapamayacak. Belli bir süre kısıtlama yaşayacak.” dedi.

ESKİ BAŞKAN ‘TRABZON’UN ANAYASASI DEMİŞTİ’

Dönemin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede sağlıklı kentler için nitelikli imar planlarının olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Trabzon’un plan anayasası hazır.  İmar planları yönünden şehrimiz ile aynı dönemde büyükşehir statüsüne kavuşan illerin çok önündeyiz. Çünkü biliyoruz ki imar demek sağlıklı kentler demektir, yeşil alan demektir, geniş yollar demektir. Bu nedenle imar çalışmalarına özel önem verdik. Trabzon’un plan anayasaları tamamlanmıştır. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun.” demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.