RUSLARIN TRABZON OPERASYONU NASIL DURDURULDU?

Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında "Soğuk Savaş" döneminde kriz yaratan olaylardan biri olan iki Sovyet vatandaşının iç hat seferi yapan bir yolcu uçağını Trabzon'a kaçırmasıydı.

Medyagünlüğü sitesinde Fuad Seferov’un aktardığına göre, Rus gazeteci yazar Fyodor Razzakov'un yazdığı kitapla, 1970 yılında yaşanan olayın şimdiye kadar bilinmeyen bir yönü ortaya çıktı. Razzakov kitabında Sovyet askeri istihbaratı GRU'nun Trabzon'a kaçırılan Sovyet yolcu uçağının geri getirilmesi için Türkiye'de özel operasyon hazırladığını iddia ediliyor. Yazara göre, Ankara'nın uçağı Sovyetler Birliği'ne iade etmesiyle GRU son anda operasyonu durdurdu. Benzer iddialar Rusya'nın çok okunan gazetelerinden Komsomolskaya Pravda'nın 15 Ekim 2018 tarihli sayısında da yer aldı. Razzakov, 2009 yılında yazdığı "Suç Dünyasının Ansiklopedisi: 1970-79 Yıllarının Haydutları" kitabında içinde toplam 51 kişi bulunan Sovyet Havayolları Aeroflot'un 244 sefer sayılı uçağının 15 Ekim 1970 tarihinde Türkiye'ye kaçırılması olayına da değiniyor. Litvanyalı kökenli Sovyet vatandaşı Pranas Brazinskas ve 13 yaşındaki oğlu Algirdas An-24 tipi yolcu uçağını Batum'dan Suhumi'ye giderken kaçırdı. Bu aynı zamanda Sovyetler Birliği tarihinde başarılı olan ilk uçak kaçırma eylemiydi. Pilot kabinine girmeye çalışan korsanların açtığı ateşle onlara engel olmaya çalışan 19 yaşındaki hostes Nadejda Kurçenko öldü (alttaki fotoğraf), mürettebattan da yaralananlar oldu. Kurşunların havada uçtuğu kabinde sonradan 24 kovan bulundu. Hava korsanları uçağı Trabzon'a indirdi ve hemen güvenlik kuvvetlerine teslim oldu. Brazinskas, Sovyet yönetimine muhalif Litvanya gizli direniş örgütüne üye olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunduğunu söyledi.

Anahtar Kelimeler:
TrabzonRusya Uçak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105