Trafikte Şiddet Artıyor

Türkiye’de 1 yılda yaklaşık 100 araç sürücüsü, trafikte seyir halinde iken yol verme kavgasından hayatını kaybetti

Trafikte şiddet artıyor

Trafikte yaşanan şiddet her geçen gün artıyor. Türkiye’de ortalama bir yılda yaklaşık 100 araç sürücüsü trafikte seyir halinde iken yol verme, vermeme veya araç parkı yüzünden delici, kesici veya ateşli silahla öldürülüyor. Trafikte yaşanan bu şiddetin sebebi ne Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Şenol Anaç değerlendirdi. Trafikte yapılan hataların kişisel olarak algılanmaması gerektiğini belirten Anaç; toplumsal, sosyal olayların birikerek bir anda insanların gereksiz yere trafikte şiddet göstermesine sebep olabildiğini ifade etti.

Trafikte yaşanan öfkenin dışa vuruş şeklinin şiddet şeklinde gerçekleştiğini belirten Anaç, öfkenin her insanda var olan bir duygu olduğunu, mutluluk, mutsuzluk gibi doğal olduğunu söyledi. Anaç “ Bizim toplumda bu öfkeyi ifade ediş şeklimiz farklı, özellikle trafikte şiddette başvurarak bunu ifade ediyoruz. Trafikte yapılan bir hatayı kendimize yapılan bir saldırı gibi algılıyoruz. Örneğin biri yanlışlıkla önümüze araba kırdı, ya da kornaya bastı, bunu şahsımıza yapılmış saldırı olarak görüyoruz. Yaşanan bu durumlar karşısında öfke kontrolünü sağlayamayıp karşımızdakini nezaket kuralları çerçevesinde uyarmak yerine direkt şiddete başvuruyoruz” dedi.

TARFİKTE YAPILAN HATALAR KİŞİSEL OLARAK ALGILANMAMALI

Şiddetin insanın ruh yapısıyla çok ilgili olduğunu belirten Anaç, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “İnsan kendini güvensiz bir ortamda hissediyorsa şiddete başvurma eğilimi artıyor. Eğer toplum mutsuzsa ve güvensizse kendini tehdit ortamında hissediyorsa tetikte olup saldırma içgüdüsüyle hareket ediyor. Trafikte yaşanan durum tamda bu, birinin yan bakması, korna çalması, yolu kapaması hemen tehdit olarak algılanıyor. Bana yapıyor, bilerek yapıyor, ben bunu baştan uyarayım düşüncesiyle trafikte hareket ediyor.”

Mutsuz olan toplumlarda şiddet olaylarının daha fazla yaşandığını belirten Anaç, bu durumun her alanda daha çok şiddeti ortaya çıkardığını ifade etti. Anaç “Yaşanan toplumsal, sosyal olaylar birikerek bir anda insanların gereksiz yere trafikte şiddet göstermesine sebep olabiliyor. Trafikte bir önyargı var, yapılan hatalar kişiye yapılıyormuş gibi algılanıyor. Karşınızdaki sürücü hasta olabilir, dalgın olabilir, psikolojik bir rahatsızlığı olabilir. Trafikte yapılan hatalar kişisel algılanmamalı. Gösterdiğiniz sözlü tepki bile ters tepebilir, genelde zaten şiddet de şiddeti doğurur” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.