TÜNEL AKVARYUM’A 20 MİLYON TL Mİ HARCANDI ?

Ortahisar Belediyesi'nin 2020 Mali Yılı Performans Programı görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi. Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında gerçekleşen oturumda meclis üyeleri performans programıyla ilgili görüş ve eleştirilerini dile getirdi. Belediye birim müdürlüklerinin 2020 yılıyla ilgili proje ve faaliyetlerini içeren program madde madde okunarak meclis üyelerinin görüşüne sunuldu.  CHP Grup Bakanvekili Turgay Şahin performans programıyla ilgili, "Bizim parti olarak amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek." diyerek görüşlerini şöyle sıraladı: Biz parti olarak her ne kadar bu programların yetersiz bulmuşsak da onlara desteğimizi de esirgemedik. Sonuçta bu programların bir formatı vardır. Önemli bir şeyin programa dahil edilmesidir. Dahil ettiğinizde, bunu sizin artırma ve eksiltme yetkiniz vardır. Bu programda yatırımcı müdürlüklerin yapacağı icraatı benim görmem lazım, isim bazında. Etüt Projede eksik yok. Fen işleri Müdürlüğü'nün çalışmaları madde madde yazılmamış. Yapılacak yola oranla sanat yapıları, menfez ve duvarlarınız çok az. İkincisi bu sanat yapıları bir projedir. Nerede yapacaksanız onu bilmem gerekir. 

GELİRLER ARTIRILMALI

Şehir içi trafik sorununa değinen Şahin, "Basit bir iki yaklaşımla beraber Trabzon'daki şehir içi trafiğinizi biz düzeltebiliriz. Bir iki kamulaştırmayla bu iş olur. Bizim parti olarak amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Fakat yetersiz de bulsak,her zaman desteğimizi verdik. Sonuçta bu kervan yürüyecek, bu hizmet yapılacak. Ama bir Trabzonlu olarak biz de iyi şeylerin yapılmasını istiyoruz. Maalesef, bunu demekle kalıyoruz. Bizim gelirleri artırıcı birtakım önlemler almamız lazım. Bu konuda size çok da öneriler getirdim. Araç kiralamalarındaki giderleri ortadan kaldırmak için İller Bankası'ndan borç alarak kendi malamıza çevirebiliriz. Yani bu konuda bir program hazırlanmış olsa çok daha iyi olurdu. Yine de 2020 programı, Trabzon'a hayırlı olsun diyorum, teşekkür ediyorum." sözlerine yer verdi.  İYİ Parti Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu ise programın bir önceki performans programından farklı olmadığını kaydederek, "Biz söze başladığımız zaman Trabzon'un tarihi, tarihle ilişkisi, 5000 yıllık tarihi geçmişi, bunları söyleyerek başlıyoruz. Ama beş yılda Trabzon'da ortaya çıkarılmış, gün yüzüne çıkarılmış tek bir eser yok. Bundan üç yıl önce tarihi çeşmelerle ilgili bir konuyu gündeme getirmiştim. Bunların beş tanesi programa konulmuş, teşekkür ediyorum. Buna ayrılan para 200 bin lira... Çok az, bunun daha da artırılması lazım. Denize sınırı olan ilçeler arasında deniz ulaşımının sağlanması lazım. Ülkedeki enflasyonu ve reel maaş artışlarını ortaya koyduğunuz zaman, 2020 yılı için öngörülmüş bütçeyle doğru orantılıdır. Bir öncekinden farklı değildir. Büyük yatırımların, büyük değişimlerin olmayacağı 2020 yılı Ortahisar için anlatılmıştır. Ben bu düşüncelerle Yüce Meclisi ve şahsınızı selamlıyor, performans programının hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum." diye konuştu.   Meclis üyelerinin programla ilgili düşüncelerini açıklamasından sonra söz alan Başkan Genç, dile getirilen eleştiri ve düşünceleri cevapladı.  Başkan Genç, Turgay Şahin'in yol projeleriyle ilgili konuların madde madde gösterilmemesiyle ilgili sorusunu, "Biz yol programını hazırlarken, muhtarlarımızdan, meclis üyelerimizden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bunları kendi programımızla örtüştürüyoruz ve tetkik ediyoruz. Biz daha önceki dönemde yol standartlarımızı oturtalım diye sanat yapılarını ötelediğimiz doğrudur. Arazinin topoğrafik yapısından dolayı çok duvar ve istinat talebi geldi. Bütün bunları da planlıyoruz." sözleriyle cevapladı.  

TÜNEL AKVARYUM'U BU ŞEHRE KAZANDIRACAĞIZ

Turgay Şahin'in Tünel Akvaryum'a 20 milyon TL harcandığıyla ilgili eleştirisini cevaplayan Başkan Genç, bu rakamın doğru olmadığını belirterek, "Onu ben daha önce burada da ifade ettim. Bu rakam 20 milyon TL değil. Tünel kısmı için yaptığımız net harcama 7 milyon 400 TL'dir." dedi.  Bunun üzerine söz alan Başkan Yardımcısı Erdoğan Beder ise rakamın 7 milyon 400 bin TL'den daha az olduğunu dile getirerek, " O kadar da olmadı. Biz Tünel kısmını 6,5 milyon TL'ye yaptık." dedi.   Tünel Akvaryum'da şu anda tünel içi kaplamanın ve mekanik kısmının yapıldığını belirten Başkan Genç, "Tünel içi kaplama bittikten sonra akvaryum kısmını ihaleye çıkarcağız. Şu andaki düşüncemiz yap-işlet devret modelidir. Bununla ihaleye çıkacağız. Fakat giren olmasa bile, biz bu projeyi yapacağız. Bu projenin zor kısmını, çetrefilli kısmını aşmışız...Ben bu projeyi bu şehre kazandırmak istiyorum. Ondan sonraki işletme kısmını biz işletemeyiz. Bu özellikli bir iş. Akvaryum işletmek bizim işimiz değil... Bunu Türkiye'de yapabilen zaten profesyonel manada iki-üç firma var.  İşletme kısmını değerlendireceğiz. Ama burada harcadığımız para asla 20 milyon TL değil." diye konuştu. 

UZMAN OLMAYA GEREK YOK

Şehir içi trafik sorunuyla ilgili soruyu da cevaplandıran Başkan Genç, "Trafik sorununu görmek için illâ uzman olmaya gerek yok. Her gün görüyoruz. Maraş Caddesi'ndeki sirkülasyon bizim gözümüzü yoruyor. Bu konuyu zaten Murat Başkanımıza getirdik. Maraş ve Gazipaşa caddelerini ismen programınıza yazmanız lazım dedik. Ve ismen yazdı. Gazipaşa Caddesi bizim prestij caddemizdi. Şehrin kuzeyden güneye girişi kapalı şu anda. Burada esnafımızı muzdarip olmuş. Keza Maraş Caddesi aynı şekilde... Bu konuda size hiç itirazım yok. Aynı şekilde düşünüyorum. Ama bunlarla ilgili iyi bir çalışmada yürüyor. Bunları örnek veriyorum. Tıpkı Meydan'da olduğu gibi Maraş Caddesi'nde de trafik tek yön olarak aksın. Ama yanı başında geniş yaya kaldırımları, engelli yolu yapılarak ışıklandırılmış bir şekilde daha sempatik hale gelecek bu caddelerimiz. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizle hemfikiriz, hem de eşgüdümlü bir çalışma sürdürüyoruz. Diğer caddelerimiz için de aynı anlayışla beraber çalışacağız." şeklinde konuştu.   Davut Çakıroğlu'nun ilçeler arasındaki deniz ulaşımının sağlanmasıyla ilgili düşüncesine katıldığını dile getiren Başkan Genç, "Bu konuda fikrinizi müspet buluyorum. deniz şehri olan bir kentte ilçeler arasında deniz ulaşımı olmalıdır. Bu konuda bizim gündemimizde yok, büyükşehir belediyemizin gündemine taşıyacağız." ifadelerini kullandı.  

TARİHE SAYGININ GEREĞİ

Davut Çakıroğlu'nun Tarihi çeşmeler ile ilgisi sorusunu cevaplayan Başkan Genç, konunun hassasiyetle ele alındığını kaydederek, "Bu konu sizin gündeme getirdiğiniz bir konuydu. Bizim de hassasiyetle ele aldığımız bir konuydu. Bunların 5 tanesini programımıza aldık. 13 tanesi ilgili tescil çalışmalarımız devam ediyor. Bunları, Kültür ve Tabiat Varlıkları'na onaylatıp hepsini birden ihaleye çıkaracağız. Sadece çeşmelerimiz değil, Hasan Paşa Hamamı gibi değerlerimizi de öne çıkarmamız onlara saygının gereği ve bu şehre yapacağımız hizmetlerin en önemlilerinden bir tanesi..." diye konuştu.  

BAKANLAR DESTEK VERDİ

Seyir Terası ve İskele Park projesiyle ilgili İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarıyla görüştüğünü ifade eden Başkan Genç, "Bu dönemde seyir terasını ve iskelepark projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bunların tamamı belediye bütçemizden yapılacak işler değil. Ama bu konuda şanslıyız. Geçen hafta İçişleri Bakanımızla görüştük. Çok beğendi... Maddi destek de dahil bize yardımı olacağını söyledi. Bu konuda bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum. İskelepark konusunda da Ulaştırma Bakanımızdan destekler alacağız. Bütün bunları yapabilmek için de Büyükşehir ile de eşgüdümlü çalışacağız. Ve bu eserleri şehrimize kazandıracağız." dedi. 

GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIMLA HAZIRLADIK

2020 Performans Programının reel ekonomik değerlere göre hazırlandığına dikkat çeken Başkan Genç, "Yani biz kendimizin yapabileceği reel şeyleri bu programa koymak istedik. Bunlar yazdığımız şekilde kalmasın, adım atalım, fiilen hayata geçirelim. İşler yürüsün, bir şeyler olsun diye düşündük. Gelirlerimizi orantılı, daha gerçekçi, daha reel bir performans programı hazırlamaya çalıştık. Ben de sizlerle gibi programı hazırlayan Mali Hizmetler Müdürlüğümüze, komisyonumuza, katkı sağlayan bütün mesai arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.  Yapılan görüşmelerin ardından Ortahisar Belediyesi 2020 Mali Yılı Performans Programı oybirliğiyle kabul edildi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105