Üretici Fındığa Tepki Göstersin

Fındıkta izlenen politikaların üreticinin lehine olmadığını belirten CHP’li vekil Hamzaçebi, fındık piyasasının özel sektörün baskısı altına girdiğini söyledi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve levant kalite fındık için 10 TL, Giresun kalite fındık için 10,5 TL fiyatla fındık alımı yapacağını duyurdu.  TMO’dan gelen açıklama karşısında fındık üreticilerinin tepkileri sürerken bir tepkide Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’den geldi, değerlendirmede bulunan Hamzaçebi, Türkiye’nin fındıkta doğru bir politika izlemediğini ve fındık üreticisinin bu fiyata itiraz etmesi gerektiğini ifade etti.

UYGULANAN POLİTİKALAR YANLIŞ

Türkiye’nin fındıkta doğru bir politika izlemediğini belirten Hamzaçebi, izlenen politikaların ya da politikasızlığın Türkiye’nin ve üreticinin lehine olmadığını ifade etti. Hamzaçebi “ Türkiye dünya fındık üretiminin yaklaşık dörtte üçünü gerçekleştirmektedir. Fındık üretimde dünya piyasasına hâkim olan Türkiye’nin fındık fiyatında belirleyici olamaması son derece üzüntü vericidir. Bu fındık fiyatı tek başına fındık üretiminin, rekoltenin azlığı veya çokluğu ile değerlendirilemez” ifadelerini kullandı.

Oltan fındığın İtalyan şirketi Ferrero tarafından satın alınmasının bir dönüm noktası olduğunu belirten Hamzaçebi, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bunu piyasa kurallarıyla açıklamak mümkün değil. Özel sektör istediğini alır istediğini satar, şirketini ister yabancılara satar ister Türklere satar diye bir açıklama doğru değil. Gelişmiş ülkelerde örneğin ABD’de belirli alanlarda özel sektör, şirket sahipleri şirketlerini istediği yabancıya satamaz.  Devlet buna müdahale eder.”

FINDIK PİYASASI ÖZEL SEKTÖRÜN BASKISI ALTINDA

Fındık piyasasının özel sektörün baskısı altına girdiğini kaydeden Hamzaçebi, TMO’nun açıkladığı fiyatın son derece yetersiz olduğunu ifade etti. Hamzaçebi “Zamanında 20 lirayı 25 lirayı bulan fındık fiyatı bu fiyatlarla fındığı sattırmıştır ve hiçbir sorun olmamıştır. Türkiye bundan 4 yıl önce 20 liradan yurtdışına fındık satabilmişse bugün de aynı fiyattan satmaması için hiçbir neden yoktur. Fındık piyasasında bir alt yapının oluşturulması gerekir” şeklinde konuştu.

Lisanslı depoculuğun gelişmediğinin altını çizen Hamzaçebi, açıklamalarını şu şekilde bitirdi. “ Üreticinin ürününü piyasayı düzenleyecek şekilde, piyasaya sunmasının şartları oluşturulmamıştır. Ofis bir fındık fiyatı açıklıyor ama biryandan da adeta fındık üreticisini özel sektöre mâhkum ediyor. 4 yıl önce kuruyemişçide satılan 1kg fındığın fiyatı 1kg Mercedes otomobilin fiyatına eşitti. Fındık bu kadar değerli bir üründür. Şimdi bu fiyat yerlerde sürünüyorsa uygulanan politikalarda yanlışlık var demektir. Fındık üreticisi bu fiyata itiraz etmelidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.