Valiler buluşması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son bir yılda terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen toplam 68 bin 464 operasyonun gerçekleşirdik. Bunların 40 bin 215’i PKK, 25 bin 818’i FETÖ’ye yönelik operasyonlardır. Kalanı DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde "Valiler Buluşması" programında konuştu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan Soylu, Soylu, İçişleri Bakanlığının sorumluluk sahasının çok geniş olduğunu ve bakanlık bünyesinde köklü kurumların bulunduğunu söyledi.

Soylu, Jandarma, polis ve sahil güvenlik birimlerinin kahramanca mücadele ettiklerini, mülki idare amirlerinin görevleri başında şehit olduklarını hatırlattı.    

Programın iki gün süreceğini ifade eden Soylu, valilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edileceklerini söyledi. Soylu, yine bu süre içerisinde ilgili bakanların da valilelere hitap edeceğini belirtti.

Terörle mücadelenin 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin en aktif gündem maddesi haline geldiğini anlatan Soylu, terörle mücadelede 15 Temmuz sonrasında yeni bir vizyon ve yeni bir stratejinin ortaya konulduğunu söyledi.

Türkiye'nin, PKK-KCK-PYD-FETÖ ve DEAŞ’tan oluşan bir cepheyle mücadele ettiğini belirten Soylu, operasyon stratejisinin değiştiğini, İHA, SİHA ve İKU'lar sayesinde teröristlerin "yuvalarında" imha edildiğini belirtti.

- "515 terör eylemi engellendi"

Son bir yılda terör örgütlerine yönelik 68 bin 464 operasyon gerçekleşirdiklerini bildiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların 40 bin 215’i PKK, 25 bin 818’i FETÖ’ye yönelik operasyonlardır. Kalanı DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir. 

Bu yeni yaklaşım neticesinde alınan tedbirlerle 2016 yılına göre sabotaj/kundaklama türü eylemlerde yüzde 64, yol kesme eylemlerinde yüzde 84, yağma eylemlerinde yüzde 45, adam kaçırma eylemlerinde yüzde 70 oranında bir azalma elde edilmiştir."

- "Aylık uçuş saatlerini 170'ten 2 bin 442 saate çıkarttık"

Yeni mücadele konseptinin en önemli ayağının savunma sanayisinin millileştirilmesi ve özellikle yerli malı İHA, İKU ve SİHA'ların kullanımı olduğunu ifade eden Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının mevcudundaki silahlı ve silahsız insansız hava araçlarıyla insansız keşif uçağı sayılarının artırıldığını anlattı.

İnsansız hava araçlarıyla yapılan operasyonlarda şehit verilmediğini hatırlatan Soylu, önceki dönemde parayla satın alamadıkları, alınsa bile tamirini yaptıramadıkları bu araçların Türkiye tarafından üretildiğini kaydetti.

Soylu, insansız hava araçlarının aylık uçuş saatlerini 170 saatten 2 bin 442 saate çıkarttıklarını ve böylece karadan olduğu kadar havadan da alan hakimiyetini sağladıklarını anlatarak, bu kabiliyeti daha da geliştireceklerini söyledi.

- "Sizler de bizler de biliyoruz"

Zor bir dönemden geçildiğini, bir taraftan terör ve kimyasal uyuşturucu diğer taraftan ise ekonomik saldırılara karşı mücadele ettiklerini belirten Soylu, "15 Temmuzda gerçekleştirilen saldırının sadece bir meczup tarafından organize edilmediğini sizler de, bizler de biliyoruz" dedi. 

Valilere, "Birikiminizle, tecrübenizle, memleketinize olan sadakatinizle bu alanda görev yapabileceğiniz en onurlu dönemden geçiyorsunuz." diye seslenen Soylu, kendilerinden önceki nesillerin yaşadıklarını yaşamak istemediklerini vurguladı. Soylu, "Darbelerin, ekonomik krizlerin birtakım saldırıların içerisinde acaba ne olacak endişesiyle karşı karşıya kaldığımız bir Türkiye tablosunu yarına taşımak bizim sorumluluklarımız içerisinde yoktur. Biz güçlü bir Türkiye'yi yarına bırakmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu. 

- İHA'ların operasyonlarında 294 terörist öldüdüldü

İnsansız hava araçları ile yıl başından ekim ayı başına kadar 11 bin 321 saatlik uçuş gerçekleştirdiklerini anlatan Soylu, "Bunlar olmasaydı biz ne yapacaktık. Ya İsrail'e yalvaracaktık, ya da ABD'nin modası geçmiş İHA'larına yalvaracaktık. Veyahut da iki elimizi bacaklarımızın arasına koyup teröristlerin nerede olduğunu düşünmeye çalışacak ve evlatlarımızın göğüs göğüse muherebesinde 'Allahım onlara zeval vermesin' diye dua ediyor olacaktık." dedi

Aynı dönemde İHA'larla gerçekleştirilen operasyonlarda 294 teröristin ölü ele geçirildiğini ve 132 sığınak ile barınağın etkisiz hale getirildiğini belirten Soylu, elde edilen istihbaratın emniyet, jandarma ve TSK tarafından kullanılabildiğini kaydetti

- EYP Komisyonları

Terörle mücadelede önemli bir sorun alanı olan el yapımı patlayıcılarla (EYP) ilgili de ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını, bu noktada 23 ilde valiler başkanlığında EYP komisyonları kurulduğunu belirten Soylu, bu komisyonlar tarafından tüp ve lpg ile gübre satış bayilerinin, kritik geçiş noktalarının, proteknik maddelerin kamera sistemi ile kontrol edilmesi, kayıtlarının tutulması ve çiftçilerin alacakları gübre miktarının belirlenerek takip edilmesi çalışmalarının da hızla devam ettiğini söyledi.

- "755 kilometre beton duvar"

Gerek sınır güvenliği, gerekse terörle mücadele ile ilgisi olması bakımından önemli bir yeniliğin de Doğu ve Güneydoğu sınırlarındaki entegre sınır yönetimi sistemi olduğunu belirten Soylu, bunun için de sınır aydınlatması ve güvenlik duvarı, çitler gibi sınır fiziki güvenlik tedbirleri bulunduğunu ifade etti. Soylu, şunları söyledi:

"Şu ana kadar Suriye sınırında acil sınır fiziki güvenlik sistemi kapsamında 90 kilometresi valiliklerimiz, 495 kilometresi TOKİ ve 170 kilometresi Milli Savunma Bakanlığı tarafından olmak üzere toplam 755 kilometre beton duvar yapılmıştır. Valiliklerimiz tarafından bu duvarları takip eden 28 kilometre yol, 44 kilometre de kafes tel tamamlanmıştır. Hatay sınırımızda 38 kilometre yüksek güvenlikli çit tamamlanmıştır. Yine gerek Doğu ve Güneydoğu’da, gerekse ülkemizin batı sınırında toplam 370 kilometre sınır aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Tabii bu sınır projelerinde üretim halen devam etmektedir. Gerek modüler duvar, gerekse yol ve çit çalışmalarımız sürmektedir."

İçişleri Bakanı Soylu
- "2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır. 1 Eylül 2016 - 25 Eylül 2017 tarihleri arasında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 91 bin 812 operasyon icra edilmiş, 212 ton esrar, 9,7 ton eroin, 756 kilogram kokain, 553 kilogram bonzai, 25 milyon adet uyuşturucu hap, 22 milyon adet de kenevir ele geçirilmiştir"
- "Biz ilk geldiğimizde Adalet Bakanlığı bize dedi ki 'FETÖ ile mücadelede 400 bin telefon, bilgisayar gibi teknik cihazlar var. Bunları sökün, biz bu işi çözeceğiz.' Şu anda bir milyon 200 bini aştı"
 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen "Valiler Buluşması" programında konuştu.

Bakanlık birimlerinin yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Soylu, Doğu ve Güneydoğu'da kayyum atanan belediyelerin halka hizmet üretmeye başladığını, önceki belediye yönetimlerinin esnafa yaptıkları 600 milyon liralık borcun ödendiğini anlattı.

Uyuşturucu ile mücadelenin, terörle mücadelenin en önemli ayaklarından biri olduğuna dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

“Bu noktada mücadelemizi bir üst seviyeye taşıdık ve uyuşturucuyla mücadeleyi terörle mücadele ile aynı seviyede değerlendirdiğimiz yepyeni bir anlayış ortaya koyduk. İçişleri Bakanlığının bütün birimlerinin, zabıtalar da dahil, bu işle ilgili görev ve sorumluluğu vardır. Denizde ve karada, tarladan torbaya kadar bu illeti takip etmek zorundayız. Gösterdiğimiz bu kararlılık neticesinde son bir yıl içinde yaptığımız operasyonlarda yasa dışı kenevir ekiminin 3 kat azaldığı gözlemlenmiştir. Lice’den Faraşin’e kadar bütün alanlara operasyonlar düzenlendi. Geçen yıl yapılan operasyonlarla birlikte süreklilik ortaya konuldu. Kenevir ekilen arazilerde bu sene buğday ekildiğini rahat bir şekilde müşahade ettiğimizi sizlerle paylaşabilirim. Bu operasyonlar neticesinde 2016 yılının ilk 8 ayına göre 2017 yılında yakalanan uyuşturucu miktarı yüzde 212, uyuşturcu hap miktarı ise yüzde 195 artmıştır. 1 Eylül 2016 - 25 Eylül 2017 tarihleri arasında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 91 bin 812 operasyon icra edilmiş, 212 ton esrar, 9,7 ton eroin, 756 kilogram kokain, 553 kilogram bonzai, 25 milyon adet uyuşturucu hap, 22 milyon adet de kenevir ele geçirilmiştir.”

Bakan Soylu, uyuşturucu meselesinin karşı karşıya kalınan saldırıların en önemlilerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin uyuşturucuda sadece transit değil, hedef ülke konumunda olduğuna da işaret etti.

- Diğer bakanlıklarla işbirliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Bakanı ile dün imzaladıkları protokol doğrultusunda sertifikası olan güvenlik görevlilerinin artık okullarda çalıştırılabileceğini hatırlatan Soylu, yaklaşık 760 öncelikli ile yerel kaynaklarla yapılacak binin üzerindeki ikinci öncelikli okullara güvenlik kameraları yerleştirileceğini bildirdi.

Soylu, okullarda koordinatörlerin görev yapacağını hatırlatarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni servis yönetmeliği hazırlığı içerisinde olduklarına değindi.

- Siber suçlarla mücadele

Kamu verimliliğini en fazla etkileyen meselenin denetimsizlik olduğunu beliren Soylu, gelecekteki kolluk kuvvetinin bilişim teknolojileri alanında olacağını ifade etti.

Bakan Soylu, şu görüşlere yer verdi:

“Adalet Bakanlığı ile bir işbirliği yaptık. Şu anda bize FETÖ’nün teslim ettiği değil. Çünkü onlar bu ülkeyi kabiliyetsiz bir hale getirebilmek için devletin bütün kurumlarının içini boşalttı. Hepsini hareketsiz hale getirmeye çalıştılar. Devletin içini boşaltarak bu büyük medeniyetin en önemli gücünü başkalarına esir haline getirmeye çalıştırlar. İstihbaratı kendi içerisinde niteliksiz, dışarı nitelikli bir hale getiren alternatif bir istihbarat birimi oluşturmaya çalıştılar. Aynısını siberde yaptılar. Çünkü iş ortakları, uluslararası ortaklarının talimatı oydu. Devlet bilmemeliydi, devletin namuslu adamları onları takip etmemeliydi. Benim mutlu olduğum, gurur duyduğum hadiselerden bir tanesi Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığımızın şu anda gelmiş olduğu seviyedir. Yeterli değil, ama muhteşem bir seviyededir. 3-5 ay sonra tam Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışır bir hal içerisinde olacaktır. Biz ilk geldiğimizde Adalet Bakanlığı bize dedi ki 'FETÖ ile mücadelede 400 bin telefon, bilgisayar gibi teknik cihazlar var. Bunları sökün, biz bu işi çözeceğiz.' Şu anda bir milyon 200 bini aştı.”

Hizmetlerde teknolojiyi kullandıklarında zamandan ve paradan tasarruf etiklerini anlatan Soylu, MERNİS, kimlik paylaşım, MOBESE, EDS, JEMUS, SGRS sistemleri örnek verdi.

Soylu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) sayesinde her türlü toplumsal olayda anlık izleme ve koordinasyon sağlanabildiğine, gerek MOBESE gerekse polislerin yaka kameralarına dahi erişilebildiğine, acil durumlarda, toplumsal olaylarda hızlı müdahale ve karar alınabildiğine dikkati çekti. 

GAMER’e ait alt yapı sistemlerini hazırlayan İçişleri Bakanlığı uzmanlarının, kendisinin “canlı devlet mekanizması” olarak adlandırdığı yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarına işaret eden Soylu, şunları ifade etti:

“Sadece bakanlık birimleriyle değil, birtakım kamu kurum ve kuruluşundan bu sisteme bilgi akışı sağlanacaktır. Bu yapı, ana merkezi bakanlığımızda olmak üzere her il valiliği bünyesindeki il birimlerinden oluşacaktır. Çalışmalar bazı illerimizde tamamlanmış, bazı illerimizde ise devam etmektedir. Yani Türkiye çapında iç güvenlikle alakalı 81 kriz izleme merkezi ve bunların bağlı olduğu tek bir ana merkez oluşturulacaktır. Önemli bir yatırımdır. Önemli bir karar alma ve koordinasyon mekanizmasıdır. İçişleri Bakanlığının teknoloji kullanımı noktasındaki yeni anlayışının da bir yansımasıdır.” 

İçişleri Bakanlığına ait bütün internet sitelerinin İSAY-1 ve İSAY-2 sistemleri ile aynı görünüme kavuşturulacağını belirten Soylu, halen 24 ilde hizmet vermekte olan 112 acil çağrı merkezlerimizin sayısının 2018 sonu itibarıyla tüm illerde faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini ve proje için şu ana kadar harcanan paranın 489 milyon 843 bin lira olduğunu söyledi.

- "Güçlenmek, modernleşmek ve doğrudan iletişim"

Soylu, kurum içi çalışmaların daha etkin şekilde takip edebilmesi, merkez ve taşra birimlerinde vatandaşlar arasındaki iletişimi geliştirmek için İzleme ve Değerlendirme Sistemi (İZDES) projesinin de hayata geçirildiğini bildirdi. Soylu, vatandaşla doğrudan temas konusunda “Açık Kapı” projesinin hazırlandığını ve bunun 10 ilde uygulanmaya başlandığını söyledi.

Gelecek sürecin şifresinin, “güçlenmek, modernleşmek ve doğrudan iletişim” olduğuna vurgu yapan Soylu, 5 Kasım 2016’dan 31 Ağustos 2017 tarihine kadar 81 ilde vali ve kaymakamlar tarafından 13 bin 13 ziyaret ve toplantı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Soylu'nun konuşmasının ardından program basına kapalı olarak devam etti.

Toplantıda İçişleri Bakanlığının merkez ve bağlı kuruluşlarının görev alanları, güvenlik ve asayiş, trafik, uyuşturucu ile mücadele, vatandaş buluşmaları, yayla ve meralar, 112 acil çağrı merkezleri, pasaport ve sürücü belgeleri ile güvenli okul başta olmak üzere çeşitli konular görüșülecek.

Ayrıca İçişleri Bakanlığınca yürütülen "Biz Anadoluyuz", "Açık Kapı", "İzleme ve Değerlendirme Sistemi (İZDES)", "e-Devlet Uygulamaları Hizmet Envanteri Yönetim Sistemi ve Süreçlerin Sadeleştirilmesi" projelerinin de aralarında olduğu çeşitli projeler masaya yatırılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner63

banner105