FINDIK FİYATI AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında 2019 için fındık taban fiyatını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyatı 17 TL, levant kalite fındığın kilogramı ise 16 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, 700 bin rekolte beklendiğini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisinin(TMO), Kurban Bayramı'ndan hemen sonra alım yapacağını söyledi.  Açıklanan fındık fiyatı ise Trabzon’da ilk olarak olumlu tepkiler aldı. Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan, kendilerinin fiyatı 18 - 19 civarında beklediklerini ifade ederken, açıklanan fiyatlara da olumsuz bakmadıklarını söyledi.  Pehlivan, " Çifti bu fiyata satabilirse güzel fiyat” dedi.  Burada TMO’nun yani devletin ne kadar fındık alacağının da önemli olduğuna dikkat çeken Pehlivan, "Devlet ne kadar alacak ama, hepsini alabilecek mi? Bağlantı nasıl olacak?  Bunları bilmiyoruz henüz.  TMO’nun ne kadar fındık alacağı çok önemli.   Ben yine aynı görüşteyim. TMO’dan ziyade FİSKOBİRLİK’in hareketlendirilmesinden yanayım. Tamam TMO devletin bir kurumu ama, bir de çiftinin kurumu var. Devletin o kanaldan bu ürünü alması gerekiyor. Şimdi TMO’nun alımında vatandaş çok mağdur oluyor. Neden mağdur oluyor? Bu arkadaşlarımız Konya’dan geliyor. Hububat biliyor, fındığı hiç tanımıyor, hiç görmemiş. Randımanda bazı sıkıntılar oluyor. Vatandaş mağdur edilebiliyor. Bu şekilde sıkıntılar söz konusu” dedi. 

AÇIKLANMA ZAMANI DA GÜZEL

 Fiyatın açıklanma zamanının da iyi olduğuna dikkat çeken Pehlivan, "Zamanlaması da güzel. Bizim istediğimiz zaten buydu.  Biz zaten her seferinde, fındık hasadı başlamadan fiyatın açıklanması gerektiğini söylüyorduk. Ona göre işçi yevmiyeleri belirlenecek, ona göre maliyetler belli olacak.  Şimdi herkes işini gücünü beli olacak.   Geçen sene ki gibi olmadı. Fındık bitti, vatandaş ucuz pahalı sattı. Ne oldu, fındık fiyatı açıklandı. Eğer devlet buna yeterli alım yapacaksa zaten burada bir anlamı var. Devlet alır onu 16’dan, 17’den tüccar der ki ben alıyorum 8’den..  Bu da doğru bir şey değil. Burada tüccarın da bunu aynı fiyattan alması gerekliliğinin sağlanması gerekiyor.  Fiyatın açıklanması güzel bir şeydir, ama devlet bunun arkasında durması ve alım politikası olması gerekiyor…” diye konuştu. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.