Mangal kömürü üretilecek

 Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, belediye ve DOKAP işbirliğinde yaptığı projeyle ÇAYKUR ve özel sektörden 40-50 bin ton arta kalan çay atığının enerjiye dönüşeceğini açıkladı. Turizmin yanı sıra katma değeri yüksek ürünler üreteceklerini söyleyen Başkan Metin, çay atığından ilk etapta 6-7 saat yanabilen 4 bin ton mangal kömürü elde edeceklerini kaydetti. Pandemide turist gelmediği için yaylalarla baş başa kaldıklarını dile getiren Metin, “Karadeniz’de yağmuru en fazla alan, yeşilin tüm tonlarının biriktiği bakir yaylaları ve ovalarıyla, mezralarıyla beraber bezenmiş bir Karadeniz ama pandemiyle beraber gördük ki turizmsiz bir işe yaramıyor. Hareketsizlik olduğunda, ulaşım kısıtlandığında yaylalarımızla baş başa kalıyoruz. Bunun 2-3 yıl süreceğini düşünsek Rize, Trabzon’da, Giresun’da Ordu’da otellerin yatak sayıları, yeme-içme sektörümüz ciddi anlamda sıkıntı yaşayacak. Bizim gibi coğrafya alanında üretimin de katma değeri yüksek ürünler anlamındaki üretimin de, tasarımı ele almış üretim olabilirse bu bölgede daha faydalı olacağını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

RİZE’DE MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİLECEK

Mangal kömürü elde edeceklerini anlatan Metin, “DOKAP’la beraber ortaklaşa yaptığımız  ‘çay çöpünden mangal kömürü’ diye 2-3 ay sonra üretime başlayacağımız, tamamen yüzde yüz belediyenin şirketi eliyle yaptığımız bir proje var. Rize’de ÇAYKUR ve diğer özel sektör eliyle 40-50 bin ton çay atığı aslında sıkıntı yaratıyordu. Bunu insanlara dağıtamıyorsunuz suiistimal edilir diye. Gübre olarak tarlalara dökülüyordu. Biz bunu 10 bin tonunu ÇAYKUR’la protokol yaparak 4 bin ton kaliteli, kalori düzeyi çok yüksek mangal kömürü haline getiriyoruz. Bin 600-700 derecelerde kalorisi olan, 6-7saat yanabilen yeme-içme sektöründe rantabl olan mangal kömürü. Türkiye, 80 bin ton mangal kömürü ithal ediyor. 4 bin tonunu biz vereceğiz. Bu sadece odunsu çay çöpünden değil. Aynı zamanda sadece mangal kömürü değil, içerisinde bulunan yağla gaz ve elektrik 0.8 megabitlik bir elektrik ve 6 bin 500 metrekare bir çatımızı da tamamıyla güneş enerjisi yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

BÜTÇE ARTIRILSIN

Yerel yönetimlerin bütçeden aldığı payın artırılmasını kaydeden Metin, “Yerelde belediyelerimizin HES’lerden, RES’lerden, YES’lerden yararlanabilmesi lazım ki bütçesini artırsın. Merkezi hükümetten yüzde 13 civarında yerel yönetimlere bir pay ayrılıyor. Bunun artırılması gerekir. Sadece 30 tane Büyükşehir Belediyelerin kendi arasında da coğrafi sebeplerden sıkıntıları var. Sadece bunun düzeltilmesi değil aynı zamanda 51 tane il ve ilçe belediyelerinin de oranlarının artırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105