Şehir hastanesi olmazsa olmazdır 

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, sağlık turizminde özel sektörle yarışamayan devletin turizmden pay alması için şehir hastanesinin bir an önce hayata geçmesini söyledi. Yılmaz, “Devlet hastaneleri fiziki şartların yanı sıra yabancı dil bilen elemana sahip olmaması, VIP koşullarını sağlayamamasına bağlı olarak sağlık turizmini geliştiremiyor. Şehir Hastanesi sağlık turizmi için önemli.” dedi.

Devlet hastanelerinden ziyade özel hastanelerin sağlık turizminden pay aldıklarını söyleyen Yılmaz, “2014 yıllarında sağlık turizmiyle ilgili özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nin destinasyon merkezi Trabzon’da sağlığın belli branşlarında broşürler çıkardık. İngilizce, Arapça ve Türkçe dilinde yaklaşık 15 bin tane broşürdü. Turizm acenteleriyle sürekli toplantılar yaptık. Acentelere gelen insanlara ister hasta olsun ister olmasın reklam tanıtımını yapmak için belli başlı branşlarda yönlendirici olduk. Bu anlamda özel hastaneler Trabzon’da sağlık turizmi açısından bizlerle beraber bu işe koyuldular. Güzel gelişme de sağladılar. Sağlık turizmini nasıl geliştirebiliriz diye çareler aradık. Kendimize yol haritası çizdik. Özel sektör bizimle hep dirsek temasında oldu. Devlet hastanelerimiz bu konuda kayda değer bir gelişme göstermedi. Bu konuda tanıtım reklamları çok önemli. Özel sektör, yurt dışında tanıtım ofisleri açtı. Belli başlı branşları öne çıkardılar. Reklamlarla, tanıtımlarla güzel işlere imza attılar. Sağlık turizmi kapsamında medikal, SpaWelness, terminal ve yaşlı sağlığı yani geriatri turizmi dediğimiz türlerde hizmet verilmektedir. Kaplıca turizmi de bu pastadan payını almaktadır. Özel sektör kendi imkanlarıyla yurt dışında tanıtımını gerek fuarlara katılarak gerekse sosyal medyadan sağlık turizmi konusunda baya ilerleme kaydetti. Ancak devlet hastanelerimiz bu anlamda olumlu hiç bir adım atamadılar.” şeklinde açıklamada bulundu.

ŞEHİR HASTANESİ SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ

Fiziki şartların uygun olmadığını belirten Yılmaz, “Devlet hastaneleri fiziki şartların yanı sıra yabancı dil bilen elemana sahip olmaması, VIP koşullarını sağlayamamasına bağlı olarak sağlık turizmini geliştiremiyor. Zamanında kampüs hastanesi konuşuluyordu. Şimdi şehir hastanesi olarak adlandırılıyor. Tüm branşları barındıran, en az 750 kişi yataklı merkezi bir Şehir Hastanesi sağlık turizmi için önemli. Yaklaşık 2007 yılından beri bunu söylüyoruz. Şehir Hastanesinin ne zaman yapılacağı belli değil.” diye ifade etti.

DEVLETİN DE REKABET ETMESİ LAZIM

Yurt dışında yapılan tanıtımların hayati önemine değinen Yılmaz, “Ordu’da özel bir hastane, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden kafile olarak yabancı hastalar getirdi. Siz hastanın ayağına gideceksiniz. Bu şekilde turizmden pay alabilirsiniz. Özel sektör kendi aralarında rekabet halinde. İnşallah devlet de bu rekabete girer. Türkiye’de sağlık giderleri dışarıya göre ucuz.Trabzon, bölgenin destinasyon merkezi. Yurt dışından gelen turistler özellikle Ortadoğu’dan gelen Arap turistler önce Trabzon Havaalanına iniyor. Kaldıkları otellerde, gezdikleri yerlerde tanıtıcı bir reklam çalışması yapılabilir. Trabzon’da şuanda maalesef büyük bir hastane olmadığından dolayı tanıtım da gerçekleştirilmiyor.” şeklinde aktardı.

SAĞLIK TURİZMİNE O ÜLKELERDEN RAĞBET VAR

Sağlık turizminde bölgemize en çok rağbet eden ülkeleri sayan Yılmaz, “Sağlık turizminde Gürcistan, Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Libya ve Tunus’tan bölgemize en çok rağbet eden ülkelerdir. Devlet Hastanelerimiz kendini tanıtıcı sağlık turizmiyle ilgili bir ilerleme kaydedemiyorsa özel sektöre en azından yardımcı olunsun. Yurt dışından gelen insanların şikayetlerini değerlendirebilecek şikayet hattı oluşturulsun. Bir de bu yabancı hastalarla ilgili veri kaydı oluşturulsun. Hem sağlık turizmi hem de turistin sağlığı konusunda verilerin kayıt altına alınması gerekir. 2018-2019 yıllarına baktığımızda böyle bir veri kaydı göremiyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.