Yıkımı taşlayarak engellemek istediler

Gümüşhane’de kaçak yapıları yıkmak isteyen ekip saldırıya uğradı.   

YIKIM EKİBİNE SALDIRDILAR

Gümüşhane yaylalarında kaçak inşa edildiği belirlenen yapıların Gümüşhane Valisi Kamuran Taşkıran’ın emriyle yıkılmasına ile bağlı Taşköprü Dumanlı Yaylası bölge halkı yıkımlara tepki gösterdi. Gümüşhane İl Özel İdaresi ekiplerinin, kanuna aykırı inşa edildiği tespit edilen yapıların yıkılmasıyla ilgili yaptığı çalışmayı engellemek isteyen yapı sahipleri, İl Özel İdaresi ekiplerine taşlarla saldırdı.

SALDIRGANLAR GÖZALTINDA

Gümüşhane’nin Taşköprü mevkiinde bulunan Yağmurdere bölgesi Lenda Yaylası’nda kaçak yapıları yıkmak isteyen İl Özel İdare ekiplerini vatandaşlar engellemek istedi. Edinilen bilgiye göre, kaçak yapıların yıkılması için harekete geçen İl Özel İdare ekiplerine, yapı sahipleri tarafından tepki gösterildi. Jandarmanın uyarılarına rağmen yıkıma engel olmak isteyen grup, iş makinelerini taşladı, inşaatların içinden çıkmadı. Jandarmanın uyarılarına rağmen yıkım ekibine engel olmak isteyen topluluğa jandarma ekipleri müdahale etti. Jandarmanın müdahalesine karşı koymak isteyenler 5 kişi ise gözaltına alınırken, topluluk tarafından taşlanan iş makinesi kullanılamaz hale getirildi. Dün itibari ile bu bölgede 6 tane kaçak yapı yıkılırken yıkımlara devam edilecek. 

Gümüşhane Valiliğinin geçtiğimiz haftalarda yayımladığı 'Yaylalarda mevzuata aykırı yapılaşma' konulu valilik genel emri doğrultusunda yaylalarda kaçak yapılaşmanın artması üzerine yapılaşmayı önlemek için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Vali Kamuran Taşbilek'in imzasıyla yayımlanan "Yaylalarda mevzuata aykırı yapılaşma" konulu Valilik Genel Emri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışma kapsamında 18 inşaat halinde, 6 subasman seviyesinde, 11 temel seviyesinde bina yıkılırken, kaçak bina yapılmak için açılan 56 çukur da kapatıldı. Valilik Genel Emri'nin ardından birçok kurumun uzmanlarının yer aldığı komisyon çalışmalarına başlarken, denetimler, komisyon tarafından ve şikayet üzerine belirlenen binaların yıkım çalışmalarının devam edeceği öğrenildi. Yıkım sırasında teknik olarak yıkılması an meselesi olan oturulması imkansız ve iptidai yöntemlerle evler yapıldığı dikkat çekerken, bazı vatandaşların da yalan beyanda bulunarak yapı kayıt belgesi aldığı tespit edildi. Mevzuata aykırı alınan yapı kayıt belgeleri komisyonda yer alan yetkililer tarafından incelemesi yapılarak iptal edildi.

Yaylalardaki mevzuata aykırı yapılaşma konusunda yaylak, kışlak ve meralarda kaçak bina yapımında kullanılan her türlü inşaat malzemesinin taşınmasının önlenmesi için jandarma ekipleri yaylalarda sürekli denetim yaparken, güzergahlarda iş makinesi, kepçe, beton mikseri gibi araçlar engelleniyor, bu araçları kullananlar ve diğer ilgililer hakkında yasal işlem yapılıyor.

Mera, yaylak ve kışlaklarda mevzuata aykırı yapılaşmaya müsaade edilmemesine yönelik her türlü tedbirler alınırken, valilik genel emrine uymayanlar hakkında hukuki süreçler başlatılacak, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince işlem yapılacak ve ayrıca görevini kötüye kullanan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105