KADINA ŞİDDETTE  UTANDIRAN RAPOR

Trabzon’da son bir yılda kadına yönelik şiddette ortaya çıkan rakamlar utanç verici.

ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Şiddetin önüne geçebilmek için alınan tüm caydırıcı önlemlere ve bilinçlendirme faaliyetlerine rağmen binlerce kadın yine şiddetle karşı karşıya kaldı. Trabzon’da 2020 yılında aile içi ve kadına yönelik şiddet suçlarıyla ilgili adliyeye yansıyan rakamlar şiddetin ulaştığı tehlikeli boyutu gözler önüne seriyor. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçlarını Soruşturma Bürosu, 2020 yılında aile içi ve kadına yönelik şiddet suçlarıyla ilgili bin 302 dosyaya baktı. Ayrıca 2020 yılından 2021 yılına 224 dosyanın devredildi ve 154 yeni dava dosyanın ise savcılığa ulaştığı öğrenildi.

SAVCILAR 351 İDDİANAME HAZIRLADI

Kadına yönelik şiddetle mücadele için alınan tüm tedbirlere rağmen şiddetin önüne bir türlü geçilememesi alınan önlemlerin, bilgilendirmelerin ve yasaların sağlıklı uygulanıp uygulanmadığına dair soru işaretleri oluşturdu. Trabzon’da aile içi ve kadına yönelik şiddetle ilgili dosyalardan sadece 52’si farklı bürolara gönderilirken, Cumhuriyet Savcılığı bir yılda şiddet olaylarına ilişkin 351 iddianame hazırladı. 670 dosya ise kovuşturmaya yer almadığı kararı alınarak kapatıldı. Söz konusu dosyaların 14’ü birleştirilirken, 34 dosya hakkında yetkisizlik kararı alındı. 233 dosya ise tarafların anlaşmasını sağlamak amacıyla uzlaştırma bürosuna gönderildi. Bu arada hem emniyette hem de adliyede kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için 2020 yılında Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçlarını Soruşturma Bürosu’nun kurulduğu öğrenildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.