Osman Çalışkan: Türkiye-Gürcistan komşu ve dost ülkedir

Osman Çalışkan, Gürcistan’daki Covid-19 süreci ve Türkiye – Gürcistan ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Başkanı Osman Çalışkan, Gürcistan’daki Covid-19 süreci ve Türkiye – Gürcistan ilişkilerine dair şunları söyledi:

COVID 19 VE GÜRCİSTAN

COVID-19 herkes için gerçekten büyük zorluk olduğunu hepimiz biliyoruz, bu durum tüm dünyayı etkiledi. Biz aktif bir yaşamdan salgın içinde bulduk kendimizi ve bu herkes için çok zordur. Bir gün bu sürecin duracağını biliyoruz, ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu noktada, en önemlisi kurallara uymak ve yüksek sosyal sorumluluğa sahip olmaktır. Aslında, 2020 dünya için küresel bir mücadele yılıdır ve hepimiz zor bir durumdayız, özellikle iş dünyası, çünkü ülkeler virüsü durdurmak için sınırları kapattı, restoranlar, mağazalar, ofisler hemen hemen bütün işletmeler kapatıldı. 

Gürcistan’da dünyadaki gibi durumlar iyi yönde gidiyor son bir haftadır korona virüs vaka sayısı iyileşen vaka sayısından azdır ve bu umut vericidir. Bugüne göre Gürcistan’da toplam 652 korona virüs vakası bulunmaktadır. Bunlardan 383'ü iyileşti ve 12 kişi hayatını kaybetti. – Gürcistan devleti bu krizi gerçekten iyi yönetmeyi başardı, alınan önlemler verimli sonuçlar verdi. Krizle mücadele planı, kapsamlı, etkili ve zamanında olduğunu düşünüyorum.

EKONOMI DURUMU

Yeni korona virüs dünya çapında hızla yayılmaktadır ve bu durum, uluslararası ve yerel işletmelere yeni zorluklar getirmektedir.

Covid-19'un iş faaliyetleri üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi oldu. Birçok iş yeri eskisi gibi çalışamıyor bazıları ise kapandı bu da birçok kişinin işsiz kalmasını sağladı.  Umarım gelecekte bu kriz durumunu, güçlerimizi birleştirerek, yeni fikirler ve planlar ile tekrar   başarılı bir şekilde yönetebiliriz. 

Her şeyden önce, tarım geliştirmek ve yetersiz olan ürünlerini üretilmesi gerekiyor. Ülkede üretim yapan işletmelere bakmamız gerekiyor. Bu, daha az ithalat yapmamıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, bu an için ilk ve en önemli şey sağlık sektörüne bakmaktır, çünkü nitelikli sağlık personeli korona virüsle mücadele için çök önemlidir. 

Tabii ki, mevcut durum göz önüne bulunduğunda, Gürcistan hükümeti ile Gürcistan’a yatırım çekmeyi çalışacağız.  

SARP SINIR KAPISI VE ÖNEMİ

Türkiye-Gürcistan komşu ve dost ülkedir.  Şimdiye kadar her iki ülke de birbirine ekonomik kültürel ve diğer alanlarda destek vermektedir.  Her alanda farklı projeler yapmaktadır. Ayrıca Gürcistan’da Türk şirketlerin yatırıma büyük ilgi göstermektedir ve Türk iş adamları iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmektedir.  Her iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirmeyi çalışacakdır.

Biliyorsunuz ki şimdi herkes zor bir zamandan geçiyoruz ve en önemli ise sağlıklı kalmaktır. Türkiye ve Gürcistan arasında korona virüs nedeniyle sınır kapısı geçici olarak kapatıldı ve iki ülke arasında çok zor bir dönem olduğunu düşünmekteyim çünkü Gürcistan’da da birçok işletmede çalışan Türk vatandaşları Türkiye geri dönmek zorunda kaldı.

Biz iki dost ülkeleriz ve hep yan yana olacağız hep birlikte bu durumdan çıkacağımızı umut ediyoruz. Biliyorsunuz ki Gürcistan’dan Türkiye’ye Karadeniz bölgesine sezonluk işçiler gelmekteydi bu insanların çoğunluğu Gürcistan ajara bölgesindeydi, fakat maalesef şimdi sınır kapısı kapalıdır. Burada Çay üreticileri işçi bulamadı için zor durumdalar aynı zamanda çay toplamaya gelmek isteyen Gürcü vatandaşları da kapılar kapalı olduğu için zor durumda kaldılar çünkü onlar sezonluk çalışmayla evlerine ekmek getiriyorlardı. Umut ederim ki her iki ülke resmi yetkiler sağlık tedbirleri almak şartıyla bu soruna bir çare bulurlar.

Benim önerim Türkiye girişte ve çıkışta hızlı Covıd-19 test yapılması daha önceden ihtiyaç olan çay toplanacak köyleri belirlenmesi, organize edilmesi ve sosyal mesafeyi dikkat edilerek işçilerin Türkiye’ye getirilmesidir. Tabi ki son karar iki ülke yetkilerindedir. 
Yakında fındık toplama sezonu başlayacak ve o zaman sınır kapısı açık olacağını ve Gürcü insanların tekrar Türkiye’ye işe gideceğini umut ediyoruz.

GÜRCİSTAN ULUSLARARASI YABANCI YATIRIMCILAR DERNEĞİMİZİN YARDIMLARI SOSYAL SORUMLULUK

Biz dernek üyeleriyle birlikte video toplantılar düzenliyoruz.  Ülke ve işlerimizi için gelecekte neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Derneğimiz Gürcistan hükümeti ve Ajara Hükümetine aynı zamanda iş Ombudsmanla beraber pandemi ile ilgili ekonomik çalışmaları bilgi alışverişinde bulunuyoruz.
Sosyal sorumluluk çerçevesinde, Biz Hükümeti ile ihtiyacı olan birçok aileye ’ye yardım ediyoruz ve bunu gelecekte de devam edeceğiz. 

Covid-19 ile ilgili ise, Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği üyesi olan, Türk şirketlerin bir kısmı Gürcistan devletine medikal maskeleri üretip ücretsiz olarak teslim ettiler. Bir kısmı ise gıda ve ün yardımında bulundular bu yardım organizasyonu T.C. Batum başkonsolosu koordinatörlüğünde yapılmıştır.

Covid-19’ün yarattı durumdan dolayı, her şeyden önce en çök ihtiyacımız olan sağlıktır. Hem Türkiye’ye hem Gürcistan’a sağlık diliyorum. En yakın zamanda bu kötü günleri geçeceğini umut ediyoruz. Dernek olarak sarp sınır kapısı bir an önce açılmasını bekliyoruz, tabi ki her şey   COVID 19 bitmesine bağlıdır, bizler dikkat edersek sosyal mesafeye önem verirsek virüs kendi kendine azılacaktır. Kontörlü şekilde hızlı test yapılarak giriş çıkışları sağlaması umut ediyoruz.         

Anahtar Kelimeler:
GürcistanCOVID
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.