BÜYÜKŞEHİR’DE TİSKİ TARTIŞMASI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi 2019 Yılı 2. Olağan Genel kurulu, gerçekleştirildi. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, kentte kanalizasyonu bulunmayan kırsal alanlarda TİSKİ tarafından alınan atık su ücretinin, idare tarafından alınmaması için yazılı önerge verdi. Bu yazılı önergenin gündeme alınıp alınmayacağı konusu AK Parti ve CHP arasında tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, atık su ücretinin alınmasının yasal zorunluluksa, önergenin gündeme alınmamasını istedi. CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin de Nadir’e, “Sen bunu bilemezsin. Böyle bir şey var mı?” şeklinde cevap verdi. Tartışmanın ardından Nadir, Şahin’e “Üslubunuza dikkat edin” şeklinde çıkıştı ve “Yanlış konuşuyorsun” dedi.

MECLİSTE AK PARTİ VE CHP TARTIŞTI

İYİ Partili Davut Çakıroğlu’nun önerisiyle ilgili konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, atık su ücretinin alınmasının yasal zorunluluksa, önergenin gündeme alınmamasını istedi. Nadir, “Bahsettiğimiz önerge eğer yasal bir zorunluluksa bunun gündeme alınmasının çok uygun olacağını düşünmüyorum. Zorunluluk değilse gündeme alınıp değerlendirilebilir.” dedi. Bu sözlerin ardından Nadir’e CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Sen bunu bilemezsin. Böyle bir şey var mı?” şeklinde cevap verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’na ve meclise hitap ettiğini belirten Nadir, Şahin’e “Üslubunuza dikkat edin” şeklinde çıkıştı ve “Yanlış konuşuyorsun” dedi.

ŞAHİN, “BUNA DIŞARIDAN MÜDAHALE EDİLMEZ”

CHP’li Şahin, AK Partili Nadir’e atıfta bulunarak, “Burada bulunan 70 tane meclis üyesinin hepsinin soru önergesi verme hakkıdır. Yazılı da verir sözlü de. Buna dışarıdan müdahale edilmez. Bunu sayın başkan meclis başkanı, meclisin onayına sunar. Meclis üyeleri kabul eder veya etmez.” dedi. Bu sözlerin üzerine konuşan Başkan Zorluoğlu, “Ben önergeyi okuttum. Önerge ile ilgili söz almak isteyen meclis önergesi varsa söz vereceğim dedim. İnsanların fikrini soruyorum. Başkanımız kendi kanaatini paylaşmıştır. Ben zaten prosedür olarak meclisin oylarına sunacağım. Her zaman yaptığımız gibi. Söz almak isteyenlere vereyim. Bu meclis konuşsun. Meclis üyemiz kendi kanaatini bizimle paylaşmıştır. ” diye konuştu.   

ÇAKIROĞLU, “NADİR’İN SÖZLERİNE KATILMIYORUM”

Önergeyi veren İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir’e katılmadığını belirterek, “Bu konuyu ben birkaç kez gündeme getirdim. Bu konuyu sahiplenmiş olmamdan dolayı olmamdan olsa gerek. Bunla ilgili bütün şikâyetler bana geliyor. Dolayısıyla bunu önerge olarak verelim dedim. Gündeme alınır. Benim önerim kabul edilir veya reddedilir. Burada ki meclis üyesi arkadaşlarımızın iradesiyle ilgili bir şey... Bende Yargıtay’ın vermiş olduğu çok karar var. İki tanesini ek olarak koydum bilgi olarak. Sizin söylemiş olduğunuz kanuni zorunluluğa bir şey var. Erhan Bey’in sözlerine katılmıyorum. Gündeme alalım gündemde reddedilir edilmez, ayrı bir şey.” diye konuştu. 

NADİR: TEPKİ ANLAMSIZ

Bu sözlerin ardından konuşan Erhan Nadir, “Burada mecliste her isteyene söz veriyorsunuz. Bende fikrimi söyledim. Yasal düzenleme varsa bununla ilgili.  O zaman meclisi oyalamadan gerek yoktur diye düşüncemi beyan ettim. Buna bu kadar tepki gösterilmesine anlam olmadığını düşünüyorum. Söz alan konuşur veya konuşmaz sizde buna izin verirsiniz. Mecliste onaylanır veya onaylanmaz. Bu meclisle alakalı bir konu... Ben kendi fikrimi beyan ettim.” şeklinde konuştu. 

ZORLUOĞLU: YARGININ VERDİĞİ KARAR

Başkan Zorluoğlu yargının verdiği kararla konuşarak, “Mevzuat düzenlemesi var. Yargının verdiği kararlar olabilir. Yargının verdiği kararlar somut davalara ilişkin kararlardır. Her somut olayda bunun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.  Yargı kararları açılan davaya münhasırdır. Genel sonuç vermez. Kanunsa meclisin kanunu değiştirmesi gerekir. Yönetmeliğe dayalıysa idarenin yönetmeliği değiştirmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.  Meclis Çakıroğlu’nun önergesini oy çokluğu ile reddetti. Önergeye sadece CHP ve İYİ Parti Grubu kabul oyu verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.