Kanal İstanbul itirazı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü önünde toplanan CHP Trabzon İl Teşkilatı, ADD ve çeşitli STK üyeleri, Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'na itiraz dilekçelerini doldurdu. 180 itiraz dilekçesinin doldurulurken ADD Trabzon İl Başkanı Cemal Verep, burada yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul Projesi'nin rant projesi olduğunu ileri sürdü.

“YA KANAL YA MEMLEKET!”

Karadeniz’de ve Trabzon’da yaşayanların doğaya yapılan müdahalelerin en yakıcı ve yıkıcı etkisini yakından hissettiklerini dile getiren Cerep, “Yeşil yol, HES’ler, ormanlık alanların yakılıp ranta açılması ile birlikte değişen iklim ve ekosistem bugün Karadeniz’in yapısını değiştirmektedir. O yüzden biliyoruz ki doğaya yapılan her rantçı müdahale nerede olursa olsun memlekete müdahaledir.

Ya kanal ya memleket diyerek bugün bir araya geldik ve dilekçelerimizi vereceğiz ama memleketin dört bir köşesinde başlamış ve bitmeyecek olan bu haklı itirazı bizler de sürdürmeye devam edeceğiz.  İşte bu yüzden bir kez daha söylemekte fayda var; Kanal İstanbul’u yaptırmayacağız!” dedi.

 “KAMU YARARI HEBA EDİLİYOR”

Kanal İstanbul Projesinin 3. Havalimanı, 3. köprü gibi son 20 yıllık dönemin kentsel ranta dayalı, doğa değerlerini tahrip eden, halkın değil sermaye çevrelerinin yararlarını önceleyen bir politikanın sonucu olduğunu iddia eden ADD Trabzon İl Başkanı Cemal Verep, “Ülke ekonomisini adeta betona bağımlı hale getirenler doğa düşmanlığı yaparak kamu kaynaklarını heba etmektedir.” dedi.

RANT PROJESİ OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Kanal İstanbul’un ekonomik rant projesi olduğunu iddia eden ADD Trabzon İl Başkanı Cemal Verep, “Bu bir emlak ve rant projesidir. Kanal güzergâhı henüz netleşmemişken bile projenin yapılması planlanan bölgede büyük arazi el değiştirme hareketleri yaşanmıştır. ÇED raporunun gelirler kısmında proje gelirlerinin ilk maddesinde “gayrimenkul gelirleri” gösterilmektedir. Kanal İstanbul’a milyarlar harcamayı düşünen hükümet 2020 yılı için asgari ücrete günlük 10 lira zam yapmayı hak görmüştür. Oysa bu projenin kaynağı büyük oranda işçiden alınan vergilerle karşılanacaktır. Bedeli emekçilere ödettirilecektir. Kanal İstanbul, şirketleri kurtarma projesidir. Deprem hazırlığına harcanmayan kaynakların, Kanal İstanbul’a harcanması planlanmaktadır. Kanalla birlikte planlanan köprülerle trafik sorunu katmerlenecektir. Tıpkı bir diğer iktidar projesi 3. Havalimanı’nda olduğu gibi bölge halkının geçim kaynakları, tarım ve hayvancılık ortadan kalkacak, kanal hattı boyunca yaşayan büyük bir nüfus yerinden edilecektir. Kazı çalışmalarında çıkan hafriyat ve taşıma süreci İstanbul halkı için ciddi bir sağlık sorunu yaratacaktır. Dahası bu proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de büyük bir maddi yük yüklemektedir.” diye konuştu.

“KANAL İSTANBUL, “BOĞAZ” MESELESİDİR”

AK Partili kurmayların Kanal İstanbul’u savunmak için “Boğaz trafiğini rahatlatacağını, kaza tehlikesini azaltacağını” söylediğini dile getiren Verep, “Oysa gerçekte boğazda trafik ve kaza oranı istikrarlı biçimde azalıyor, tanker geçişleri boru hatları nedeniyle düşüyor. Geriye “askeri maceralar”, emperyalistlerle pazarlıklar kalıyor. Kanal İstanbul ile iktidar Montrö Sözleşmesi dışında bir alternatif su yolu yaratarak sözleşme ile savaş gemilerine uygulanan sınırlamaların kalkıp kalkmayacağına dair bir tartışmayı da yeniden gündeme sokmuştur. Dış politikaya dair her adımı yeni bir kriz ve başarısızlıkla sonuçlanan iktidarın Karadeniz’in bir savaş denizine dönmesini koz olarak ortaya koyması yeni sorunların kapıyı çaldığını göstermektedir.Kanal İstanbul’un Karadeniz ve iklim üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Kara üzerinde açılacak yeni güzergâh ile komşu denizlerin ve özellikle Karadeniz’in ekosistemi çok kısa bir vade de bile zarar görecektir.” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.