Kasada para yok, bir o kadar borç var!

Sahaya inen Bıyık; neyle karşılaştığını, ne yapacağını ve nereden başlayacağını anlattı

“Geçmiş beş yılda Yomra’yı yönetmiş olsaydım bu kadar yatırımın ve inşaatın olduğu bir ilçede Yomra Belediyesinin bugün kasasında 20 milyon parası olurdu. Oysa o para yok bir o kadar da borç var”

Yomra Belediyesi’nin İYİ Partili Başkanı Mustafa Bıyık, yoğun tebrik ziyaretleri arasında sahaya inerek çalışmalarına start verdi. Aday olurken sahanın bu kadar sorunlu olabileceğini tahmin etmediğini belirten Başkan Bıyık, Yomra’da taş üstüne taş koyulmadığını belirterek, Yomra’nın projelerine dair çok önemli açıklamalarda bulundu

YOMRA’DA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAMIŞLAR

31 Mart Yerel Seçimlerini geride bırakalı 1 ayı geçti. Yoğun tebrik ziyaretleri arasında bir yandan da saha ziyaretlerine başladınız. Çok kısa bir süre oldu fakat kafanızda ‘Şuradan başlamalıyım’ ya da ‘Şuradan başlayacağım’ diye bir proje oluştu mu?

Mustafa Bıyık: Aday olurken sahanın bu kadar sorunlu olduğunu tahmin etmemiştim. Geçmiş yönetimi eleştirmek için de söylemiyorum ancak Yomra’da taş üstüne taş koymamışlar. “Başlanılan projelere devam edecek misiniz?” diye sorular geliyor. Keşke başlanmış olsaydı da ben de devam etseydim. Yolun altında villaların olduğu alana gidiyorsunuz toz, toprak içinde. Yağmur yağdığında çamur…  TİSKİ çalışmalarını yapıyor, doğalgaz gelecek, ciddi bir otopark sorunumuz var. Esnaf otoparkın olmamasından muzdarip. Mahalle araları, yollarımız yapılmamış. Köylerde inanılmaz derecede sorunlarımız var. Yomra’nın sorunları çok birikmiş. Yomra, şantiye öncesi halde. “Nereden başlayacaksınız?”derseniz, önce sorunların tespitini yapmaya çalışıyoruz. Pansuman yapıyoruz şu anda daha tedaviye başlayacak zamanımız olmadı. Çöplük olan bir alanımız var, orayı tekrar yeşil alana dönüştürmeyi düşünüyoruz. Sahilde yol üzerinde sosyal bir alan yapmayı planlıyoruz. Bir otopark düşüncemiz var. Yavaş yavaş başlayacağız. Ama çok işimiz var.

YOMRA İKİ MERKEZLİ BİR YER

Yomra’yı diğer ilçelerden ayıran zor yönü nedir?

Mustafa Bıyık: Yomra’yı diğer ilçelerden ayıran bir yönü var. Yomra iki merkezli bir yer. Kaşüstü bir de Yomra Merkez var. İki yerdeki insan yapısı birbirinden çok farklı. Kaşüstü’ne yapılan hizmet merkezi mutlu etmez, merkeze yapılan hizmet de Kaşüstü’nü. Belki Yomra çarşıya hiç gelmeyen Kaşüstü’nde yaşayan insanlarımız var. Her iki tarafı da düşünüp, organize bir hizmet sağlamamız lazım. Bu durum ilçeyi yönetme açısında biraz sıkıntılı.

DAL-ÇIK PROJESİNDE VATANDAŞ ÇOK SIKINTI ÇEKTİ

Yomra ilçesinde uzun zamandır yapımı devam eden ve tartışmalara konu olan Kaşüstü Dal-Çık projesinde kuzey tüpü ulaşıma açıldı. Şu an hangi aşamada?

Mustafa Bıyık: Kaşüstü Dal-Çık projesi Yomra Belediyesinin uhdesinde olan bir proje değildi. Yomra Belediyesi sadece popülist bir politika yapmak amacıyla sürekli açıklamalarda bulunmuştur. Bu projeyi Karayolları yapıyor ve yoğun bir biçimde çalışıyor. Tek taraflı tüpün ulaşıma açılması trafiği baya rahatlattı. Zannediyorum yaz sonuna kadar en azından tüpler tamamlanmış olur. Tabii bu benim öngörüm. Proje bitince Yomra’nın güzel bir projesi olacak ama vatandaş çok sıkıntı çekti. Süre verme şansına sahip değilim. Bundan önce sürekli “3 ay sonra bitecek, 6 aya kadar açıyoruz” gibi söylemler vardı. Ben süresi ile ilgili bir bilgiye sahip değilim ama tamamlandığında güzel olacak.

Yomra’da çok ciddi bir trafik sorunu var. Kaşüstü Dal-Çık projesi bu sorunu çözecek mi?

Mustafa Bıyık: Ben tamamen çözeceğine zannetmiyorum. Sadece Kaşüstü Merkez’deki trafiğin akışını hızlandıracak. Yomra’nın sahil kısmındaki trafik sıkışıklığı devam edecek. 10 şeritli bir yol yapıldı orada, oranın bitiminde 4 şeritli bir yola dönüş var. Ama kısmen olsa da trafiği rahatlatacak.

KAHVECİ VE YAZICIOĞLU’NUN YÖNETİM ANLAYIŞINI ARZULUYORUM

Siyasilerden kendinize örnek aldığınız, beğendiğiniz isimler var mı?

Mustafa Bıyık:  Örnek aldığım insanlar oluyor. Bir Adnan Kahveci, bir Recep Yazıcıoğlu gibi değerli şahsiyetlerin yönetim anlayışı arzuluyorum. Onların yönetim anlayışına, bu mirasına sahip çıkacağım. Her zaman halkın içinde olan, devletin malını kendi malı gibi koruyan insanlar olarak bana örnek olmuşlardır. Trabzonlu olmaları da gurur vericidir.

YATIRIMCILAR YOMRA’YA GELMEKTEN KORKMASINLAR ARTIK

 “Yomra’ya yatırım yapmak isteyenlere kapım açık” dediniz. Geçtiğimiz günlerde Armada Grup Kurucu Başkanı Mohammed Rahif Hakmi ve beraberindeki heyeti sizi ziyaret etti. Yatırım yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Mustafa Bıyık: Yomra’nın Trabzon genelinde olumsuz bir algısı var. Bu olumsuz algıyı ortadan kaldıracağız. Yomra’da insanlar ticaret yaparken yöneticiler tarafından ticaretlerine müdahil olunmuş. Belediye tarafından müdahil olunmuş. Belediye yönetimi tarafından müdahil olunmuş. İmarından, mimarına; mühendisinden, çalışanına; taşeronundan, elektrikçisine kadar her şeyine müdahil olunmuş. İnsanlar Yomra’da yatırım yapmaktan korkuyorlar. Şimdi insanlar gidersek neyle karşılaşacağız diye endişeleniyorlar. Ben de diyorum ki hukuk kurallarından sapmamak kaydıyla, uygun olması kaydıyla, belediye tarafındaki tüm sorumlulukları yerine getirmeleri kaydıyla her konuda elimden geldiği kadar yardımcı olacağım. Herhangi bir işlerine müdahil olmam. Belediye tarafından yatırımcıya burada istihdam yaratacak, inşaat yapacak olan, turizm yapacak olan insanlara her türlü kolaylığı göstereceğim. Yatırımcılar Yomra’ya gelmekten korkmasınlar artık.  Ben buradaki yatırımcının hiçbir sorun yaşamaması için elimden geleni yapacağım. Yomra özgür, şeffaf, adaletli ve hukuk kuralları içerisinde yönetilen bir ilçe olmuştur artık. …  Armada Grup Kurucu Başkanı Mohammed Rahif Hakmi’den de Armada inşaatının hızlı bir şekilde tamamlanması ve oradaki görüntü kirliliğinin ortadan kalkması için ricada bulunduk. Anayol cephesinin ve çevre düzenlenmesinin yapılıp, o olumsuz görüntünün ortadan kaldırılmasını istedik. Ağustos, eylül ayına kadar bitireceklerini söylediler.

UÇAK İLE İLGİLİ 3 YATIRIMCIYLA GÖRÜŞME HALİNDEYİM

Pistten çıkması ve taşınması olay olan uçak pazar yerinde kaderine terk edildi. Şimdi de konuşulmaya devam ediyor. Onunla ilgili nasıl bir tasarrufunuz olacak?

Mustafa Bıyık: Yomra Belediyesinin kendi şahsi parasıyla uçak için kesinlikle yatırım yapmam. Yaklaşık maliyeti, 1,5-2 milyon üzerinde bir para. Ben vatandaşın parasını orada harcamam. Ama eğer bir yatımcı gelirse, restoran yapmak isterse, ya da farklı bir projesi olursa bu uçağı yap-işlet-devret modeliyle kendilerine verebilirim. Hem Yomra’ya turizm anlamında bir kazançları olur. Hem yatırım yapılmış olur. Hem istihdam sağlanmış olur hem de o atıl görüntü ortadan kalkmış olur.  Uçağa talip olan yatırımcı varsa bekliyorum. Bu konuda yatırımcı arıyorum. 2-3 yatırımcıyla görüşme halindeyiz. Bir tanesi Yomralı, bir tanesi yabancı. Restoran yapmak istiyorlar. Şu an fizibilite çalışması yapıyorlar.

KASADA O PARA YOK BİR O KADAR BORÇ VAR

Belediyecilik anlayışınızda her zaman şeffaflık vurgusu yaptınız. Belediyenin mali gelir tablosunu vatandaşla paylaşacak mısınız?

Mustafa Bıyık: Benim şöyle bir düşüncem vardı. Vatandaşa belediyenin mali tablosunu açıklayacağımı söyledim. Bu benim kendi mali dönemim ile ilgili. “Şu tarihte, şu kadar borçla aldım. Şu tarihte şu kadar borç kalmıştır” diye. Belediyenin sitesinden de yıllık mali bilançoyu yayınlayacağım. Şu an geçmiş dönemin borcunu paylaşıp karamsar olmak istemiyorum. Yomra Belediyesinin şuan ki borcu yıllık mali bütçesine yakın. Şuan tespitler halen devam ediyor çünkü belediyeye gelip, faturasını kesmediğini söyleyen insanlar var. 1 Nisan’dan itibaren mali durumunu noter huzurunda tutanak tutturdum. Ciddi bir borç var. Ben geçmiş beş yılda Yomra’yı yönetmiş olsaydım bu kadar yatırımın ve inşaatın olduğu bir ilçede, bu kadar ruhsat bedeli ve inşaat girdisinin olduğu ilçede Yomra Belediyesinin bugün kasasında 20 milyon parası olurdu. Oysa o para yok bir o kadar da borç var.

SOYLU’YU YOMRA’YA KAHVE İÇMEYE DAVET ETTİM

Ankara’da Trabzon Günlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile kısa bir süre yan yana geldiniz. İlçeye mi davet ettiniz?

Mustafa Bıyık: Bakanımız Yomra standını da ziyaret etti. Biz de standımızda kendisini ağırladık. Yomra’ya kendisini bir kahve içmeye davet ettim. Yomra seçmenidir kendisi aynı zamanda. Biz de kendisini bir Yomralı olarak düşündüğümüz için siyasi parti olarak ayrım yapmaması ve Yomra’ya bir kahve içmeye gelmesi noktasındaki düşüncemizi ifade ettik. Fırsat bulursa inşallah gelecektir diye de düşünüyorum.

YOMRA’YA KATKISI OLACAK HERKESLE GÖRÜŞÜRÜM

Ben Yomralılar ile ittifak yaptım” dediniz. Yomralılar için Ankara’da bakanlıklar nezdinde ziyaretler olacak mı?

Mustafa Bıyık: İdeolojik bir siyaset yapmıyorum. Ben Yomra’daki en büyük projemi gerçekleştirdim. Yomra’ya huzur vaat ediyordum ve bu huzurun Yomra’ya geldiğini düşünüyorum. Yomra sokaklarında insanlar artık gülüyor. Trabzon günlerinde birçok insan bizi görüşmeye davet etti. Randevu veren herkesi ziyaret edeceğim.  Geçenlerde Yeniden Refah Partisi Yomra’da bir kongre yaptı. Bizi de davet etmişlerdi, gittik. Bir konuşma da yaptım. Bizim burası küçük bir ilçe. Siyasilerin ulusal gerginliklerini burada yaşatmamamız lazım. Bunu her fırsatta söylüyorum. Yoğunluğum azaldığında Yomra’daki siyasi partileri ziyaret edeceğim. Yomra’da ve Türkiye’de o ideolojik siyaset üzerinden gitmek istemediğim için bakanlara da gideceğim; Ankara, İzmir, İstanbul belediye başkanlarına da gideceğim. Yomra’ya katkısı olacak herkesle görüşürüm.

40 BİN NÜFUS 28 BİN SEÇMEN HEPSİ BİZİMDİR

Röportaj için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mustafa Bıyık: Yomralıları biraz sabırlı olmaya davet ediyorum. Çünkü 10-15 yıllık bir süreç özellikle son 5 yılda vatandaşın sorunlarının gerçekten çok biriktiğini görüyorum. Biz de bu sorunların çözümü için aday olmuşuz. İnşallah da bu sorunları hiçbir mazerete dayanmaksızın çözeceğiz. Daha çok yeniyiz. Çok kısa bir süre oldu. Sürekli kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişim halindeyiz. Bu sürecin sonunda bir planlama yapıp, başlayacağız. Yomra’nın bu birikmiş sorunlarını çok kısa bir sürede ortadan kaldıracağız inşallah. Yomra’nın yaşanabilir bir ilçe olması için mücadelemizi her noktada veriyoruz. Oy versin veya vermesin Yomra’da hiçbir Allah’ın kuluna siyasi gözle bakmadım. Verenden de Allah razı olsun vermeyenden de. 40 bin nüfus 28 bin seçmen hepsi bizimdir. Buna eski belediye başkanı da dahil. Herkesin yaşamından, ticaretinden, siyasetinden sorumluyum nihayetinde. Kavga etmeyeceğiz, mazeret üretmeyeceğiz. Adaletli, şeffaf yaşanabilir bir Yomra ortaya çıkaracağız. Özelikle kadınlarımızın ve gençlerimizin bize göstermiş olduğu bir hassasiyet var bunun karşılığını inşallah vereceğiz. Teşekkür ederiz. Filiz YILDIRIM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner63

banner105