Trabzon’u merkez kılacak yatırımları sordular

Muhalefet Milletvekilleri Kaya ve Örs “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi”yle ilgili günebakış’a konuştu.  CHP’li Kaya “Bizim avantaj olan bu konumumuzun siyasetçiler tarafından da desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde bir adım yol alamıyoruz, alamadık” İYİ Partili Örs “‘Trabzon Yeni İpek Yolu Hattı için önemlidir’, diyorsak; Trabzon’u merkez kılacak o yatırımları yapıp, hayata geçirmemiz lazım” Trabzon’da gerçekleşen “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi”nin yankıları sürüyor. Gerek zirve’de gerekse zirve sonrası Trabzon Valiliğinde yapılan değerlendirme toplantısında “Yeni İpek Yolu Hattı” güzergâhında Trabzon’un stratejik önemine vurgu yapılarak, yatırımcı işadamları Trabzon’a davet edildi. Muhalefet Milletvekilleri, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Trabzon’da gerçekleşen o zirveyi gazetemiz günebakış’a değerlendirdi. Milletvekili Kaya, “Trabzon’un demiryolu ağı ile Samsun-Sarp bağlantısı çok önemli. O bağlantılarla uluslararası demiryolu ağına bağlanmadığımız sürece, liman ile ilgili sorunlarımız çözülmediği sürece biz bunları sadece konuşacağız.” derken, Milletvekili Örs, “Trabzon Yeni İpek Yolu Hattı için önemlidir’, diyorsak. Trabzon’u merkez kılacak o yatırımları yapıp, hayata geçirmemiz lazım.” dedi.

KAYA “TRABZON CİDDİ BİR SAHİPSİZLİK YAŞIYOR”

Trabzon’un jeopolitik olarak önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Vekil Kaya, “Trabzon çok önemli bir konuma sahip ama maalesef sahipsizliğinin bedelini ödüyor.  Trabzon’un 4 tane bakanı var.  Ama bugün en sahipsiz illere sıralamasında Trabzon sanırım en başlarda yer alır. Trabzon ciddi bir sahipsizlik yaşıyor. Bu sahipsizliğin bir bedeli olarak, hatırlıyorsunuz bir lojistik üs konusu vardı. Onu elimizden alıp, Rize’ye kaydırdılar. Yine havalimanı pistimizin sıkıntılı olduğu konuşuluyor.  Trabzon Limanımız ile ilgili bir sürü mesele gündemde.  Trabzon’un demiryolu ağı ile Samsun-Sarp bağlantısı çok önemli. O bağlantılarla uluslararası demiryolu ağına bağlanmadığımız sürece, liman ile ilgili sorunlarımız çözülmediği sürece biz bunları sadece konuşacağız.” diye konuştu.

KAYA “TRABZON’UN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ ULAŞIM AĞI”

Trabzon’da düzenlenen “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi”nde iş adamlarının iyi niyetli bir girişimde bulundukların belirtip, iş adamlarını tebrik eden Milletvekili Kaya, “Şehrim adına onlara teşekkür ediyorum. Önemli bir girişimdi. İhracatçılarımızın büyük sorunları var ve hepsi çözüm bekliyor. Bizim avantaj olan bu konumumuzun siyasetçiler tarafından da desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde bir adım yol alamıyoruz, alamadık. Yerimizde sayıyoruz. Sahipsiz şehir olmanın o sıkıntılı durumunu yaşıyoruz maalesef. Trabzon’un birinci önceliği ulaşım ağı ile bütün dünyaya entegre olmuş bir Trabzon olabilmek.” ifadelerine yer verdi.

KAYA “İŞADAMLARININ ÖNÜNDE ENGELLER VAR”

Trabzon’un özel bir konumu olduğunu hatırlatan Milletvekili Kaya, “İran, Azerbaycan, Ermenistan, Kafkasya çok bakir coğrafyalar. Bizim kobilerimizin ürettiği ürünler buralarda çok iyi alıcılar bulabilecek potansiyel taşıyor. İşadamlarımız iyi işler yapabilme potansiyeli taşıyor. Ama nakliye maliyetleri, ulaşım sıkıntıları bunlar önümüzde duruyor. Bunları aşabilmek için gerekli girişimlerin biran önce yapılması gerek. Her şeyimiz hazır, tek eksiğimiz yol ağı. Güney Çevre Yolundan tutun, havalimanın iyileştirilmesi ve özellikle demiryolu, bunlar yapılırsa Trabzon hızla istenen potansiyele gelebilecektir. İş adamlarımız da içerde oluşan bu ekonomik tıkanıklığı, ihracat yaparak, yurt dışına mal satarak aşabileceklerdir.” şeklinde konuştu.

ÖRS “ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ EKONOMİK BİR FIRSATTIR”

Trabzon’un Tarihi İpek Yolu’nun geçiş güzergâhında olmasının hem ülke hem bölge ticareti açısından çok önemli olduğunu belirten Milletvekili Kaya, “4.Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesinin Trabzon’da yapılması yeni işbirliği alanlarının, yeni imkânların ortaya çıkabilmesi açısından önemlidir. Şehrimiz için önemli ekonomik bir fırsattır. Lojistik açısından önemi bir merkez dediğimiz Trabzon’un alt yapısında ortaya çıkabilecek bu sorunları acilen çözebilecek bir hale getirmemiz lazım. Bunlar nedir? Yatırım Adası, Güney Çevre Yolu Projesi, Raylı Sistem, bu projeleri hayata geçirmeden konuşmamız anlamlı olmuyor.” diye konuştu.

ÖRS “KABİNEDE 16 BAKANIN 4’Ü TRABZONLU”

Trabzon’un olmazsa olmazının Güney Çevre Yolu Projesi olduğunu belirten Milletvekili Örs, projenin Trabzon’u iki kat büyüteceğini söyledi. Örs, “Bu sadece bir ulaşım projesi değildir. Bu aynı zamanda bir şehirleşme projesidir. Trabzon’a yeni bir Trabzon katacak projedir. Kabinedeki 16 bakanın 4 tanesi Trabzonlu iken bunu yapmayacağız da ne zaman yapacağız? Bu zirveyi önemsiyoruz ama bu zirve kadar önemli olan Trabzon’un altyapısını hazır hale getirmektir. Trabzon demiryolu ağına bağlanmalı. Bu proje lojistik açıdan çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

ÖRS “TRABZON’U MERKEZ YAPACAK O YATIRIMLAR HAYATA GEÇMELİ”

Raylı Sistem Projesinin de Demiryolu Projesi kadar önemli olduğunu belirten Milletvekili Örs, “Kent içi ulaşımı rahatlatacak bir sistem. Demiryolu da raylı sitem de Trabzon’a lazım. Her şeyden önemlisi Güney Çevre Yolu Projesi tozlu raflardan indirilip bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu zirvenin Trabzon’da yapılması tabiî ki çok önemlidir. Ama önceliğimiz Trabzon’un alt yapısını hazır hale getirmektir. ‘Trabzon Yeni İpek Yolu Hattı için önemlidir’, diyorsak; Trabzon’u merkez kılacak o yatırımları yapıp, hayata geçirmemiz lazım.” diye konuştu.

İMO NE DEMİŞTİ? İMO

Trabzon Şube Başkanı Muzaffer Aydın, “İpek Yolu hattının gerçekleşmesi Trabzon’un kurtuluşu demektir. Bu sadece Trabzon-Erzincan Demiryolu’nun yapımıyla da bitmiyor. Buna entegre olması gereken bir sanayimiz ve her zaman söylediğim çok önemli Trabzon Limanımız var” derken; İMO eski Başkanı ve Trabzon AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı, “Trabzon’u ticari olarak transfer merkezi olarak düşünsek bile gelecek lojistik yükü şu durumda taşıyacak bir durumumuz yok. Bu planlamaya yönelik doğru yatırımları zamanında yapabilirsek, Trabzon’un tarihinde birkaç defa yaşayabileceği fırsatlardan biri kapımıza gelmiştir ve bizde bunu değerlendirmek durumundayız” ifadelerine yer vermişti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.