2 yılda 126 dolandırcılık olayı meydana geldi!

Trabzon'da 2020 - 21 yıllarında 126 dolandırıcılık olayı meydana geldiği açıklandı. Bunlardan 112'sinin faili yakalanırken geri kalanların da yakalanması için çalışmaların sürdüğü  belirtildi. Meydana gelen olaylarda başlıcaları ise sosyal medyadan arkadaşının hesabından dolandırılan, sahte araç kiralama şirketine para yatırılması, e satış sitelerinden yapılan alışveriş ve telefon dolandırıcılığı olduğu ortaya çıktı. 

Trabzon Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 2020 yılı içerisinde gerçekleşen 35 Dolandırıcılık olayından 29’unun fail veya faillerini tespit ederek adli makamlara sevk edildiği bildirildi. 2021 yılı içerisinde meydana gelen 91 olayda ise 83 olayın fail ve faillerini tespit ederek adli makamlara sevk edildiği kaydedilirken, diğer olayların ise faillerinin tespiti için çalışmalar devam ettiği kaydedildi. Bu konuda başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Trabzon Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadale Şube Müdürlüğü vatandaşları bilgilendirmek için dolandırıcıların başvurduğu usul ve tekniklere nasıl karşı konulacağına dair bilgilendirme mesajları ile vatandaşları uyarmaya devam etse bir çok vatandaş bu kişilerin ağlarına düşüyor. .

Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile dolandırıcıların kullandıkları yöntemlerin başlıcalarını ise şu şekilde sıraladı: 

a.     Telefonla aranarak kendini ‘Devlet yetkilisi (Vali,Kaymakam, Hakim,Savcı, Jandarma,Polis, Asker vb.) olarak tanıtım adınız terör soruşturmasına karıştı, adınız adli bir olaya karıştı yada elinizde döviz,altın ve paralarınız çalıntı soruşturma içinde tespit edilenler hemen gönderdiğimiz görevlilere teslim edin’ diyerek vatandaşları hedef alarak dolandırmaktadırlar.

b.     ‘Banka kredi kartı aidatları, banka kredi kesintileri geri iade edilecek, Devlet pandemi yardımı dağıtıyor ve üye olan herkese kripto para hediye edilecek’ gibi sosyal medya ortamlarında veya SMS le gelen sahte linklerin açılması sonucu veya Sahte bankacılık ve E-Devlet siteleri oluşturarak vatandaşların kişisel bilgilerini, hesap bilgilerini veya kredi kartı bilgilerini ele geçirilerek veya kopyalanarak yapılan dolandırıcılık yöntemidir.

c.    İkinci el ürün satış siteleri olmak üzere E-Ticaret siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılıktır. Piyasa fiyatlarının çok altında satışa sunulan ürünleri satışa sunularak alıcılardan parayı yatırmalarını isteyip daha sonra ürünü göndermemeleri ve ulaşılmamalarıdır.

d.    İnternet üzerinden sahte araç kiralama siteleri kurarak inandırıcılığı artırmak için WhatsApp hattı oluşturarak aracı size getireceğiz veya aracı rezerve edeceğiz diyerek sizden para talep etmeleri ile parayı almalarına müteakip ulaşılmamalarıdır.

e.    Çevrenizde tanınmış veya sizin tanıdığınız birinin Sosyal medya hesaplarını ele geçirerek sizden kişisel bilgileriniz,hesap bilgileriniz ve kredi kartı bilgilerinizi talep etmesi veya hediye çekilişinde bana hediye çıktı sende al diyerek sizi yönlendirmesidir.

f.     Kolay veya düşük faizli kredi, hediye kripto para veya yüksek kazanç vaadiyle kişisel bilgilerin,banka veya kredi kartı bilgilerinin istenmesi ile gerçekleşmektedir.

TRAZON’DA MEYDANA GELEN DOLANDIRICILIK OLAYLARINDAN ÖRNEKLER: 

Trabzon ilinde meydana gelen dolandırıcılık olaylarından örnek verilecek olursa;

KREDİ ONAYI BAHANESİYLE 1100 TL DOLANDIRILDI
1.    Şalpazarı ilçemizde bir vatandaşımız kredi için internet üzerinden bir banka reklam linkini açarak kimlik bilgilerini girmiş aynı gün içerisinde adını bilmediği dolandırıcı telefondan kendisine ulaşarak kredisinin onaylanması için kendisine ait hesabına 1100 (binyüz) TL para yatırdığı taktirde kredisinin kendisine teslim edileceğini söylemeleri üzerine şahıs parayı yatırmış ve dolandırılmıştır.

SOSYAL MEDYADAN, ARKADAŞININ HESABI NEDENİYLE DOLANDIRILDI
2.    Akçaabat ilçemizde ise bir vatandaşımız Instagram hesabından üniversite arkadaşının profilini ele geçiren dolandırıcılar tarafından. 'Teknosa'da çalışıyorum yardım çekiliş linki göndereceğim  Oradan 1000 TL kazanacaksın.' diyerek mesaj attığı,  banka kart bilgilerini ve telefon numarasını verdiği, hesabından 360 TL çekim yapıldığı, Instagram hesabından yazan şahsın parayı göndermek için başka bir hesap bilgisi istemesi üzerine arkadaşının hesap bilgilerini verdiği daha sonra arkadaşının hesabından 1900 TL paranın çekilmesi sonucu dolandırılmıştır.

OTO LASTİĞİ ALMAK İSTEMİŞTİ
3.    Of ilçemizde bir vatandaşımız ikinci el satış yapan bir sosyal medya uygulaması üzerinden oto lastiği almak istemiştir. İlanda gördüğü 2 adet oto lastiği için 2400 TL. ye anlaşmış ve şahısın bildirdiği hesaba parayı yatırmış ürünlerin kargolanmaması üzerine şahısla irtibata geçmeye çalışması üzerine şahısa ulaşılamamış ve dolandırılmıştır.

SAHTE ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETİNE 2400 TL DOLANDIRILDI
4.    Maçka ilçesi Akarsu Mahallesinde bir vatandaşımız İstanbul iline gitmek için internet üzerinden bulmuş olduğu sahte araç kiralama sitesinde bulunan WhatsApp iletişim numarasından görüştüğü şahsın kendisinden araç kiralama bedeli olan 2.400 TL. parayı WhatsApp tan görüştüğü şahısın belirttiği hesap numarasına parayı göndermiş ve aracı istediğinde şahıslara ulaşaması üzerine dolandırıldığını anlamıştır.

ELİNDEKİ HER ŞEYİ DOLANDIRICIYA VERDİ
5.    Sürmene ilçemizde bir vatandaşımız, tanımadığı erkek bir şahıs tarafından telefon ile aranarak kendisini ‘MİT personeli’ olarak tanıtmış ve adının terör örgütü soruşturmasına karıştığını, terör örgütüne yardım yataklık yaptığını, evinde olan para ve altın ziynet eşyalarının terör örgütünde ele geçirilenlerle benzerlik gösterdiğini ve kontrol için kendilerine teslim etmesi gerektiğini söylemiş ve telefonu kapatmasına müsaade etmeyerek sürekli telefonla görüşmesini sağlamıştır.
Bunun üzerine Mağdur vatandaşımız ev adresine gelen kimliği bilinmeyen erkek şahsa 105.000 (yüz beş bin) TL, 1500 (Bin beş yüz) Euro, 2200 (iki bin iki yüz) Dolar, 34 (otuz dört) adet burma altın bilezik, 1 (bir) adet altın zincir kolye, 13 (Onüç) adet tam Cumhuriyet altını ve 4 (dört) adet altın yüzüğü poşet içerisinde elden vermiş. Bankada hesabında bulunan yaklaşık 110 bin TL. parasını 3 ayrı hesaba göndererek dolandırılmıştır.

Bu tip olayların mağduru olmamak için yapacaklarımız aslında kolay olan şeylerdir ancak ben dolandırılmam dememekte sizi dolandırıcılara karşı tedbir almaya yönlendirecektir. Çünkü dolandırıcılar vatandaşlarımızın zaaflarını ve ihtiyaçlarını kullanarak değişik taktik ve tekniklerle dolandırmaktadırlar.

Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için neler yapmalıyız.

•    En önemlisi HİÇBİR KAMU GÖREVLİSİNİN SİZDEN PARA,ZİYNET EŞYASI VB. MADDİ BİR ŞEY İSTEMEYECEĞİNİ AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN.

•    Yakınlarımızdan yada tanıdıklarımızdan hiçbir kimsenin sizle iletişime geçmektense sosyal medya üzerinden sizle iletişime geçip kişisel bilgilerinizi, hesap ve kredi kartı bilgilerini istemeyeceğini UNUTMAYIN.

•    Başta ikinci el ürün alım satım aşamasında mutlaka YÜZ YÜZE İLETİŞİME GEÇİN veya GÜVENLİ E-TİCARET SİTELERİNİ KULLANIN.

•    Araç kiralama yada araç alım sitelerinde kiralamak yada almak istediğiniz aracı görmeden,sözleşme yapmadan yada Noter işlemleri bitmeden ASLA PARA YATIRMAYIN.

•    Devletimizin sosyal yardımları internet üzerinden değil RESMİ KURUMLAR ÜZERİNDEN YAPTIĞINI MUTLAKA BİLİN.
•    Bankaların veya banka görevlilerinin sizden  kredi kartı şifrenizi veya kredi çıkarmak için para istemeyeceğini UNUTMAYIN.

•    Kredi Kartı bilgileri, banka-kredi kartı şifreleriniz,sosyal medya hesap şifreleriniz, mobil veya bilgisayar uygulama kullanıcı bilgileriniz ve kimlik bilgileriniz sizin kişisel güvenliğiniz için önemli bilgilerdir. Bunları mutlaka iyi muhafaza edin kimseyle ve sosyal medya ortamlarında PAYLAŞMAYIN. KOLAY TAHMİN EDİLEBİLİR YAPMAYIN. (Doğum tarihi,memleketiniz plakası vb.)

•    İnternet üzerinden kolay veya düşük faizli kredi, üye olanlara hediye kripto para verilecek veya yüksek kazanç vaat eden kişilerle veya internet siteleri ile KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN ve ASLA PARA YATIRMAYIN.

•    Bilmediğiniz numaralar başta olmak üzeri yakınlarınızdan da gelse SMS veya diğer iletişim yollarıyla gelen mesajlardaki LİNKLERİ AÇMAYINIZ. Tanıdığınız kişinin de telefonun hacklenerek/ele geçirilerek size SMS ATILABİLECEĞİNİ UNUTMAYIN.

•    Sizden yakınlarınızın bilgilerini, sizin bilgilerinizi kullanarak inandırıcılık sağlayabileceklerini AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN.

‘KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ, BANKA VE KREDİ KARTI BİLGİLERİNİZİ KİMSE İLE PAYLAŞMAYIN.’

‘KAMU GÖREVLİLERİNİN SİZDEN HİÇBİR ŞEKİLDE PARA,ALTIN,DÖVİZ VB. MADDİ BİR TALEPLERİNİN OLMAYACAĞINI UNUTMAYIN.’

‘İNTERNET VE TELEFON DOLANDIRICILIĞINA KARŞI DİKKATLİ OLUN VE ÇEVRENİZİ HER FIRSATTA MUTLAKA UYARIN!’

Kamu oyuna saygıyla duyurulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.