35 milyon liralık kongrede gerginlik

Akçaabat Minibüsçüler Kooperatif Kongresi gergin bitti. 400’ü aşkın üye dönüşüme oy verirken borçlandırma kongresine 206 üye davet edildi. 105 üyenin kararıyla 400 üye borçlandırılacak

AKÇAABAT-TRABZON minibüs kooperatifinin Büyükşehir Belediyesiyle yaptığı iş birliği sonucunda hayata geçirilmek istenen dolmuş dönümünde müthiş rant ortaya çıktı. Akçaabat Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk ve arkadaşları kongre sonucuna tepki gösterdi. Ardından şu açıklamayı yaptılar, “Bu bir rant dönüşümüdür. 35 milyonluk bir kooperatif kongresinden bahsediyoruz. UKOME’nin tehdit vari maddeleriyle plakaları ellerinden alınan üye arkadaşlarımızdan şimdi 100’er bin lira para isteniyor. Paraları olmayınca banka kredisi için şahsi kefalet isteniyor. Bu araçlar bu paraları ödemez. Üyelerimiz ne yazık ki borçlandırılarak perişan edilecek.” dedi.

Ne alınacak markanın ne kredi faizinin, ne kredi taksitinin belli olmadığını kaydeden Şentürk, “Daha vahimi 583 üyeli kooperatifte Genel Kurula 206 üye davet edildi. Geri kalan 370 esnafın borçlanmasına kararı bunlar verdi. Bu devirde böyle bir şey olabilir mi? Davet edilen 206 üyenin 60’ı iştirak etmedi. Bizler 35 arkadaşımız bu yanlışa direndik. Ancak Genel Kurul polisin ablukası altına alındı. Oylama açık yapıldığı için üyelerimiz, üye arkadaşlarımızdan 100 civarı evet oyu vermek zorunda kaldı. Böyle bile olsa 583 üyenin kararı 100 üyeyle alınamaz. 100 üyenin verdiği kararla 583 üyeyi borçlandıracaklar. Büyükşehir karar almış. Bu sisteme girmeyen minibüsler artık çalışamayacakmış. Böyle olunca da evine ekmek götürmek isteyen üye arkadaşlarımız mecburen borçlanacak.” dedi. Tehdit dediğimiz olay da budur. Akçaabat’ta 300’ü aşkın minibüsçünün yeni bir borç yükü atına sokulduğunu ve bunun geleceğinin perişanlık olduğunu kaydeden Şentürk, “Ne yazık ki bu tablaya ne Belediye Başkanımız ne de siyasetçilerimiz müdahil olmadı. Göreceksiniz yarın büyük bir mağduriyet yaşandığında hepsi ayağa kalkacak. Ama iş işten geçmiş olacak. Dileriz Akçaabat’ımız hem ekonomik olarak hem de yolcu taşımacılığı anlamında bizim iddia ettiğimiz gibi perişan olmaz. Ama gidişat onu gösteriyor. Konuyu mahkemeye götürüp sonuna kadar direneceğiz. Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” dedi.

Dönüşümün 35 milyonluk kongresine dair...

Geçtiğimiz haftanın bir diğer gündem maddesi, Akçaabat’taki dolmuş dönüşümün yavaş yavaş şekilleniyor olmasıydı. Baştan aşağı garabet örneği olan dolmuş dönüşümü bize göre hem hukuktan dönecek hem Akçaabat’ı mağdur edecek. 583 minibüsü 40 otobüs ile 25 midibüse çevirip Akçaabat-Trabzon hattında adına dönüşüm denen olayın ilk boyutu göz önüne çıktı. 583 üyeli kooperatifte Genel Kurul’a 206 üye katılabildi. Diğerlerinin yetkisi olmadığı öğrenildi. Yani 583 üyenin minibüs plakasının kararını vermeye 206 üye çağrıldı. 206 üyeden yaklaşık 65 üye Genel Kurula katılmadı. 35 civarında üye ‘hayır’ oyu verdi. 105 civarında üyenin oylarıyla Akçaabat’ta dolmuş dönüşümü hayata geçecek. Şimdi bakın 583 esnafın hukukunu 105 kişi nereye taşıyor? Ya da 105 kişinin verdiği karar ne anlama geliyor? (Genel Kurul çağrısından okuyoruz)

1- 40 adet otobüs ve 25 adet midibüs için toplam 35 milyon lira kredi kullanılacak.

2- Hangi bankadan ve yüzde kaç faizli olduğu belli değil.

3- Minibüs sahipleri altın değerindeki dolmuş plakalarını lağv edip 9 ortaklı otobüse ortak olacak. Bunun için 85/100 bin liralık krediye imza atacak.

4- Bu imzada yetki Kooperatife verilecek. Üstelik şahsi kefaletle verilecek. Yani araç bu parayı karşılayamazsa üye cebinden ödeyecek.

5- Araçların akaryakıt giderleri, lastik ve akü giderleri şoför ve muavin giderleri, elektronik ücret toplama sistemi ve giderleri üyelerin onay verdiği banka kredisinden kullanılacak. Her ay bu giderler kesilecek ve para kalırsa ya da kalan para üyenin hesabına yatırılacak.

Bu devirde böyle bir sistem nasıl işleyecek. Bir zamanlar Rahşan Ecevit’in gündeme getirdiği ve Türkiye’nin çok gerilerde bıraktığı kooperatifçilik sistemiyle Akçaabat’ta dolmuş dönüşümü yapılacak. Yalnız minibüs sahiplerinin altın değerindeki o plakaları elden çıkmıyor. Akçaabat’a da yazık olacak. Akçaabat’ı Trabzon’a otobüslerle taşımanın imkânsızlığı ortaya çıkacak. 40 otobüs yetmeyecek. Belki 40 daha yeni otobüs sisteme girecek. İddia ediyoruz. Eğer bu sistem mahkemeden dönmezse 1 yıl sonra 583 plaka sahibinden yarısından fazlası devre dışı kalacak. Onlarca değil yüzlerce yeni kooperatif üyesi yapılacak. 40 değil belki 80 otobüs Akçaabat Trabzon yollarında servis yapacak. Başkan Murat Zorluoğlu’nun övünmesine bakmayın, Ortahisar’da yapamadığını Akçaabat’ta hayata geçiriyor. Yapılan yanlışı bir gün gördüğünde bakalım pişman olacak mı? Her şeye rağmen dileriz hukuk bu büyük haksızlığa, bu kadar büyük ranta ve anti demokratik yönteme dur der. (583 esnafın ekmek parasının 105 esnafın oyuyla belirleyemezsiniz. Bu ne vicdani olur ne de demokratik.)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.