ABD’li hasta Trabzon’u seçti

Farabi Hastanesinde ABD’li hastaya Fransız Kuzeni donör oldu. KTÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezinde ilginç bir nakil ameliyatına imza atıldı. 60 yaşındaki Lübnan asıllı ABD’li Samer Ramadan’a, 64 yaşındaki Fransa vatandaşı kuzeni Talal Kabara böbrek donörü oldu. organ yetmezliği yaşayan Ramadan Trabzon’da hayata tutundu. Böbrek nakli KTÜ Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz'ın başında bulunduğu, Doç. Dr. İlker Onur Kazaz ve Dr. Öğretim. Üyesi Fatih Çolak'ın da içinde yer aldığı uzman bir ekip tarafından yapıldı. Başarılı geçen böbrek nakli ameliyatının ardından sağlık durumu iyi olan Samer Ramadan kendi oğlunun ABD’de nakil doktoru olduğunu belirterek, “Ben iyiyim, Elhamdüllah her gün daha iyiyim. Benim dönerüm Fransa'da yaşıyor. Kendisi kuzenim. O benim kahramanım. Ben de Amerika'da yaşıyorum. Burada daha rahat hissediyorum. Benim eski dedem Trabzon Valisi. 1525’ten önce Trabzon’da Paşaydı. Ben çok seviyorum Trabzon'u. Burada güzel ahlaklı insanlar var. Doktorlara da çok güveniyorum. Ne güzel Profesörler var burada. Benim oğlum da ABD'de böbrek doktoru. Ancak ben Trabzon'da ameliyat olmayı tercih ettim" dedi.

ORGAN BAĞIŞI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

KTÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ulusoy, Türkiye’de organ naklinde yaşananlara dikkat çekti. Ulusoy,“ 2007 yılından beri yüzü aşkın böbrek nakli başarıyla uygulandı. İstenilen seviyede değiliz. Bağışların çok iyi olması lazım. Böbrek nakli iki şekilde yapılır. Kadavra ve canlı vericiden. Kadavra dediğimiz tıbben beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan, kendisi veya yakınları tarafından bağışlanması suretiyle bu böreğin değerlendirilerek sistem dahilinde hastalara nakledilmesidir. Sağlık Bakanlığının organizasyonu var. Bu yeni organizasyon değil. 2000’li yıllardan itibaren daha da geliştirildi. Tüm hastaların verileri sağlık bakanlığında mevcut. Kadavra çıktığı zaman bu kadavradan tıbben uygun olduğuna karar verildikten sonra doku grupları çalışılıyor. Tıbben engel yoksa bu verilen bakanlığına yansıtılıyor. Daha önce bekleme listesinde olan hastalardan puanlama neticesinde ilk 5 veya 10 kişilik sıralama belli oluyor. Bizde bu sıralamaya göre hastaları süratle çağırıyoruz. Bunda son tetkikleri yapılıyor. Kurul, bu sıralamaya göre tıbben engel yoksa buna okey dediyse bu nakil gerçekleştiriliyor. 
Bugün için Türkiye’de ki nakillerin büyük çoğunluğun maalesef canlıdan yapılıyor. Kadavradan olan böbrekler daha önemli. Kadavradan yapmazsınız bu böbrekler toprak olacak. Canlıdan olan nakillerde iki böbreklerden bir tanesi alınıyor. Türkiye yaklaşık 23 bin 25 civarında bekleyen hasta var. Bu mertebede ne kadar diyaliz olan hasta var derseniz 65 bin civarında. Bunların bir kısmı kendileri istemiyorlar, çeşitli nedenler, bir kısmının tibbi engeli oluyor. O nedenle havuzu etkin şekilde arttırmak, ondan önemlisi hastalarımıza hayat demek olan böbrekleri sunmak lazım.” diye konuştu.

HASTA BAŞKA YERE GİTMEK İSTEMEDİ

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz hasta ile ilgili bilgileri, “7 - 8 ay önce polikliniğimize başvurdu. İngilizce başvurdu. Şaşardık aslında. Lübnan asıllı. Daha sonra dünyanın farklı taraflarına yayılmışlar. Amerikan vatandaşı. Daha sonra Karadeniz Bölgesinde iş yapmak için bulunurken nakil başvurusunda bulundu. Canlı vericin var mı? Diye sorduk. Olacak dedi. Fransa’dan geliyor dedi. O Lübnan asıllı Fransız vatandaşı. Hazırlıklar yapıldı. Her hangi bir problemleri çıkmayınca, nakile mani halleri olmayınca geçen hafta ilk nakillerini yapmış olduk. Bizim açımızdan ilkler oldu. Hasta gayet iyi. Kendisi de gayet rahat. Her hangi bir problemimiz yok. Şu ana kadar gayet başarılı şekilde gitti. Bu bölgede yaşıyor. Bizim yaptığımızı biliyor. Bize de güvendi, başka yere gitmek istemedi?” diye konuştu.

YURT DIŞINDA OLDUKÇA PAHALI

Yabancıların Türkiye’de organ nakli olmayı tercih etmesindeki en önemli nedenlerden birinin yurt dışında bu tür ameliyatların maddi olarak oldukça büyük bir miktar gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ulusoy,  “Hastanın burayla bağlantısı var. Eski paşalardan dedesinin olduğunu söyledi Trabzon’da. Yurt dışında böyle nakil hizmetleri, çok pahalı. Her ülke bunu resmi olarak karşılamıyor. Bugün ABD’de, öyle karşılama vs. Oranları çok düşük. Bunu bilen hastalar var. Bu açıdan Türk vatandaşlığı da olduğu için kolaylıkla geliyor.” dedi Fatoş BATMAN

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.