ARAÇLARI SAVUNDU

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 3 yıl süreyle yapılan ve 63 binek aracı kapsayan araç kiralama ihalesi ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, merak edilenlere cevap verdi. Başkan Zorluoğlu, 3 yıl süreyle yapılan ve 63 binek aracı kapsayan maliyeti 10 milyon 500 Bin TL + KDV olarak gerçekleşen ihalede fakirin, fukaranın, milletin ve yetimin hakkının gözetildiğini açıkladı. Her bir araca üç yılda ödenecek olan ücretin ortalama 166 bin TL + KDV olarak gerçekleştiği ihaleyle alınan araçların alınmasına onay veren CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin de tepki gösterdi.

KİRALIK ARAÇLARI İSRAF OLARAK NİTELENDİRDİ

CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, ihalenin 2 ay önce meclis gündemine geldiğini ve kendilerinin de ‘Evet’ oyu verdiğini hatırlatarak, araçları israf olarak gördüğünü söyledi. CHP’li Şahin, araçlar üzerinden ‘saltanat’ yakıştırması yaparak, “Belediyenin önünde sıfır model çok lüks araçlar… Görevlilere “Bunlar nedir?” dedim, dediler ki, “Bunlar kiralama marifetiyle alınan araçlardır.” İdareciler tarafından kullanılan, resmi plakalı olmayan kiralık araçlar denildi. Bilmiyorum bunlar kaç tanedir? Kaç tane alınmıştır? Sizde bürokrasiden geliyorsunuz, mülki amirlik yapmışsınız. 237 Sayılı Devlet İhale Kanununda, makama tahsisli araçlar ve resmi hizmetlere mahsus araçlar belirlenmiştir. Bugün fakir ülkede, çocuğuna ekmek getiremediği için kendini yakan vatandaşın bulunduğu bu ülkede bunları ben israf kabul ediyorum. Bu saltanata, siz, biz, idarecilerin dur demesi lazım. Yüksek meblağda araçlar orada duruyor. Ona kabul oyu verdim, fakat Allah beni affetsin diyorum. Bunun takibini de size bırakıyorum.” eleştirisinde bulundu.  

ŞAHİN’E ARAÇ CEVAP VERDİ, İHALEYİ ANLATTI

CHP’li Şahin’in sözleri üzerine kiralık araçların kamuoyunda ve Şahin tarafından abartıldığını dile getiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Konuya yaklaşımınız şahsi takdirinizdir. Konu bu şekilde biraz abartılarak tarafınızdan dile getirildi. Bu sizin takdirinizdir. Fakat yapılan şey şudur. Biz bu yıl, belediyeye gerekli olan araçlarla ilgili 2 ayrı ihale yaptık. Geçen yıl bu tek bir ihalede birleştirilerek yapılmıştı, bundan önce de öyle yapıldı. Biz binek tipi araçları ayırarak ayrı bir ihale konusu yaptık. İhtiyacımız olan cenaze aracından tutun, yarım otobüse kadar,  4x4 gibi arazi tipi ihtiyaç duyduğumuz diğer araçları da ayrı bir ihale konusu yaptık.” dedi. 

İKİ İHALE YAPILMASININ NEDENİNİ AÇIKLADI

İki araç ihalesinin yapılma gerekçesini de açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Maliye Bakanlığının talimatı gereği binek tipi araçlarda kiralama bedeli sınırlandırılmıştır. Bir binek tipi aracın maksimum kiralama bedeli o aracın kasko değerinin yüzde 2’sini geçemez. Binek tipi araçlarda böyle bir sınırlama yoktur. Dolayısıyla biz bu sene bunları ayırmak suretiyle, binek tipi araç olarak aldıklarımızı kendi hukuku çerçevesinde aldık. Şimdi dün binek tipi olmayan araçlarla ilgili ikinci ihale yapıldı, henüz imzalamadık. Bu ihalede çok elverişli fiyatlar geldi. Çünkü bir birine karışmadığı zaman biri diğerini etkilemiyor. Hepsi kendi mecrasında oluyor. Birinci ihalede de zaten Maliye Bakanlığının sınırlamasına tabiyiz. Yani yüzde 2’yi geçmeyen durum söz konusu... İkinci ihalenin durumunu özellikle paylaşacağım. İdare açısından çok avantajlı bir sonuçla bunu paylaşacağız.” diye konuştu. 

3 YILLIK İHALE DAHA AVANTAJLI

Geçen yıla göre bu yıl yapılan araç kiralama ihalelerini 3 yıllık yaptıklarını ifade eden Zorluoğlu,  “İhaleyi 3 yıllık süreyle yaptık. Normalde biz bunu 1 yıllık yapardık ve meclise de gelmezdi. Hâlbuki biz bunu 3 yıllık yaptık, meclise de geldi. Baştan beri şeffaf bir yönetim uyguluyoruz. Meclisin denetimine sunuyoruz. 3 yıllık sürede bunu niye yaptık? Çünkü araç kiralamalarında 1 yıl yaptığınızda yüklenici bu maliyetleri yükseltiyor. Hâlbuki 3 yıl boyunca o araçlarla devam edeceğinizi garanti altına aldığınızda yükleniciler, ihaleye girenler daha uygun fiyatlar verebiliyorlar. Her iki ihale de bir kere açık ihale yapıldı. Bunda hiç bir tereddüt yok. Hatta ikinci ihale olan binek tipi dışında olanları elektronik ihale olarak yaptık. Türkiye’nin bir çok yerinde hiç buraya gelmeden insanlar bu yeni modern ihale yöntemiyle ihaleye girdiler.” dedi. 

ESKİ ARAÇ YERİNE YENİ ARAÇLAR TERCİH EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesinin kiraladığı binek araçların 2019 model olduğunu belirten Başkan Murat Zorluoğlu, kamuoyunda gelen eleştirileri cevapladı. Eski araç almaktan ziyade sağlam, yeni ve güvenli araç tercihi nedeniyle 2019 model araçlar tercih edildiğini kaydeden Zorluoğlu, “Geçen seneye göre belediye olarak kiraladığımız araç sayısında çok çok cüzi bir artış var. Yani öyle ‘saltanat’ diye tarif edilecek bir artış olmadığı gibi araçların niteliklerine bakıldığında ‘saltanat’ olarak adlandırılabilecek bir durum asla söz konusu değildir. Bizim araçlarımızın bir çoğu hizmet odaklı arazi tipidir, bir çoğu binek olarak en alt model sayabileceğimiz araçlardır. Bir kısmı yöneticilere göre tahsis edilmiş biraz daha güçlü diye tabir ettiğimiz araçlardır. Geçtiğimiz dönemlerde maalesef bazı yerel ve ulusal mecralarda da çıktı. Bizim yaptığımız araçlar… 2019 Model araç şartı koyduk. Ne yapsaydık, 2015 model araç şartı mı koysaydık. 5 yıllık araç mı kiralasaydık. Neden böyle bir şey yapalım.  Biz, 2020’de ihale yapıyoruz 2019 model ve üstü araç istedik. Bunları da 3 yıllık kullanacağız. Süreç içinde 4 yıllık araç olarak bitireceğiz. Yani 1 yıllık araç ihalesi yapmadık. Niye daha kötü araç alalım. Sağlam araç olsun, yeni araç olsun. Güvenli araç olsun. 3 yıllık ihalede şöyle bir şey de var. Fiyat farkı yok. Önümüzdeki yıl fiyat artmayacak. Şu anda verilen fiyat neyse 3 yıl boyunca o fiyatları yükleniciye ödeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

KİRAMALALARDA FUKARANIN HAKKI GÖZETİLDİ

Yapılan araç kiralamalarının fakirin fukaranın, milletin hakkı gözetilerek yapıldığını ileri süren Başkan Murat Zorluoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin yaptığı araç kiralamalarında en iktisatlı kiralamayı yapan belediyelerden biri olduğunu söyledi. Başkan Zorluoğlu, kiralamalarla ilgili sözlerini şu şekilde noktaladı: “Verilen yetkinin yetimin hakkı gözetilerek kullanıldığını ifade eden Zorluoğlu, “Sizi temin ederim, meclis olarak verdiğiniz bu yetki, en ufak bir şekilde, şu kadarcık ihtimal olmadan söylüyorum, bu aziz halkın, milletin, fakirin fukaranın, yetimin hakkı gözetilerek kullanılmıştır.  Bu konuda şahsım da dâhil olmak üzere bütün ekibim her türlü belge ve bilgiyi sizlerle kamuoyuyla paylaşmaktan mutlu oluruz. Bunları zaten paylaştık. Tekrar paylaşırız. İstirham ederim bu konularda bir önceki dönemde aynı, devraldığım belediye için de söylüyorum. Trabzon Büyükşehir Belediyesi hiç bir parti ayrımı yapmadan bu manada en iktisatlı en ekonomik araç kiralayan, en az sayıda araç kiralayan bir belediyedir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.