Arap turistlere Türkiye’ye gitmeyin çağrısı

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Taflan, inşaat sektöründe gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arap ülkelerinde Türkiye’ye karşı olumsuz ve güvensiz ortam oluşturma algısı yapıldığına dikkat çeken Oda Başkanı Taflan, “Belli bir süredir durağanlık yaşıyoruz. Piyasalar seçimlere odaklanmış durumda. Nisan ayından sonra yabancı ülkedeki Arap yatırımcıların bölgemize gelecek olması, gayrimenkul alım satımlarında piyasayı biraz daha hareketlendirmesini temenni ediyoruz. Aldığımız duyumlara göre Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Arap Ülkelerinde Türkiye’ye gidilmemesi için algı oluşturuluyor. Bu ülkemizi özellikle bölgemizi oldukça olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Ülkemiz hem dış faktörlü hem de iç faktörlü saldırılara maruz kalmaktadır. Biz güçlü ülkeyiz. Bunları aşabileceğimize inanıyorum.” dedi.

YABANCI YATIRIMCILARI TEŞVİK ETMELİYİZ

Yerli tüketiciye olduğu gibi yabancı yatırımcılara da aynı fiyattan satış yapılması gerektiğini ifade eden Oda Başkanı Taflan, “1990’lı yıllarda Sarp kapısı açıldığı zaman Doğu ülkelerinden gelen insanlara fahiş fiyatlardan evler satıldı. Yanlış ticaretler yapıldığı için yabancı yatırımcıları kaçırdık. Şimdi Arap yatırımcıları da sektör anlamında kaçırırsak başka hiçbir yerden yabancı turist buraya yatırım yapmaz. Yabancı yatırımcıya karşılık yapılan projelerin bir getirisi olması gerekiyor. Yabancı yatırımcılar şehre geldiği zaman bazı etkenler sebebiyle fiyatlar yukarı doğru çıkıyor. Biz aynı zamanda yerli tüketicinin etkilenmemesi için çaba harcıyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıyı karşı karşıya getirecek fiyatlar biçiliyor. Konut satan firmaların tercüman seçiminde dikkatli olması gerekir. Firmalar, yeminli tercümanlar gibi kişileri tercih etmelilerdir. Gayri resmi tercümanlık yapan kişiler Arap yatırımcıların kaçmasına yol açacaktır. Firmalar tercüman barındırmalıdır. Emlakçılar içinde aynı uyarıları yapmak mümkün.” şeklinde belirtti.

PEŞİN FİYATINA EV ALACAKLAR İÇİN FIRSAT

İnşaat sektörü her ne kadar durağan olsa da nakit parası olanların bunu fırsata çevirebileceğini söyleyen Oda Başkanı Taflan, “Bizim temennimiz bu sektörün durumunun iyi olması yönündedir. Çünkü Trabzon’un olmazsa olmazı inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü ne kadar iyi olursa piyasada bütün diğer sektörlere sirayet eder. Piyasadaki daralma peşin konut alacaklar için fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Faiz oranları düşmelidir. İnşaat maliyetleri ciddi derecede arttı. Ancak bu durum piyasaya yansımadı. Kredi alacak olanlar için şunu diyebiliriz: Gelir gideri bilançodan analiz etsinler, eğer altından kalkabilecekse konut kredisi kullansınlar. Aksi durumda faiz oranların düşmesini beklesinler.” şeklinde önerilerini sıraladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105