Bu yol tarihe ihanettir

TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, tarihi Ortamahalle’den geçecek olan ve 69 milyon liraya mal olacağı ifade edilen yola tepki gösterdi. Yolun bedeliyle övünüldüğünü dile getiren Şen, tarihe hançer gibi saplanacak yolun Trabzon’a ihanet olduğunu söyledi.

TARİHİ DEĞER HİÇE SAYILDI

Tarihi Akçaabat Ortamahalle’den geçecek olan ve 69 milyon liraya mal olacağı yola ifade edilen yola TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen tepki gösterdi. Kentte 69 milyon liralık yatırımla övünüldüğünü ancak Ortamahalle’nin tarihi kimliğinin görmezden gelindiğini kaydeden Şen, “Trabzon’da yapılan yatırımların sadece parasal büyüklüğü üzerinden kıyaslama yapılıyor. Bölgenin birincisi gibi! Kentin ikinci büyük yatırımı gibi! Anlamsızca şimdide Akçaabat ilçemizin güney kesiminden geçen ve tabii ki karayolları tarafından yapılmakta olan yolun maliyeti ile (69 milyon lira) kanuni bulvarından sonra en pahalı yol olacağı dillendiriliyor. Aman ne güzel! Yolun güzergâhını hiç mi görmediniz? Tarihi Ortamahalle’ye hiç mi gitmediniz? Gözlerinizde perde mi var. Ortamahalle’den geçen karayolu güzergâhının tarihi yapılara, mahallenin dokusuna, el değmemişliğine, sakinliğine, topografyasına dahası Akçaabat’ımıza ve insanlarımıza vereceği zararın parasal değerini hesaplandınız mı? 69 milyon şiradan az mı tutuyor! Bırakın parasal kayıpları, bir değerin, kent belleğinin, yaşanmışlığın ortadan kalkmasına neden olacak yolun ve imalatların (istinat duvarları, yarmalar, viyadük, tünel vb.) bu şekilde kabul edilmesine nasıl razı olabiliriz?” diye konuştu.

BUNA NASIL İZİN VERİLDİ?

Tarihi tescilli binaların yer aldığı Ortamahalle’den geçirilecek olan yolla ilgili verilen izinlere de tepki gösteren Şen, “Tek tek üzerine titreyerek koruduğumuz tescilli yapılarımızın önünden arkasından bahçesinden yol geçmesine, yola ait sanat yapılarının yapılmasına korunan  bir alan olması nedeniyle koruma kurulumuz nasıl izin verebilir, büyükşehir belediye meclisimiz bu imar planlarını ve projeleri nasıl kabul edebilir anlamış değilim.” dedi.

ORTAMAHALLE’Yİ YOK ETMEYİN!

Akçaabat’ın yol sorunu çözülecek diye Ortamahalle’nin yok edilmek istendiğini dile getiren Şen, “Nedir Trabzon’dan istediğiniz, bırakın en pahalı yolu istemiyoruz. Artık kentin ulaşım sorununu çözeceğiz diye kentin her yerinde karayollarına bel bağlamayalım. Bırakın karayolları çok iyi bildiği işi kentler arası ulaşım yollarını ve karayollarını yapsın. Kentiçi ulaşımı kentin değerlerini koruyarak yerel yönetimler çözümleyebilir. Sözün sonu Akçaabat trafiğini rahatlatacağız diye Orta Mahalleyi yolla boğmayın, yok etmeyin. Trafiğin çözümü yeni yollar yapmakla değil ulaşım planlamasını ve politikaları hazırlamakla sağlanır.” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
şehirGüzelMilyonTMMOB
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.