çal

TRABZON’UN Düzköy ilçesindeki Çal Mağarası koruma altına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çal Mağarasının da içinde bulunduğu 195 hektarlık alanı "Tabiat varlığı - B Grubu Mağara" olarak ilan etti. Karar Resmi Gazetenin dünkü sayısında yer aldı. Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, Trabzon Büyükşehir Belediyesine kiralanan Çal Mağarasına 1 milyon liralık ödenek aktaracaklarını söyledi. 

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde toplanan Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan karar ile Düzköy ilçesi, Çal Mahallesi’nde bulunan ve Dünyanın en uzun mağaralarından biri olan Çal Mağarası koruma altına alındı.

Doğal oluşum olması ve turizm açısından önemli bir yere sahip olan Çal Mağarası ve çevresindeki 195 hektarlık alan "Tabiat varlığı - B Grubu Mağara" olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edildi. Karar Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kararda şöyle denildi: “Trabzon İli Düzköy İlçesi, Çal Mahallesinde bulunan ve giriş ağzı koordinatları       (Y:53I993,X:4524064), ( UTM6 - ED 50) olan tabiat varlığı olarak tescilli Çal Mağarasının 25.03.2016 tarihli ve 29664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 03.02.2016 tarihli ve 95 sayılı ilke karan uyarınca "Tabiat varlığı - B Grubu Mağara" olduğuna ilişkin Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca alınan 21.12.2017 tarihli ve 830 sayılı karar 09.02.2018 tarihli ve 26090 sayılı Bakanlık Makam Oluru ile onaylanmıştır.

27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Korunan Alanların Tespit. Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3. maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararlan Resmi Gazetede yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur." hükmü gereğince; Trabzon İli Düzköy İlçesi, Çal Mahallesinde bulunan tabiat varlığı olarak tescilli Çal Mağarası'nın "Tabiat Varlığı - B Grubu Mağara" olarak tescili tebliğ olunur.”

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, Çal Mağarasının Trabzon Büyükşehir Belediyesine kiralandığını hatırlatarak, “Ancak kurum olarak son derece önemli bir turizm unsuru olarak gördüğümüz Çal Mağarasına elektrik ve içindeki yolların bakımı için 1 milyon liralık ödenek aktaracağız.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.