Çalıştaya benzemeyen bir çalıştay

İMO Başkanı Aydın, Büyükşehir’in Gülcemal Çalıştay’ını topa tuttu.  İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Muzaffer Aydın, Beşirli dolgusuyla ilgili yapılan çalıştayla ilgili konuştu. Aydın, “Ömrümde ilk defa böyle bir çalıştay formatı gördüm. Çalıştay diye bizi çağırdılar ama çalıştaydan başka her şeye benziyor. Müdürleri dizmişsiniz karşıya. Bu konuda hiçbir öngörüsü yok. Söyleyeceğimiz birçok şeyi söyleyemedik.” dedi.

DOLGUYLA İLGİLİ SORULARI KISITLADILAR

Dolgu STK, basınla tartışılıyor havasının yaratıldığını ifade eden Aydın, “20-30 yıldır çeşitli çalıştaylara, sempozyumlara katıldım. Ömrümde ilk defa böyle bir çalıştay formatı gördüm. Çalıştay diye bizi çağırdılar ama çalıştaydan başka her şeye benziyor. Çalıştayda bir konu konuşulur, tartışılır. Öyle bir şey yoktu. Fen İşleri Daire Başkanı, 3 dakikalık sunumundan sonra moderatör katılanlara görüşlerini sordu. Burada da yine sınırlama getirdiler. Dolgunun yapılış biçimiyle ilgili bir şey sormayın denildi. Sadece üst yapı olarak dolgunun üstünde ne yapılacağı konusunda bir görüş beyan edin denildi. Bu da yanlış bir şeydi. Madem dolgu tartışılacaktı her yönüyle tartışılması gerekirdi. Görüş beyan edilecek bir ortam yoktu. Belediye sanki STK’larla ilgili meslek odlarıyla basınla tartışılıyor, konuşuluyor havası yaratılmaya çalışıldı.” diye konuştu.

ACIMAZSIZ BİR DURUM VAR

Acımasız durumun olduğunu belirten Aydın, “Yapılan dolgunun kurallara uygun yapılmadığını çalıştayda belirttim. Bu dolgunun nasıl yapılacağı, hangi malzemelerle hatta malzemelerin nereden temin edileceğine ilişkin şartları belliydi. Bir önceki belediye yönetimi bu kurallara uymamıştır. Tahkimatsız dolguyu dalga gelip alıyor. Acımasız bir durum var orada.” şeklinde açıklama yaptı.

TAHKİMATI İHALE EDEMİYOR, OLMAYACAK PROJELERE PARA BULUNUYOR

Tahkimat için nasıl para bulunmadığına hayret eden Aydın, “Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile görüştük. Tahkimat için ihale yapılması gerekir. Her şeye para bulunuyor. Ancak 26 milyonu belediye bulamıyor mu, biz de hayret ediyoruz. Olmayacak projelere olmayacak paralar temin ediliyor. Trabzon için acil bir durum, şehir için çok önemli. Buna rağmen 26 milyon bulunup 2 yıldır bu tahkimatlar yapılamadı. Ancak kıyı dolgusu da devam ediyor. Üstünde ne yapılacağına dair karar verilmemiş havası estiriliyor.” dedi.

GÜLCEMAL DE AKYAZI GİBİ HALKA KAPATILMASIN

Aydın, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Halka da sorulması lazım. Halk buradan ne istiyor? Trabzon halkının ihtiyacını karşılayacak yapıların yapılması gerekir. Trabzonspor bahane edilerek Akyazı’nın doldurulması çok yanlıştı. Bugün yanlışlığını görüyoruz. ‘Kıyıda devamlılık esastır’ ilkesiyle Akyazı dolgusu yapıldı. Fakat halk Akyazı’nın deniz tarafını kullanamıyor. Vatandaşın kullanımına kapattılar. Gülcemal’in belli kısımlarını da umarız halka kapatmazlar.” ifadelerini kullandı.

PLANSIZLIK SÖZ KONUSU

Plansızlık var. Bir proje yaptığınız zaman insanların da ihtiyacını karşılamanız gerekir. Otopark ihtiyacı olacak. 20-30 bin kişiyi oraya çektiğinizde otopark ihtiyacını karşılamanız lazım. Sürekli denizi mi dolduracağız?

ACAYİP ÖNERİLER SUNULUYOR

Bazıları dolgunun üstüne kültür merkezi, vb. acayip öneriler sunuyor. Trabzon’da yer mi kalmadı da oraya yapılacak? O zaman bu kıyıyı niye heba ettik? İki haftada bir maç yapılsın diye biz deniz kıyısını kapattık. Trabzonspor için herkes susuyor. Trabzonspor yüzünden sahili bütünüyle kaybettik.

PROJENİN ALTERNATİFİ OLMALI

Bir tane değil alternatifli proje hazırlanması lazım. Yoksa burayı da kaybederiz. Projeyi alanında uzman bilen kişilerin elinden çıkması lazım.

SÖYLEYECEĞİMİZ BİRÇOK ŞEYİ SÖYLEYEMEDİK

Çalıştayın devamının gelmesi lazım. Ama çalıştay formatına uygun yapılması gerekir. İşi bilenlerle konu tartışılır. Müdürleri dizmişsiniz karşıya. Bu konuda hiçbir öngörüsü yok. Bir söz söyleyemediler. Tamamıyla katılanlar konuştu. Söyleyeceğimiz birçok şeyi söyleyemedik. Çoğu arkadaşımız da konuşamadı.”

 

Anahtar Kelimeler:
STKBelediyeBeşirliİMO
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.