ÇAVUŞLU EKMEĞİNE VAKFIKEBİR’DEN DAVA!

Giresun Görele’ye bağlı Çavuşlu beldesinde üretilen ‘Çavuşlu ekmeği’nin, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldığı iddialarına Vakfıkebir Fırıncılar Odası Başkanı Davut Kutoğlu, tepki gösterdi. Vakfıkebir Belediyesinin gelişmenin ardından karşı dava açtığını belirten Kutoğlu, “Tescil durumuna göre bizde dava açacağız. İşin ticaretindeler. Vakfıkebir dünya markasıdır. Çavuşlu’yu kim biliyor? Her şeyi gelip bizden öğrendiler. Anlattıkları ekmeğin özellikler Vakfıkebir Ekmeğinin aynısı. Bu durumda tescil almaları mümkün değildir.” dedi.

ÇAVUŞLU İŞİN TİCARETİNDE

Vakfıkebir Fırıncılar Odası Başkanı Davut Kutoğlu Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde üretilen ‘Çavuşlu ekmeği’nin, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldığı iddialarına tepki koydu. Gelişmeleri değerlendiren Kutoğlu, “Emin olmamakla birlikte henüz tescil almadılar. Vakfıkebir Belediyesi de yaşanan gelişmelerin ardından karşı dava açtı. Tescil durumuna göre bizde dava açacağız. Zaten coğrafi şartlarda isminde, tarzında, stilinde değişiklik yaparak aynı ürünü yapmak suçtur. Onların kriterleri nelerdir bilmiyorum. Anlattıkları aynı Vakfıkebir Ekmeği ki bu şekilde tescil belgesi almaları mümkün değildir. Bu haliyle o zaman coğrafi işaretin bir anlamı yok. Çavuşlu sadece bu işin ticareti için konuşuyor.” diye konuştu.

ONLARA EKMEĞİ BİZ ÖĞRETTİK

Çavuşlu’ya ekmeği tüm dünyaya öğrettiği gibi Vakfıkebir’in öğrettiğini hatırlatan Başkan Kutoğlu, “Diyorlar ki ‘Vakfıkebir’den biri geldi Çavuşlu’da fırın açtı.’ Gazeteci rahmetli Hikmet Aksoy’un babası 1932’de Çavuşlu’da fırın açtı. İyi de bu adam fırıncılığı uzayda öğrenmedi ki? ‘İlk fırın Çavuşlu’da açıldı demek’ talihsizliktir. 1986’da gelip ekşi mayayı bizden öğrendiler. Şimdi ekşi mayayı kendilerininmiş gibi anlatıyorlar. Vakfıkebir’in mazisi nerde Çavuşlu nerede! Onlar bu işin ticaretinde. Yıllardır otobüsler aracılığı ile ekmek satıyorlar. Akıl var mantık var. Çavuşlu’nun nerede fırını var? Vakfıkebir tüm dünyada bilinen bir markadır. Vakfıkebir’de Belediye Başkanımı Muhammet Balta ve Esnaf Odası Başkanı Kadem Sağlam ile birlikte ilerleyen günlerde geniş bir açıklama yapacağız.” ifadelerini kullandı.

ERENER NE DEMİŞTİ?

Bugüne kadar ekmeği Çavuşlu yapsa da namını başka illerin aldığını iddia eden Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, artık namını da, ekmeği de Çavuşlu Beldesi’nin yapacağını söyledi. Görele Belediye Başkanı Erener, “Görele Belediyesi olarak 2018 yılında Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de destekleriyle Çavuşlu ekmeğine coğrafi işaret tescili almak için müracaat ettik. Çavuşlu ekmeğinin pişirilmesinden, kullanılan ununa, suyuna kadar kendisine has özelliğinden dolayı ayrı bir lezzete sahip olduğunu anlatan dosyamızı hazırladık ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurduk. Yaklaşık iki yılı aşkın süredir takibini gerçekleştirdik. Bugün ise Coğrafi İşaret Tescili kabul edilmiş oldu. Bugüne kadar ekmeği Çavuşlu’da ürettik ama namını başka il ve ilçeler aldı diye üzülüyorduk artık ekmeği de namını da tescillemiş olduk. Bundan sonra hak ettiği değeri de kazanacaktır.” demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.