Cezalar kıyıları kurtarmıyor

Saha sınırlarını aşan kum kosterlerine verilen cezalar yıldırmıyor

Trabzon’da kıyıların kum kosterlerine ihale edilmesi yanlışı devam ediyor. Kıyılarda kum kalmazken kosterle verilen cezalar komik kaçıyor. Kosterlerin iki mil uzaktan aldıkları kum kıyılardaki düzeni alt üst ederek denizdeki dengeyi bozuyor. Yetkililer ise saha ihlallerine karşı verdikleri cezalarla övünüyor. Yetkililer denizde oluşan kuytuların boğulmalara neden olduğunu da kabul etmiyor.  

Trabzon’da 2017-2019 yılları arasında saha ihlali yaptıkları gerekçesiyle 30 vakada kum kosterlerine ceza yağdı. 10 yıla yakın süredir Trabzon kıyılarını esir alan ve akademisyenlerle vatandaşların yaşanan boğulmalarla kıyı kesimindeki tahribatlardan dolayı suçladıkları kum kosterlerine 2017-2019 yılları arasında 30 vakada saha sınırı ihlali yaptıkları gerekçesiyle ceza kesildi. Özellikle Of ve Çarşıbaşı’nda deniz kumu çeken kosterlerin 2017 yılından beri karıştığı saha ihlallerine Sahil Güvenlik Grup Komutanlığının devamlı devriyesi ve ais sistemiyle müdahale edilirken Trabzon Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı da söz konusu saha ihlallerine karışan kosterler ve firmalar hakkında 30 vakada işlem başlattı. Kaymakamlıklara bildirilen 30 olayda 1’e 5 oranında cezalar kesilirken yeni gelen yönetmelikle birlikte artık sınır ihlallerine hapis cezası da cezalar arasına eklendi. 

HAPİS CEZASI GETİRİLDİ

Kum kosterlerinin karıştığı saha ihlallerinde ağır cezalar uygulanırken 1 metreküp deniz kumunun 23 lira olduğu resmi fiyatlandırmada kum kosterleri yakalandıkları takdirde bu fiyatın 5 tonu ceza alıyor. 23 liralık kum için 115 lira ceza ödeyen kum kosterleri yetkisiz sahalarda çektikleri tonlarca ağırlıktaki kumlara ağır cezalar uygulanıyor. Yeni çıkan yönetmelikle birlikte hapis cezasının da eklendiği sınır ihlallerini ise Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı yakından takip ediyor.

DEVLET KUMA EL KOYUYOR

Yaşanan saha ihlallerinin neticesinde yakalanan kum kosterlerine uygulanan cezaların yanı sıra firmaların çıkardıkları kumlara da devlet el koyuyor. El koyulan kum ise daha sonra ihale usulü satışa çıkartılıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.