Doğal değil insan afeti

Doğal değil insan afeti

Özmen, “Doğal yapıyı bile bile dere yatakları ile oynadık. Şimdi, tedirginiz!” dedi

Trabzon’un Araklı ilçesinde 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 2 kişinin kaybolduğu sel felaketi ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Vildan Özmen “Afetin geliş şekli, küresel ısınma bunlar tamam Allah’tan geldi ama imarlaşmayı Allah yapmadı. Bir görün artık doğal afet değil insan afeti bunlar. Cahilliklerinizle, vicdansızlıklarınızla yüzleşin artık.” dedi.

DOĞA İNTİKAMINI ALIYOR

Doğaya bilinçsiz bir şekilde müdahale edildiğini ve bugün bunun faturasının ödendiğini kaydeden Özmen “O daralttığınız dere yatakları, göz yumduğunuz plansız planlı HES’ler, delice doldurduğunuz denizler… Kısaca kendi çıkarlarınız uğruna göz ardı ettiğiniz doğa,  intikamını alıyor.  Bir görün artık doğal afet değil insan afeti bunlar. Cahilliklerinizle, vicdansızlıklarınızla yüzleşin artık.” ifadelerine yer verdi.

YAPIYI BİLMEMİZE RAĞMEN DERE YATAKLARIYLA OYNADIK

Afet Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında yaptığı açıklamayı hatırlatan Özmen “Afet Genel Müdürlüğü Türkiye’de en fazla heyelan olan şehrin Trabzon olduğunu açıklamıştı. Bu şekilde bir yapıya sahip olmamıza rağmen biz maalesef dere yataklarını daralttık, dere yataklarıyla oynadık.  Dere yataklarında planlı, plansız bir sürü imarlaştırma yaptık. Afetin geliş şekli, küresel ısınma falan tamam Allah’tan geldi ama imarlaşmayı Allah yapmadı.  İnsanlar kendileri yaptılar.” dedi.

İMARLAŞMAYI ALLAH YAPMADI

Doğayı bilinçsiz bir şekilde müdahale edilmeye devam edilirse önümüzdeki yıllarda da bu tür afetlerin yaşanmaya devam edeceğini kaydeden Özmen “Geçen sene Beşikdüzü, ondan önceki sene Sürmene bu sene Araklı. Bilmiyorum bu sene başka yer olur mu ama tedirginiz. Dere yataklarına gelişigüzel, bu kadar kolay müdahale yapılmamalı.  Gerçekten, yaşananlardan dolayı çok üzgünüz, hepimizin başı sağ olsun.” dedi.

.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.