Erkekler kulübünü eğitmemiz gerekiyor

Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Kadir Has Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü. Feyiz, üniversitedeki tüm komite ve komisyonlarda görevli kadın oranını yüzde 60’a çıkardı. Prof. Feyiz, “Erkekler kulübünü eğitmeden mücadeleyi kazanmamız mümkün değil. Bu değişimi erkeklerle birlikte yapacağız” dedi.

Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, 10 çocuklu ailenin yedincisi olarak Trabzon Of’a bağlı bir dağ köyünde doğdu. Lise 3’te sınıfta kalınca babasının “Bende okumayan çocuk olmaz, okumuyorsan köye gideceksin” sözü üzerine, İstanbul’dan memleketine gönderildi. Bir süre köyde çay tarlalarında çalışan Feyiz, okumaktan başka çaresinin olmadığını görünce, üç yılın sonunda okuluna döndü ve liseyi bitirdi. İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden birincilikle mezun olan Feyiz, yurt dışındaki birçok üniversitede başarılı çalışmalara imza attı. İki yıl önce de Kadir Has Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü oldu. Göreve geldiğinde üniversitenin yönetim ve fakülte kurullarının çoğunun erkek olduğunu gören Feyiz, “Minimum yüzde 50 kadın temsili istiyorum” diyerek tüm komite ve komisyonlarda kadın oranını yüzde 60’a yükseltti. Prof. Dr. Feyiz, başarı hikayesini şöyle anlattı:

Sepeti taşıyınca

“Babam sekiz kızını da okuttu. Ben lise 3’te sınıfta kalıp, okulu bırakınca babamla kavga etmeye başladım. Babam ‘Okuyacaksın’ diyordu. Ben direnince babam beni köye gönderdi. Köyde sabah 05.00’te kalkarsın, çaylığa gidersin, çayları kesip sepete koyarsın. Her gün 165 basamaklı merdivenden o sepeti  iki kez yukarı çıkarırken, kendimle muhasebe yapma imkanı buldum. Dönüm noktam o çay sepetini taşımak oldu. ‘Hayatımda yaptığım ve yapacağım hiçbir iş, şu yaptığım işten daha zor olamaz, buna ders çalışmak da dahil’ dedim ve üç yıl sonra liseye döndüm.”

Kadro taraftarlığı

“İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nü birincilikle bitirdim ve sonrası geldi. Buralara gelene kadar çok emek verdim, çok kolay olmadı. Türkiye’de profesörler arasında kadın oranı yüzde 30 iken rektörler arasındaki bu oran yüzde 10 ile 15 arasında. Burada bir taraflılık var. Bir erkekler kulübü var. İnsanlar ekiplerini kurarken kendi kulübü içerisinden kuruyor ve kulüptekiler de erkek. Bu kulüp üst yönetimdeki kadroları belirliyor. O da değişecek. Bu erkekler kulübünü eğitmeden mücadeleyi kazanmamız mümkün değil. Bu değişimi de erkeklerle birlikte yapacağız. Bugün erkeklere söylüyoruz, ‘Ekibinizi kurarken mutlaka kadın arkadaşlarınız vardır, aklınıza gelsin.’ Ben bugün bu görevdeysem, burada bir erkeğin çok önemli rolü var. O erkek de Prof. Dr. Nihat Berker. Kendisi şu an benim rektör yardımcım. Sabancı Üniversitesi’nde rektörümdü. Etrafımda kerli ferli bir sürü erkek profesör varken Nihat hoca, ‘Rektör yardımcım olur musun?’ dedi. Sekiz yıllık rektör yardımcılığım beni rektörlüğe kadar getirdi. Bu nedenle diyorum ki; Türkiye’de Nihat Berker gibi insanların artması lazım.”

Anahtar Kelimeler:
OfDağFizikKadir Has
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.