Fetih tarihi 15 Ağustos’tur!

Trabzon’un fethiyle ilgili kesin kararı verecek olan Türk Tarih Kurumunun ilgili kurulunun çalışmaları sürerken, Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı, kentin fethinin 15 Ağustos’ta yapıldığını söyledi. 26 Ekim’in yanlış olduğunu dile getiren Yazıcı, “ Trabzon’un fetih tarihi Osmanlıca Trabzon Vilâyet sâlnâmelerinde 15 Ağustos’tur.” dedi.

FETİH TARİHİNİN GÜNÜ 15 AĞUSTOS’TUR!

Trabzon’un fetih tarihinin 15 Ağustos mu yoksa 26 Ekim mi olduğuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yazıcı, “Trabzon’un fetih tarihi Osmanlıca Trabzon Vilâyet sâlnâmelerinde 15 Ağustos’tur. Yani en sıcak ve en nemli zaman. Bunu Maçka’daki köy isimlerinden ve Trabzon’da burçlarda yer alan kabartma ve yazılardan anlıyoruz. 26 Ekim meselesi de 60 sene önce Trabzon Belediyesi Başkanlığınca İstanbul Üniversitesine Trabzon’un fetih tarihi yazılı olarak sorulduğunda verilen cevaba 26 Ekim denilmişti. 26 Ekim’in Rumların yortu tarihi olduğu anlaşılmıştır. 26 Ekim karpuz ve patatesin çıkartıldığı ağustos tarımına da aykırıdır. Ne var ki buradaki burçların üzerinde lâtince mi, Romaca mı, Kommence mi, Rumcamı ne olduğu belli olmaz silik yazılar mevcuttur. Trabzon Valiliği, KTÜ Rektörlüğü, Trabzon İl Kültür ve Turizm müdürlüğü bu yazıları okutmalı ve uzmanlarına (Filologlaar) çözdürmelidir.” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.