Fındıkta kalite nasıl artacak?

En etkili mücadele mekanik mücadele

Yomra İkisu örnek bahçede fındık kozalak akarı için ilaçlama yapıldı. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için fındık kozalağı akarı ile mücadele başlattıklarını kaydeden Trabzon Borsa Başkanı Eyüp Ergan, “Mantarla olan mücadeleyi başarıp, farkındalık yaratırsak fındık verimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi. Kozalak akarının fındığa verdiği zarardan bahseden Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Selahattin Arslantürk, “Kozalak akarı uç kurumalarına neden oluyor.” derken Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Üyesi Fatih Seyis, “Akarın içindeki nimf dediğimiz şeyler hareket ediyor ve fındığın içerisine girdiği zaman hepsine zarar veriyor.” dedi.

“MANTAR DEDİĞİMİZ ZARARLIYA KARŞI BİR ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, fındık kozalak akarıyla mücadele için çalışma başlattıklarını kaydetti. Verimi ve kaliteyi arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Ergan, “Ülkemizin ve bölgemizin ekonomisine oldukça büyük oranda katkı veren fındıkla alakalı yaptığımız çalışmaların bir tanesi. Trabzon Ticaret Borsası olarak fındıkta verim ve kaliteyi arttırma kapsamında yaptığımız bu çalışmalarda, önce böceklerle mücadelede son derece de yol aldık. Şimdi halk arasında mantar dediğimiz bu zararlıya karşı yeni bir çalışma başlattık. Bu mantarla olan mücadeleyi başarıp, farkındalık yaratırsak fındık verimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Mücadeleyi ne kadar arttırırsak ve ne kadar çok üretirsek verimi o kadar arttırırız. Bugün Türkiye’de 2 milyon civarında ihracat yapıyoruz. Bu neden 4 milyon dolar olmasın. Zararlılarla mücadelede elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fındık verimini de önümüzdeki yıllarda iki katına çıkarmayı düşünüyoruz. Bu toplumumuzun refah düzeyini yükseltiriz.” dedi.

“UÇ KURUMALARINA NEDEN OLUYOR”

Trabzon Ticaret Borsası Meclis ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Selahattin Arslantürk, kozalak akarının fındığa verdiği zarardan bahsederek, “Kozalak akarı fındığa oldukça yüksek zarar verir. Verdiği zarar çeşidine göre yüzde 30 ve yüzde 70 arasında değişebilir. Gözle görülemez ve bununla mücadele mutallaka yapılması gerekir. Bizim önerimizi mekanik yani el il mücadele. Bunun yanında kimyasal mücadele de yapılıyor. Kimyasal mücadelede mutlak surette fındık ocağının tamamen yıkanması gerekiyor. Çünkü bu yıl bizim beklentimiz yüzde 30 civarında verimi etkilemesi. Kozalak akarı uç kurumalarına neden oluyor. Bir sonraki yılda verdiği zarar yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor. Fındık tarımsal ihracatta çok önemli bir ürün. 2 milyar dolar civarında bir ihracat getirisi var. Biz mutlaka üreticimizi uyarıyoruz. Bununla ilgili mücadele mutlaka yapılsın ve fındıkta elde ettiğimiz geliri 2 miyardan 4-5 miyara çıkaralım.” ifadelerine yer verdi.

“EN ETKİLİ MÜCADELE YÖNTEMİ MEKANİK MÜCADELE”

Fındık akarı ile mücadele yöntemlerine değinen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Üyesi Fatih Seyis, “Uzun yıllardan beri üniversitede bitki yetiştirme ve ıslah dersi veriyoruz. Basit bir formül var. Bir bahçeden verim almak istiyorsanız oraya en iyi çeşidi ekmek, en iyi çevrede yetiştirmek zorundasınız ve o çevreye en uygun yetiştirme tekniği paketi dediğimiz dikiminden hasadına kadar olan dönemde, en uygunlarının oluşturulması lazım. O zaman en yüksek verim alınabilir. İki tane ıslah amacı vardır. Biri verim, diğeri kalitedir. Burada ki projede fındıkta kaliteyi ve verimi arttırmaya dair bir proje. Doğru teşhis meyve ve fındık bahçeleri içinde geçerli. Fındıkta ki akarlar yılda 6 kere yer değiştirebiliyor. Akarın içindeki nimf dediğimiz şeyler hareket ediyor ve fındığın içerisine girdiği zaman hepsine zarar veriyor. Zarar verince de kaliteyi düşürüyor. Fındığı satarken de randımanı düşük geliyor. En etkili mücadele yöntemi mekanik mücadele. Yani akarları toplayıp zararı en minimuma indirmek. Bu şekilde mücadele edilince 2 ya da 3 yılda ortadan kaldırılabiliyor. Fakat buna sonbahardan başlanarak, bitkinin ilkbahara çok güçlü bir biçimde girmesi sağlanabilir.” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.