Haydar Baş’a 2,5 yıl hapis cezası

Doktor çift Mustafa Eraslan ve Meral Eraslan’ın şikayeti üzerine açılan davada Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş “Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suretiyle resmi belgede sahtecilik suçuna azmettirme”suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. “Nitelikli yağmaya azmettirme” ve “Özel belgede sahtecilik” suçundan beraat verilen Haydar Baş’ın 5 taşınmazı üzerindeki tedbir kararı ve yurtdışı yasağı kaldırılmadı.

İddianameye göre Haydar Baş, bir dönem birlikte iş yaptıkları Doktor Mustafa Eraslan ve doktor eşi Meral Eraslan’a avukatları aracılığıyla zorla 10 tane boş senet imzalatıp 6 milyon lira değerindeki malvarlıklarını üzerine geçirtti. Mustafa Eraslan iki kişi tarafından sopayla dövüldü. Baş’ın avukatı Lütfullah Önder, Mustafa Eraslan’ın kızını arayarak senet imzalamasını istedi. Tehditlerden korkan Fatma Zehra Eraslan, Lütfullah Önder’e elden 500 bin TL para verdi. İddianamede, şüpheli Haydar Baş’ın “cebir ve şiddet kullanarak birden fazla kişiyle birlikte nitelikle yağmaya azmettirme” suçundan 15 yıla kadar“ açığa atılan imzanın kötüye kullanılmasına azmettirme” suçundan ise 8 yıl 9 aya kadar olmak üzere, toplam 23 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer 12 sanığın da “yağma” ve “zincirleme şekilde açığa imzanın kötüye kullanılması” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

“30 YILLIK BİRİKİMİMİZ GİTTİ”

Bakırköy 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada esas hakkında beyanda bulunan müşteki Mustafa Eraslan “Dişimizle tırnağımızla aldığımız yerde şimdi Haydar Baş’ın oğlu oturuyor. Babamın evinde 3 çocukla sığınmacı gibi yaşıyoruz. Artık yorulduk bir an önce cezalandırılmalarını talep ediyorum” dedi. Meral Eraslan ise “30 yıllık birimimiz gitti. Bir an önce karar vererek bizim mağduriyetimize son verin” dedi. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar Lütfullah Önder ve Gürcan Bahar beraatlerini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme sanıklar Haydar Baş ve Lütfullah Önder’in üzerlerine atılı “Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suretiyle resmi belgede sahtecilik suçuna azmettirme” suçundan 3 yıl uapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkisini de dikkate alarak cezayı 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi. Mahkeme, sanık Maşallah Tarhan’ın üzerine atılı Mustafa Eraslan’a yönelik kemik kırığı oluşturacak şekilde kasten yaralama suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Haydar Baş’a ait 5 adet taşınmazın üzerindeki tedbirin karar kesinleşinceye kadar devamına karar veren mahkeme Baş hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının da devamına hükmetti.Sanık Haydar Baş’ın “nitelikli yağmaya azmettirme” ve “Özel belgede sahtecilik” suçundan beraatine karar veren mahkeme, Ayşe Baş, Mustafa Hayri Baş ve Lütfullah Önder’in de “Özel belgede sahtecilik” suçundan, Lütfullah Önder ve Gürcan Bahar’ın “nitelikli yağma” suçundan beraatlerine karar verdi.

Kararda Gürcan Bahar “Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suretiyle resmi belgede sahtecilik” suçundan da beraat alırken diğer sanıklar Bilal Karamus, Yunus Ballı, İlyas Kapucu, Sebahattin Kılıç, Oğuzhan Kasap, Abdurrahim Tunç, Mustafa Tunç ve Maşallah Tarhan’ın “nitelikli yağmaya yardım” suçundan beraatlerine hükmedildi.

ÜYEDEN MUHALEFET ŞERHİ

Mahkeme heyetinin üyesi, sanıklar Haydar Baş ve Lütfullah Önder’in mahkumiyetleri kesin ve net bir şekilde ispatlanamadığından beraatlerine karar verilmesi gerektiği yönünde karara muhalefet şerhi koydu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.