Hem şehir kazanacak hem şoför

Şoförler Odası Başkanı Usta, yeni sistemden dönüşün olmayacağını söyledi.  Yeni dolmuş dönüşüm sistemi artık dönülmez bir noktaya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, inandığı sistemi milletvekilleriyle paylaştı ve yetki aldı. Buna göre dolmuş sayısı üçte bir oranda (250 adet) azalacak. Toplam sayı 460’a inecek. Ancak hacim 17+1 kapasiteye ulaşacak. Aynı hatlardaki dolmuş durakları birleşecek. Dolmuşlar da artık kart sistemine geçecek. Şoförlere artık ücret ödenmeyecek. Kartla geçilecek. Gelişmeleri Şoförler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta ile konuştuk.

-Dolmuşta yeni bir dönem başlıyor. Dolmuşta dönüşümde hangi noktaya geldiniz?

Ömer Hakan Usta: “Engellilerin ulaşabilir” yasası var. Yeni araçlarımız engellilerinde binebileceği hale getirilecek. 7 Temmuz’da son bulacak. Esnafımızın bu şartlarda araç alım gücü olamadığını her zaman ifade ettik. Bu çerçevede Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte bir çalışma içerisine girdik ve bazı projeler ortaya koyduk. Yeni araçlarda 3 ortak ve 17+1 sistemi ile beraber dolmuş taşımacılığını hayata geçireceğiz. Büyükşehrin bu konuda ilçeler noktasında kartlı sistem uygulaması var. Büyükşehir tarafından bize de kartlı siteme geçilmesi teklif edildi. Burada bizdeki en büyük sorun ücret ödemeyen, bedava yolculuk yapan yolcuların taşınması ile ilgiliydi. Ancak Büyükşehir bizi bundan da muaf tutacak.

-17+1 koltuk sistemine geçiyorsunuz, araçları engelli vatandaşlarımız için uygun hale getiriyorsunuz ve kartlı sisteme geçiyorsunuz.  Artık yolcular dolmuşta ücret ödemeyip kart ile mi seyahat edecek? Şehirde yaklaşık 700-800 dolmuş var. Bir indirim yapacak mısınız?Hem dolmuşlar büyüyecek, hem sayı azalmayacak.

Ömer Hakan Usta: Bu şekilde inşallah kalite standartlarını attıracağız… Araçları üçte bir oranında azaltıp, üç ortaklı sisteme geçiyoruz. Yeni araçlar üçte bir oranında azalacak. Ortaklar çoğalacak ama daha çok kazanılacak. Kartlı sistemde ortaklığın bir hükmü kalmadığını, herkese hesap açılacağını, kimsenin kuruşuna dokunulmayacağını ve herkesin bu hesaplardan gidip parasını alacağını belirtmek istiyorum.

-Dolmuş sayısının üçte biri azaltılıyor. Dolmuş sayısı 450’lere mi düşüyor? Pekii hatları birleştiriyor musunuz?

Ömer Hakan Usta: Dolmuş sayısı 460’a iniyor. Bununla beraber tabii koltuk kapasitesi artıyor. 17+1 koltuk ile halkımıza hizmet edeceğiz… Belediye var olan şartlarda dolmuş düzeninin çalışmayacağını beyan ettikten sonra biz konu üzerinde bir çalışma yaptık. Üst duraklarla alt durakların (En son duraklar) birleşmesi sonucu haksız bir durum ortaya çıkıyormuş gibi bir durum görülebilir. Ancak burada kesinlikle üst durakların hakkı yenilmeden alt durakların yukarı ki duraklara farkının ödenmesi şartıyla hareket edilecek. Nasıl olacak derseniz kartlı sistemde alt durağa yüzde 10-15 civarında bir pay vererek üst durakların değer farkın kapatarak (bu ne kadar zamanda kapanacaksa artık1-3 yıl, bu şekilde kapatılıp) adaletsiz durumda ortadan kalkmış olacak.

-Dolmuş sistemine 50 yıllık bir çözüm getirdiğinizi iddia ediyorsunuz.

Ömer Hakan Usta: Bu sistemle şoför esnafının 30-40 yıllık geleceği garanti altına alınıyor. Esnafımızın Allah’ın izniyle hem refah seviyesi hem de gelir seviyesi artmış olacak. Artan plakaları esnafa kazandırma anlamında yine bir takım çalışmalarımız var. Hat açılması veya hat uzatılması durumunda boşta kalan plakalardan yine esnafımız yararlanacak.

-230 civarında dolmuşu nasıl tasfiye edeceksiniz? Kabul etmeyenler olursa!

Ömer Hakan Usta: Tasfiye yok. Diğer araçlara ortak olacaklar. Bu işin başka çözümü yok, kurtuluşu yok. Bu şartlarda esnafın 3 bin TL geliri var. Yeni araç alma gibi bir durumu söz konusu değil. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyorum. Esnafın lehine olabilecek ne varsa, her türlü yardımı yapıyor. Esnafın yararına olan çalışmalarımız beraber devam ediyor. İnşallah bu sürecin sonunda yeni araçlarımızı alıp, yeni sistemle çalışmaya başlayacağız… Araç markaları konusunda da daha bir görüşmemiz söz konusu olmadı. Bunun ile ilgili bir pazarlık söz konusu olduğunda şeffaf bir pazarlık söz konusu olacak. Bütün durak başkanlarımız, gerekirse yönetim kurulu üyelerinin de katılacağı şeffaf bir toplantıda bir pazarlık usulü ile yapılıp, esnafın yararına olacak bir süreci işleteceğiz.

-Vatandaş dolmuş şoförünün çekişmesinden, yolcu ile atışmasından, korna sesinden rahatsız. Buna bir çeki düzen gelecek mi?

Ömer Hakan Usta: Araçta kim çalışıyorsa çalışsın, ister şoför ister mal sahibi bunların kılık ve kıyafetlerinden, sabıka kayıtlarına kadar denetime tabi tutulacak. Artık her isteyen dolmuşa çıkıp, çalışamayacak. Bunun bir kuralı, kaidesi ve şartları olacak. Şartlarını yerine getirenler, bu müesseseden ekmeğini kazanmaya devam edecekler. Hem halkımıza kaliteli hizmet vermek adına hem bir standart getirmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada tek bir amacımız var. Esnafın gelir seviyesini artırıp, standartları yükseltmek ve araç alacak duruma getirmektir.

- “Şu anki sistemde esnaf araç alamaz ama üçlü sisteme geçtiğinde para kazanacağı için araç satın alabilir” diyorsunuz. Esnaf kazanamazsa sizi görevinizden indirir biliyorsunuz değil mi?

Ömer Hakan Usta: Bu sistem esnafa para kazandıracak. Rakam vermiyorum ama bazı noktalarda yüzde yüz gelir artışı sağlanacak. Şu anki sitemde çarkını zor çeviren esnaf yeni sitemle birlikte taksitini ödeyebilecek… Bu süreçte belediye ile birlikte bir sözleşme ile her şeyi imza altına alacağız. Bunu da tapu diye esnafımıza vereceğiz. İlerde inşallah aksaklıklar, olumsuzluklar yaşamayız.  Ama ben inanıyorum esnafım bu şartlarda araç alacak gücü yok ama yeni sistemde araç alabilecek duruma gelebileceğine inanıyorum.

-Karşınızda bir muhalefet var mı? Durakları organize eden? Kışkırtan!..

Ömer Hakan Usta: Bu sisteme karşı çıkan, burada geliri yüksek olan duraklar var tabii. Ama bu sistem en çok onların işine geliyor. Çünkü yolcu potansiyelleri fazla, boşalan plakalar onların durağında devreye girecek ve ekstra bir gelir elde edecekler. Çok ciddi bir direniş yok gibi…

-Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte bu süreci karşılıklı güven içinde yürütüyorsunuz.

Ömer Hakan Usta: Başkanın samimiyetine güveniyorum. Bu süreçte her türlü fedakârlığı yaparak bize destek olmuştur. Olmaya da devam ediyor. Onun desteği ile bu süreci ile birlikte yürüterek ve yeni sistemi hayata geçirerek, esnafı daha para kazanır hale getireceğiz.

-Belediye Başkanı o zaman bu sisteme güvendi. Hem daha iyi hizmet, hem sektörün kurtuluşu açısından hem de yasal zorunluluk olduğu için.

Ömer Hakan Usta: Engellilerin ulaşılabilir hale gelme yasası var. Bu da 7 Temmuz 2020 tarihinde son buluyor. Bu zorunluluk halinde biz bu işe kalktık. Bizi içinde bir fırsattır. Hem gelir seviyesini, hem refah seviyesini arttırmak için bir fırsattır. Murat Başkan şoför dostu bir insan... Şu ana kadar her isteğimize olumlu cevap verdi. Biz onun samimiyetine güveniyoruz. Bu süreci hep birlikte aşacağız, desteklerinden dolayı da kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.

-Teşekkür ederiz…



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.