İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, "Raylı Sistemde geciktik"

Trabzon’da kronik sorun haline gelen trafik sorunuyla ilgili odaların açıklamaları birbirini izledi. 

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu’ndan sonra Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı da çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Yaylalı, Trabzon’un Hafif raylı Sistem’de çok geç kaldığını belirterek, “3 yıldır hala Hafif Raylı Sistemle ilgili ciddi bir adım atıldığını görmedik. Trabzon’un Hafif Raylı Sistem konusunda hızlı bir şekilde çözmesi lazım” dedi. Konuyu sadece belediyeye yıkmamak gerektiğini de kaydeden Yaylalı, Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Erzurum ve Erzincan’daki raylı sistem projelerini uhdesine aldığını hatırlattı. Yaylalı, Güney Çevre Yolu’nun da şimdiden Of- Beşikdüzü arasındaki kısmının ileride otoban olabilecek şekilde planlara işlenmesi gerektiğini kaydetti.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şube ve Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, kronikleşen trafik ve ulaşım sorununa dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaylalı, “ Raylı Sistemde çok geç kaldık. Bunu biz 3 yıl önce söylemiştik. Elimizde bir fırsat vardı. Ama bu fırsatı biz değerlendiremedik. 3 yıldır hala Hafif Raylı Sistemle ilgili ciddi bir adım atıldığını görmedik. Trabzon’un Hafif Raylı Sistem konusunda hızlı bir şekilde çözmesi lazım. Ulaşımı da çözmek lazım. Yol yapmak ulaşımı çözmek demek değildir. Yol yaptım, kavşak yaptım diyerek trafiği çözdüm demek mümkün değil. Bazen koyduğunuz kavşak trafiğin başlıca sebebi olabiliyor. Mutlaka şu anda 1/50.000, 1/25.000’lik planları yaptılar. Onlar çerçevesinde ulaşım master planını hızlı bir şekilde yapmak lazım. Master plan hazırlığı sürerken de Hafif Raylı Sistemle ilgili de somut adımlar atmak gerekir. Hafif Raylı Sistemin tipini de mutlaka irdelememiz lazım. Hava ray olabilir… Dünya’da bizim kentlerimize uygun raylı sistem çözümleri de var. Bunların hepsinin irdelenmesi lazım. Bunu yapmamız lazım.”
dedi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN ERZURUM VE ERZİNCAN HAMLESİNİ HATIRLATTI

Raylı sistemle ilgili adımları sadece belediyelerden beklememek gerektiğini de belirten Yaylalı, “Bunu sadece belediye yapacak diye de bir kaide de yok. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçen hafta bakanlık bünyesinde raylı sistemleri kent içi raylı ulaşım sistemlerini kapsamına aldı, Erzurum ve Erzincan’ı… Bizim çok hızlı bir şekilde en azından avam çalışmayı yapmamız lazım. Kent planı ölçeğinde ulaşım master planı, bununla birlikte raylı sistemi yapmamız lazım. Raylı Sistemi de belediyeden tek başına beklememek lazım. Ulaştırma Bakanlığı bunu kendi bünyesine alıp çözebiliyor. Bir kanun düzenlemesine bakıyor. Bu konuda adım atabiliriz. Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yeter ki bu konuda samimi bir şekilde bizden destek beklendiğini hissedelim” diye konuştu.

GÜNEY ÇEVRE YOLU’NUN ŞİMDİDEN PLANLARA İŞLEMELİYİZ

Yaylalı, Güney Çevre Yolu’yla ilgili de dikkat çeken bir uyarı yaparak, “Hızlı bir şekilde planlara Of’tan Beşikdüzü’ne kadar Güney Çevre Yolu’nu işlememiz lazım. İleride otobana dönebilecek şekilde bunu planlara işlersek İmar Kanunu’nun 18. Maddesi uygulamasıyla da kamulaştırma maliyetini sıfırlayıp Güney çevre Yolu’nun hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayabiliriz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.