Kahveciler darboğazda

 Trabzon Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Erdoğdu kahvecilerin pandemi kısıtlamalarından ötürü zor durumda olduğunu söyledi. Erdoğan, dükkanını açamadı için ekonomik olarak büyük zorluklar yaşayan kahvehaneciler hakkında, “Dükkânını kapatan en az on tane arkadaşımız var. İşyerlerindeki kazanları, malzemelerini satışa çıkaran arkadaşlarımız var. Esnafın durumu çok kötü.” açıklamasında bulundu.

Esnafa yönelik en son yapılan kredi ödemelerinin ertelenmesi adımının doğru olduğunu ancak kredilerin faizli olarak geri ödenecek olmasının zaten kötü durumda olan esnafı daha fazla borç yükünün altına sokacağını kaydeden Erdoğdu, “ Ötelenen krediler esnafımızı kurtarmaz. Kredi ödemeleri ertelendi ama faizli olarak. Esnafın her biri dükkânlarını açtığı zaman en az 60, 70 bin lira kredi borcu ile başlangıç yapacak. Sigorta ödemeler, prim borçları var. Zaten şuanda bunları ödeyemedikleri için mağdur durumdalar.  Neredeyse bir yıl oldu. Çay ocakların da durum aynı.  Oturmak yasak.  Biz Şubat Ayının 15’inde kahvehaneler çay ocağı gibi açılacak diye düşünüyorduk.  Galiba o da ötelenecek.  Tatil yerlerinde oteller yüzde yüz doluluk yaşarken kahvehanelerde her şey yasak. Kahvehaneler beli kurallar dâhilinde açılmış olsaydı, belli, bir oturma planı yapılıp ona göre bir düzen kurulmuş olsaydı koronavirüs bu ortamdan yayılmazdı. Haliyle bizde zor durumda olduğumuz için kahvehanelerimizin açılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. Erdoğdu, ilk olarak kahvehanelerin çay ocağı gibi açılmasını istediklerini belirterek, “İlk etapta kahvehaneleri çay ocağı gibi açmak istiyoruz.  Ramazan ayı yaklaşıyor. Esnafımız çok zor durumda. Bizim esnafımız günü birlik kazanç sağlar.  Aldığı parayı ihtiyacı olanlara verir. Biz şuanda hor görülmüş esnaflarız. Çay ocakları, kahvehaneler, internet kafeler eğlence yeri olarak mı biliniyor? Buralar bizlerin ekmek kapısı. Her bir işyerinde en az 3, 4 kişi çalışıyor. Bu insanların bir ailesi, ev ihtiyaçları, ödenecek kira ve faturaları var. Birde dükkân kirası ödemeleri var. 12 aydan beri mağdur oluyoruz. Birçok esnafla dertleşip birbirimizin derdini dinliyoruz. Tüm esnafın şuanda büyük sıkıntıları var.  Her gün sokağa çıkalım eylem yapalım diye arayan arkadaşlarımız var.  Sokağa çıkıp devletime karşı gelmiyoruz. Bizler istiyoruz ki devletimizde bize sahip çıksın. Verilen Bin TL yardımlarla işlerimizi döndüremiyoruz. Zaten bu paraya ulaşamayan da pek çok esnaf arkadaşımız var.  Çoğu mal sahibi elden kira alıyor. Esnaf 400 lira kira verirse mal sahibi 300 lira gösteriyor.  1000 lira yardımı alamayan arkadaşlarımıza başka bankalarla irtibata geçerek iban numarası alıp yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Bizim elimizden ne gelir bilmiyoruz. Dükkânını kapatan en az on tane arkadaşımız var. İşyerlerindeki kazanları, malzemelerini satışa çıkaran arkadaşlarımız var. Esnafın durumu çok kötü.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kenan Aygün 3 yıl önce

Helal olsun başkanım, bu sektör sizinle hakkettiği yere gelecektir..

banner63

banner105