Kazılardan tarih çıktı

Kadınlar Pazarı’ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarında tarihi menfez bulundu. Trabzon Pazarkapı Mahallesinde yer alan Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Kadınlar Pazarı’nda yapılan kazı çalışmalarında tarihi menfez ortaya çıktı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, Trabzon surlarının Aşağı Hisar denilen kısmında çıkan menfezin Osmanlı Devleti tarafından 1870’li yıllarda Zağnos Deresi ıslahı için yapılmış tarihi duvar ve menfezin olduğunu ve bu menfezin boyunun 90 metre olduğunu söyledi. Erüz, “Orada kato ile yapılan kazılarda ne var ne yok gitme riski var. Kazıların başında yetkili birisi olmadığı sürece her şey tahrip olacaktır. Birçok tarihi eser çıktı ama nerede oldukları bilinmiyor.Tarihi alanların gün yüzüne çıkarılarak sanat galerisi ve yeraltı müzesine dönüştürülmesi gerekir. ” dedi.

Trabzon Pazarkapı Mahallesi’nde yer alan Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Kadınlar Pazarı’nda yapılan kazı çalışmalarında tarihi menfez ortaya çıktı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, Trabzon surlarının aşağı hisar denilen kısmında çıkan menfezin Osmanlı Devleti tarafından 1870’li yıllarda Zağnos Deresi ıslahı için yapılmış tarihi duvar ve menfezin olduğunu ve bu menfezinboyunun 90 metre olduğunu söyledi. Erüz, “Orada Kato ile yapılan kazılarda ne var ne yok gitme riski var. Kazıların başında yetkili birisi olmadığı sürece her şey tahrip olacaktır. Birçok tarihi eser çıktı ama nerede oldukları bilinmiyor.Tarihi alanların gün yüzüne çıkarılarak sanat galerisi ve yeraltı müzesine dönüştürülmesi gerekir. ” dedi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Aralık 2019 tarihinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları esnasındaPazar yerinin altında tarihi kemer ortaya çıktı.Kentsel dönüşüm alanında görevli kişilerce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan gelen yetkililerin tarihi menfezi inceledikleri kaydedildi.

90 METRE BOYUNDA OLAN MENFEZ 1870’Lİ YILLARA DAYANIYOR

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, Trabzon surlarının aşağı hisar denilen kısmında çıkan menfezin Osmanlı Devleti tarafından 1870’li yıllarda Zağnos deresi ıslahı için yapılmış tarihi duvar ve menfezin olduğunu ve bu menfezinboyunun 90 metre olduğunu söyledi. Erüz, “Osmanlı Devleti’nin 1870’li yıllarda Trabzon’da Zağnos vadisi ıslah ve Çarşı-Pazarkapı arası ticaret bölgesini rahatlatmak için yapılmış olan kemerli taş kesim menfez -dehliz sistemi. Açık kısımdaki yan duvarlar ve tarihi han binası altından başlayıp -Rüştünün Fırını’nın altından devam edip, yeni yapılan balıkhanenin uç kısmında biten tarihi menfez-dehlizdir.” şeklinde açıklamada bulundu.

PAZARKAPI’DAN TARİH FIŞKIRIYOR

Pazarkapı Mahallesi’nde Antik döneme dayanan birçok tarihi eserin ortaya çıkabileceğini kaydeden Erüz, “Pazarkapı’da tarihi kalıntıların çıkması muhtemeldir. Çıkacaktır da. Orada Kato ile yapılan kazılarda ne var ne yok gitme riski var. Kazıların başında yetkili birisi olmadığı sürece her şey tahrip olacaktır. Pazarkapı’da çıkan her şey maalesef moloz olarak atıldı. Birçok tarihi eser çıktı ama nerede oldukları bilinmiyor. Tarihi alanların gün yüzüne çıkarılarak sanat galerisi ve yeraltı müzesine dönüştürülmesi gerekir.” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.