Kestane balı kanseri önlüyor

KTÜ Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, kestane değerinin tespiti amacıyla deney hayvanları üzerinde yaptıkları araştırmalar da karaciğer kanserine karşı etkili olduğunu açıkladı.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, kestane değerinin tespiti amacıyla deney hayvanları üzerinde yaptıkları araştırmalar da karaciğer kanserine karşı etkili olduğunu açıkladı. 

KARACİĞER HASTALARINI TEDAVİ ETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Prof. Dr. Kolaylı, “Kestane balının değerlerinin belirlenmesi amacıyla deney hayvanları üzerinde yaptığımız araştırmalarda, karaciğer hastalarını tedavi ettiğini, hepatit hastaları için alternatif potansiyeli bulunduğunu tespit ettik. Şuan bu türün diğer tıbbi değerlerinin ortaya çıkartacak bilimsel araştırmalarımız devam etmektedir, inanıyorum ki bu kestane balı, kanserden korunmak için de alternatif olacaktır.” diye konuştu.

ALLAH'IN HELAL KILDIĞI GIDA ÜRÜNLERİDİR

Kestane balının Karadeniz sahil kesiminde çok fazla bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kolaylı, “ ‘Bal tüketmeyin, baldan uzak durun' söylemleri çok yanlış tutumdur. Arı ürünleri, Allah'ın helal kıldığı gıda ürünleridir. Tüm enerji kaynağı gıdalar gibi balda dengeli şeklide tüketildiğinde insanlar için şifadır. Biyolojik olarak diğer emsallerine göre çok üstün bir üründür. Yarık tedavisinde bile alternatif kullanılabilir. Bundan dolayı doğal antibiyotik olarak da adlandırılmaktadır.” şeklinde konuştu.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DESTEKLENMELİ

Kestane balıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmaların desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kolaylı, “İnanıyorum ki bu bal dünyada önemli tıbbı ballar arasında yerini alacaktır. Ürünün gelecek nesillere sağlıklı aktarılabilmesi için bu konuda mutlaka çalışmalar yapılmalıdır. Üretim yapılan bölgelere yeni fidanlar dikilmeli ve üretimin arttırılması sağlanmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.