Koronavirüs  aşısı bulundu mu?

Prof.Dr. Özlü aşının bulunması halinde salgının bir yıl daha süreceğini söyledi

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ardından tüm dünyaya yayılarak küresel salgına dönen yeni tip koronavirüs hastalığına ilişkin aşı bulma çalışmaları sürerken, Rusya’dan umutlandıran bir haber geldi. Rus lider Putin aşının tescil edildiğini duyurdu. Türkiye’deki aşı çalışmalarında da büyük bir aşama kaydedildiğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ŞAŞIRTICI DEĞİL BEKLEDİĞİMİZ HABER”

Rusya'dan gelen haberler heyecan ve umut verici olduğunu belirten Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bir dönüm noktası bu. Şaşırtıcı değil beklediğimiz bir gelişme ama ne olursa olsun hep sözünü ettiğimiz merakla beklediğimiz aşının bugün itibarıyla tescillenmiş olması bizim için çok sevindiriciydi. Umarım bu aşı uygulaması bir an önce başlar. İhtiyacı karşılayacak ölçüde de aşı üretilir. Çünkü aşının bulunmuş ve tescillenmiş olması çok önemli bir basamak. Gerekli çalışmaların yapıldığı da belirtildi. Yani ruhsatlandırma öncesi yapılması gereken çalışma ve araştırmalar da yapılmış. Dolayısıyla bundan sonra üretime geçilecek. Burada sorun çok fazla talep olacak. Yeryüzünde 8 milyar insan var ve herkese aşının yapılması gerekecek. O açıdan çok ihtiyaç olduğu belli. Aşının paylaşımı, finanse edilmesi, uygulanması gibi süreçler de zaman alacaktır. Baktığımız zaman 1 yıl daha belki aşıya rağmen salgın devam edecek diye düşünebiliriz” dedi.

TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

Virüsün dağılımı ve genetik değişikliği olduğunu belirten Prof.Dr. Özlü şunları söyledi: “Tabi her ülkede bu sürecin farklı seyrettiğini biliyoruz. Kendi aşımızı üretiyor olmamız bizim için çok daha önemli ve değerli olacaktır. Zaten bahsettiğimiz gibi aşının paylaşımı ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Çok fazla bunu üretmek ve çoğaltmak da kolay değil. O yüzden Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarının başarılı olduğunu duymak sevindirici. Aşımızın hayvan deneylerini tamamladığını duymuş olduk. İnsandaki klinik deney aşamasına kadar gelmiş. Bu da bu aşamaya kadar başarılı olduğumuzu gösteriyor. Bundan sonraki aşamalar da hızlı bir şekilde tamamlanırsa önümüzdeki yıl kendi aşımızı üretip kullanıma sunabiliriz”.

“BAZI YURTTAŞLARIMIZ MAALESEF DUYARSIZ”

Ülkemizde bir miktar artış olduğunu belirten Özlü, isteğimiz yerde olmadığımızı daha iyi bir noktada olmamız gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Özlü, “Bir kısım yurttaşlarımızda duyarsızlık var. Bu da sürece olumsuz etkiliyor. Çok basit yapılması gerekenler var. Mesafemiz dikkat edeceğiz. Temizlik ve maske takacağız. Bunlar yapılırsa vaka sayıları azalır ve güvenli noktalara ulaşırız. Bu tedbirler yüzde yüz etkili” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
çinDünyaRusyaSalgın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105