KTÜ'de Organ Bağışı haftasında "Umudun renkleri tanıtıldı"

Organ Nakli Koordinatörlüğü tarafından tertiplenen programda, organ nakli ve organ bağışının önemi anlatılırken hastane tarafından konu alan tanıtımı yapıldı. Konuşmak için sahneye çıkan böbrek hastası çocuklar, katılımcılara duygulu dolu anlar yaşatırken; Kıymet ve Feyza adlı iki böbrek hastası da “Umudun Çiçekleri” adlı kitap da yer alan şiirlerini okudu. 13 yıldır böbrek hastası olan Feyza, hayatının çok zor olduğunu, okula gidemediğini ve nakil beklediğini söyleyerek duygularını ifade etti.

BÖLGEDE 1200 DİYALİZ HASTASI VAR

KTÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörlüğü Birimi sorumlu öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş; “3 ve 9 Kasım tarihi arası Organ Nakli ve Bağışı haftasıdır. Biz bu haftada “Umudun Renkleri” adlı kitabımızı tanıttık. Çünkü çocuklarımızın umutları var. Çocuklarımız bu kitapta duygu ve düşüncelerini yansıttılar. Amacımız organ bağışına duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak.  Doğu Karadeniz Bölgesinde yaklaşık 1200 tane diyalize giren böbrek hastamız var. Herkesi organ bağışında bulunmaya ve beyin ölümü gerçekleştiğinde de gönüllü organ bağışına davet ediyoruz. İngiliz ya da Alman bir turist burada hayatını kaybettiğinde ve beyin ölümü gerçekleştiğinde ailesi organlarını bağışlayabiliyor. Bakın dil, din, ırk hepsi farklı ama insanlık tek” ifadelerine yer verdi.

 6-7 BİN HASTAYI KAYBEDİYORUZ

KTÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Prof.Dr.Serdar Türkyılmaz; “Türkiye’de 60-70 bin arası böbrek hastası var. Maalesef her yıl 6-7 bin hastayı kaybediyoruz. Bu korkunç bir rakam, trafikten de terörden de daha çok insan kaybediyoruz. Bekleyen hastaları gördünüz, ağır bir depresyon geçiriyor. Küçük çocukların yüzünü güldürmek istiyoruz. Çocuklar bizi daha fazla etkiliyor. Ekibimde herkes bu işe gönülden bağlı ve elinden geleni yapıyor. Bu kitabı çocuklar kendi duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade eder düşüncesiyle oluşturduk. Bu kitabın çıkmasını sağlayan yine organ yetmezliğinden hayatını kaybeden bir hastamızın yakınlarıdır. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Organlarınızı bağışlayın diyor ve herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.