KTÜ'DEN MİLLİ BAŞARI

KTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Gençağa Pürçek önderliğindeki proje ekibi Ankara Metrosunda kullanılmak üzere tren balatası geliştirdi. Ortaya koydukları balatanın Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pürçek, balatanın milli bir balata olduğunu söyledi. Bor madeni katkılı olarak tasarladıkları projelerinin ilk etabının bittiğini ve ikinci etaba geçildiğini belirten Prof. Dr. Pürçek “Şu an gelinen aşamada balata malzemesi yüzde 90 civarında netleşti ve bundan biz balata ürettik. Önümüzdeki ay içinde de son testleri yapıp ürettiğimiz balatayı Ankara Metrosu’nda deneyeceğiz. Ve iddia ediyorum bu Türkiye’de ilk ve yerli tren yolu balatası. Yerli ve milli ten balatası üretiyoruz. Bu önemli!” dedi. Geliştirdikleri proje hakkında açıklamaları sürdüren Pürçek, “Bu projeyi biz bor katkılı olarak tasarladık ve ilk etapta çalışması bitti. Şu an ikinci etaptayız ve balata malzemesini Ankara’daki bir firma ile geliştirdik ve çok güçlü bir laboratuvar ortamı oluşturduk. Dinamo metrelerle ve şuan gelinen aşamada balata malzemesi yüzde 90 civarında netleşti ve bundan biz balata ürettik. Önümüzdeki ay onun son testlerini yapmaya çalışıyoruz ve inşallah önümüzdeki ay Ankara Metrosu’nda bunu deneyeceğiz ve iddia ediyorum böylece Türkiye’de ilk ve yerli tren yolu balatası yapılmış olacak.” dedi.

Türkiye’de hâlihazırda otomobil balatası yapılabildiğini ancak tren balatası yönünde ticari faaliyete geçmiş hiçbir girişimin olmadığına değinen Prof. Dr. Gençağa Pürçek, ortaya çıkardıkları ürünün önemini vurguladı. Prof. Dr. Gençağa Pürçek, “Otomobil balatası yapabiliyoruz ama tren balatası yapamıyoruz. Bazı projeler yürütüldü, bazıları iddia ediyor ama ticarileşmiş bir şey yok. Bu Ankara’daki firma ve bir firmanın desteği ile bu projeyi başlattık ve eğer nasip olursa önümüzdeki aylarda Ankara Metrosu’nda denenecek hale inşallah gelir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda bundan büyük beklentisi var. Otomobil yapılıyor ama tren balatası da bizlerin katkısıyla firmamızın desteğiyle yapılıp Ankara Metrosu’nda denenme aşamasına gelecek. Yapılan balata hızlı tirenler haricinde her trende kullanılır. Kullanılır, bittikçe deriştirilir ama arabalarda kullanılan balatalar trenlerde kullanılamaz. Çünkü orada farklı şeyler isteniyor. Emniyet çok önde... O metrolara gittiğinizde tren bakarsınız o noktada tık diye durur bunun durdurulması konusunda balata çok önemli.” şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.