Odalar diretiyor, başkan duymuyor

Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Karslı, yeni otobüs terminal projesinin yerinin yeniden düşünülmesini istedi. Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, Trabzon’un yeni otobüs terminal projesinin yapılacağı havzanın uygun olmadığını, teknik destek verebileceklerini ve yaşanan sel, taşkın felaketlerinin çok çabuk unutulduğunu söyledi. Yeni otobüs terminalinin yerinin uygun olmadığını değerlendiren Karslı, “Terminalin inşa edilecek yer Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi, Anadolu Bulvarı üzerinde Değirmendere Akarsu'yu ile karayolunun arasında kalan 30.144,85 m²lik bir alandır. Bu alanın Trabzon'un jeomorfolojik yapısı, heyelan, sel ve taşkın tehlike ve riskleri, ulaşım planı, şehrin konumsal yapısı ve gelişim yönleri vb. açılarından uygun olmayacağı görüşümüzü nedenleri ile birlikte hem yetkililerle hem de kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak gelinen noktada bu alanda terminalin inşa kararı alınmış, projelendirilmiş ve şimdi ihale süreci planlanmaktadır. Biz Jeofizik Mühendisleri Odası olarak bu alanın yer bilimsel açıdan uygun olmadığını paylaşmak ve yetkililerimizi yeniden proje üzerinde düşünmeye davet ediyoruz.” dedi.

SEL VE TAŞKINLARA İNSAN ELİYLE YAPILANLAR NEDEN OLUYOR

Tarihsel sürecinde sel nedeniyle can kaybı yaşandığını söyleyen Karslı, “Bu alanın Değirmendere Akarsu'yunun yatağı olduğu ve alanın hafriyatla doldurularak oluşturulduğu bilinmektedir. Sel ve taşkınların nedenlerine bakıldığında doğal nedenlerden yoğun yağışların, topoğrafik şartların yanında insan müdahalesi ile akarsu yataklarının daraltılması, değiştirilmesi, akarsu akış düzenine uygun olmayan köprü, yol, menfez vb. yapıların yapılması gibi nedenler olduğu tespit edilmiştir.” şeklinde ifade etti.

ARAKLI’DAKİ FELAKETİ NE ÇABUK UNUTTUK!”

Araklı’da 2019 yılındaki sel felaketinde yaşanan can kayıplarını hatırlatan Karslı, “Çok çabuk unuttuk! Hatırlarsak bu afet üzerine devlet yetkilileri bundan sonra akarsu yatakları üzerinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz açıklamalarını yapmışlardı. Değirmendere vadisinde sel ve taşkın tehlikesi yüksek olmakla birlikte, Akarsu yatağındaki yerleşim yerleri, sanayi tesisleri, diğer yapılar ve buralarda yaşayan insanlar ve diğer tüm canlılar yüksek risk (muhtemel can ve mal kaybı) altındadır. Herhangi bir afet sonrasında hemen kullanılması gereken bir bina grubundadır.” şeklinde açıkladı.

“BİZ TUTULAN RAPORLARI TEKNİK DEĞERLENDİRMEYE HAZIRIZ”

Karslı, “Bu alanın zemin etüt ve yapılmış ise tüm Değirmendere havzasının sel-taşkın risk analiz raporlarının odamızla paylaşılması durumunda inceleyip teknik değerlendirmemizi rapor halinde sunmaya hazır olduğumuzu paylaşmak isteriz.” diye aktardı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105