Özel okullarda ücret muamması

Trabzon’da çocuklarını özel okula yollayan veliler, 16 Mart’ta Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçildiğinden beri sene başında peşin ödedikleri ücretlerin iade edilip edilmeyeceğine dair bir açıklama bekliyor. Trabzon’daki eğitim sendikaları da yaşanan muammayı değerlendirirken Türk Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber ile Eğitim Sen Şube Başkanı Engin Nur, eğitim ücretinde indirim, yemek ve serviste de iade yapılmasını istedi.

“ÖZEL OKULLAR DİRENÇ GÖSTERİYOR”

Özel okulların verilemeyen yemek ve servis hizmetlerine dair ücretlerin iadesine sıcak baktığını ancak eğitim ücretleri için direnç gösterdiğini dile getiren Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber, “Velilerin bazıları bankalardan bağlayıcılık yapmış, bazıları peşin ödemiş… Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutmaz. Kalite farkı ortaya çıkıyor. İstenen ve ödenen ücretler de yüz yüze eğitim için anlaşılan ücretlerdi. Hukukçular da özel okullara bu konuda çok sayıda davayla karşılaşabilecekleri konusunda uyarılarda bulundu. Bazı özel okullar yemek ve servis ücretlerinin 16 Mart’tan sonraki kısmını ödeyeceklerini söylediler. Bu konuda da haziran ayındaki bakanlar kurulunun kararı bekleniyor. Eğitim ve öğretim ücretleri için henüz bir geri dönüş yapılmadı. CİMER’e yapılan başvuru sonrası velilere Tüketici Hakem Heyetlerine gitmeleri için yönlendirme yapıldı. Muhtemelen okullar ve veliler arasında anlaşma sağlanamazsa durum heyetlere intikal edecektir. Özel okullar eğitim ücreti konusunda direnç gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK KALİTE EĞİTİMDE ÜCRETLER İADE EDİLMELİ”

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber, özel okulların Koronavirüs sürecinde veremedikleri yüz yüze eğitimin yerine konulan uzaktan eğitimin kaliteli eğitim sunmadığını ifade ederek velilerden alınan eğitim ücretlerinde düşüş ya da iade yapılmasını istedi. Kalite farkından doğan ücretlerin verilmesini isteyen Dilber, “Verilmeyen hizmetin ücreti verilmemişse bunun geri verilmesi gerekiyor. 16 Mart’tan sonra yüz yüze eğitim yapılmadı, servis ve yemek hizmeti sağlanmadı. Öncelikle servis ve yemek hizmetleriyle ilgili tüm ödemelerin herhangi bir kesinti olmadan geri verilmesi gerekiyor. Eğitim ücretlerinde uzaktan eğitimde kalite önemli miktarda düştüğü için düşük hizmete düşük ücret esas alınarak 3.5 aylık bir indirim ya da geri ödemenin iadesi gerekiyor.” diye konuştu.

“ALDIKLARI PARALARI GERİ ÖDEMEDİLER”

Velilerin sene başında paraları tıkır tıkır özel okullara ödediğini ancak öğrencilerin okula gitmemesi üzerine alınan paraların geri ödenmediğini ve hiçbir açıklamanın olmadığını dile getiren Eğitim Sen Şube Başkanı Engin Nur, “Özel okullar eğitimi yemek ve servis ücretlerini peşin aldı. Okullar, uzaktan eğitimi sürdürdüğü için sanki yüz yüze eğitim veriyormuş gibi aldıkları paraları geri vermediler. Yemek ve servis ücretlerini de geri ödemediler. Sadece ülke geneli 5 okul yemek ve servis ücretlerini vereceğini söyledi. Özel okullar paraları tıkır tıkır aldı. Okula gitmedikleri halde yemek ve servis paralarını aldılar. Bunu biz kabul etmiyoruz. Çocuklarımızın yüz yüze eğitim görmediği sürece, yemek yemedikleri sürece, servis paralarına da el konulamaz. Bu çocuklar okula gitmedi. Bu ücretler, uzaktan eğitimin karşılığı değildir. Düşük eğitime düşük ücret yapılmalıydı. Onu da yapmadılar.” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.