Pazar yerini eleştirdi

TMOBB Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’ndeki Kadınlar Pazarı'nın yıkılacak olması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesinin geçici olarak yaptığı iş yerlerine tepki gösterdi. TMOBB Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’ndeki Kadınlar Pazarı'nın yıkılacak olması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesinin geçici olarak yaptığı iş yerlerine tepki gösterdi. Ustaömeroğlu, sur diplerine yapılan yapıları eleştirerek, “Kent surlarının cadde perspektifinde görülebildiği yegâne bir yerde geçici de olsa ağır malzeme ile dükkân yapılması tarihin gün ışığına çıkarıldığı ve çabalandığı bir dönemde uygun olmamıştır. O bölgedeki sur yüzeyinin tarih ve turizm adına temizlenip dokunun algılanabilir hale getirilmesi gerekirdi. Esnafımızın mağdur edilmemesi hak olmakla beraber yöntemin yanlış olduğunu ifade etmek zorundayız. Yer konusunda bir çözüm üretilememişse, inşaat konusunda modern, şeffaf, transparan, hafif malzeme ile suru kucaklayan bir yöntem geliştirilebilirdi.” dedi.

ÇATI YAPISI ENDER ÖRNEKLERDEN

Öte yandan Pazarkapı’daki kadınlar halinin çatısının yıkıldığına dikkat çeken Başkan Ustaömeroğlu bu çatı makas yapısının ender örneklerden biri olduğunu söyledi. Ender çatı sistemli yapının sökülme işlemi sırasında itina edilmesi gerektiğini dile getiren Ustaömeroğlu, “Mevcut Kadınlar Hali'nin çatı makas yapısı ender örneklerdendir. Sökülürken itina gösterilmesi gerekir. Ayrıca taşıdığı manevi ve tarihi değer gereği müze dâhil uygun olabilecek her platformda muhafaza altına alınmalıdır.” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.