Pis su içirmeye utanmıyor musunuz?

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Meclis Üyesi Oktay Söğüt ve ilçe yöneticileriyle birlikte Büyükşehir Belediyesinin Karakaya’daki arıtma tesisine baskın yaptı. Oyman, Ortahisar’da son dönemde yaşanan su kesintileri ve şikâyetler üzerine Karakaya Arıtma Tesisinde incelemelerde bulunarak TİSKİ’ye 4 soru yöneltti. Oyman, “Vatandaşa pis su içirmeye utanmıyor musunuz?” dedi.

SORUNU KOLTUKTA DEĞİL YERİNDE İNCELEDİ

Son dönemde Ortahisar’daki mahallelerde yaşanan su kesintileri ve şikâyetler üzerine CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, ilçe yöneticileri ve Belediye Meclis üyesi Oktay Söğüt ile birlikte Büyükşehirin Karakaya Arıtma Tesisini inceledi. Yaşanan problemleri yerinde görmek adına beraberindekilerle tesise giden Oyman, “Su yaşam kaynağımızın en önemli parçalarından olduğu için atılması gereken adımlar titizlikle işlenmelidir. Bu sebeple yerinde görmek ve konuyla ilgili uzmanlarına da danışarak problemleri ve önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Öncelikle 32 mahallemizi besleyen, iki kaynak suyu mahallelerimize yetmediği ortadır; TİSKİ de bunu beyan etmektedir. 2018 yılın devreye alınan Karakaya arıtma tesisi bu iki kaynaktan beslenmektedir. Açıklamalarda 400 NTU birim bulanıklığı arıtan bu tesisin, yeterli derece mühendislik ve geleceğe dönük bir yatırım olmadığını görmekteyiz. Özellikle yağmur yağdığı günler artan bulanıklığa çözüm olamamakta bu sebeple depolardan su verme yöntemine geçilmektedir. 2018 yılında dönemin Belediye Başkanı’nın “Böylece abonelerimize en güzel şekilde, kesintisiz ve yeterli içme suyu sunmuş oluyoruz.” söylemi kesinlikle aldatmacadır.” diye konuştu.

TESİSTE GÜVENLİK, TEMİZLİK VE BAKIM YOK! İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Ortahisar’da yaşanan su sorunları nedeniyle TİSKİ’ye dört soru yönelten Başkan Oyman, devletin zarara uğratıldığını ileri sürdü. “Bir kere yapalım doğru yapalım” anlayışının bu belediyecilik anlayışında rastlanmadığına dikkat çeken Oyman, “Maliyeti yüksek ama insan sağlığı için hassas bu tesis için hangi debi değerleri, hangi bulanıklık değerleri referans alınmıştır? Abonelerine mesaj atarak debi yetersizliğini öne sürüyor ve kesintiler yapıyorsunuz. 2018 yılında çalışmaya alınan tesis 2020 yılında yetersizliği konuşuluyorsa yapılan yatırım devletimizi yeniden zarara uğratmış demektir. “Bir kere yapalım doğru yapalım” anlayışı, bu belediyecilik anlayışında rastlanmamaktadır. Yapılan ziyaretler sonucu basınç kırıcıların, su depolarının sağlıklı olmadığını ortaya koymuştur. Tesislerde su arıtılsa bile evlerden önce uğradığı bölgelerde temizlik, bakım ve güvenlik olmadığını üzülerek paylaşmak isteriz. İnsanın sağlığını hiçe sayan, sadece görüntü çalışmalarına para akıtan yönetimleri kınıyoruz. 2018 yılında biten arıtma tesisinin etrafı dahi bakımsız olması ve hiç bir güvenliğin olmaması sorumsuzluktan ibarettir. Su depolarının bu denli güvenliksiz olması ileride tehlikeli durumlar yaratabilir.” ifadelerini kullandı.

TESİSLERİ İNCELEDİNİZ Mİ?

TİSKİ’ye 2019 yılında göreve geldikten sonra kaynaktan evin musluklarına kadar suyun geçtiği bölgeleri inceleyip incelemediklerini soran Oyman, “Yakın zamanda boru hatlarının ihalesini yaptınız ancak yeterli olmadığını görürsünüz diye düşünüyoruz. Su konusu tüm Dünya için öncelikli olarak incelenmelidir. Son iki haftadır özellikle kesinti ve suyun çamurlu olduğu hakkında şikayet ve videolar gelmektedir. Hatta bazı boru hatlarında kaçakların olduğu ve suların boşa gittiği haberleri de mevcuttur. Halkımız tesislerden çıkan suyu kullanamamaktadır.” dedi.

FATURAYA GELİNCE TAVAN, HİZMETE GELİNCE YERDE

Belediyenin halka sağlıklı biçimde su vermenin asli görevi olduğunu hatırlatan Başkan Oyman, “Suların analizini yaptığınız örnekleri nereden alıyorsunuz? Örnek olarak hiç Düzyurt’ta veya Uğurlu’da bir evden su örneği aldınız mı?

Halkına en sağlıklı biçimde suyu vermek Belediye’nin görevidir; bu aslında insanlık değerini gösterir. Ancak geldiğinizden beri dış görüntüden içe dönemediniz. İnsanların musluklarından akan çamurlu suyu reva gördünüz. En pahalı suyu olan şehirlerden biri olan Trabzon’da faturalara su bedeli dışında 5 bedel daha ekliyorsunuz. Şikâyetler üzerine insanların sağlığını düşünmek yerine yüksek maliyetlerden bahsediyorsunuz. O zaman bu bedelleri neden alıyorsunuz? Faturaya gelince tavan, hizmete gelince yerlerde...” şeklinde konuştu.

PİS SU VERMEYE UTANMIYOR MUSUNUZ?

Ortahisar halkına TİSKİ’nin pis su içirdiğini ve bundan utanmadığı iddiasında bulunan Oyman, “Aynı videolar ve şikâyetler size de gelmektedir. Peki, İnsanların evlerine reva gördüğünüz içilemeyen suya fatura kesmeye, fatura bedelini istemeye utanmıyor musunuz?  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ve TİSKİ Genel Müdürü’ne ve sorumlu olduğu alanlar içerisinde olduğu için Ortahisar Belediye Başkanına sesleniyoruz; 421.000 su abonesi olan şehrimizin 32 mahallesindeki halkımız faturanın karşılığını alamadığı ve sizin de hizmet vermediğiniz ortadadır. Peki, bu kadar borcu nasıl yapıyorsunuz?” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.