PROFESÖRDEN DİKKAT ÇEKEN DEPREM UYARISI

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yener Eyüboğlu, yürürlüğe giren yeni deprem risk haritasını değerlendirdi. Eyüboğlu, “Dolgu üzerine yapılacak binalarda veya Karadeniz sahil alanında yapılmakta olan yüksek katlı binalarda Karadeniz Fayı’nın deprem üretme potansiyeli göz ardı edilmemelidir. Burak Yılmaz'ın 20 gol atması kaleci Onur'un gol atmayacağı veya atamayacağı anlamına gelir mi?” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" ve yeni depreş risk haritası Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Prof.Dr. Eyüboğlu eski deprem risk haritası ve yeni deprem risk haritaları arasında çok önemli bir fark olmadığını belirterek, “Yine Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı, Ege Açılma Bölgesi ve Bitlis-Zagros kuşağı esas alınarak bu fay sistemlerinden olan uzaklığa göre derecelendirme yapılmış. Belki yeni haritadaki en önemli fark, Bartın'daki ve İç Anadolu'daki birinci derece deprem bölgesi olarak çevrilmiş alanların bu haritada yer almamasıdır. Ne yazık ki yine MTA tarafından hazırlanan aktif fay haritası baz alınarak oluşturulan yeni risk haritasında yalnız kara üzerindeki aktif faylar ve onların deprem üretme potansiyelleri dikkate alınmış ve yine Karadeniz sahili boyunca ilerleyen ve güneye eğimli bir ters fay niteliğinde olan Karadeniz Fayı ve ayrıca Türkiye Petrolleri tarafından Doğu Karadeniz Havzası’nda yapılan petrol araştırmaları sırasında varlığı saptanan, kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı olup, Karadeniz Fayı’na birleşen Trabzon, Rize ve Ordu Fayları dikkate alınmamıştır. Halbuki eski haritada Bartın'ın birinci derece risk alanı içerisine alınmasının nedeni 1968 yılında meydana gelen 6.6 büyüklüğünde ve 38 kişinin ölümüne neden olan depremin odak mekanizması çözümünün ters fayı işaret etmesi ve doğrultu atımlı fay niteliğinde olan Kuzey Anadolu Fayı ile ilişkisinin bulunmamasıydı. Bunun anlamı nedir Karadeniz Fayı geçtiği her yerde Bartın’da olduğu gibi 6.6 büyüklüğünde bir deprem oluşturma potansiyeline sahiptir. Belki eski risk haritasının hazırlandığı günlerde Karadeniz Fayı çok iyi bilinmiyordu, ancak bugünkü sismik ağırlıklı çalışmalardan bu fayın varlığı çok iyi bilinmektedir.” Dedi.

DOLGU SAHALARI İÇİN FUTBOL MAÇI ÖRNEĞİ VERDİ

Eyüboğlu, son yıllarda deniz dolgusu yapılarak elde edilen alanlara dikkat çekerek, “Özellikle son yıllarda Trabzon ve diğer Karadeniz sahilindeki illerde deniz doldurularak alan kazanılmış, kazanılmaya devam edilmekte ve kazanılan alanlarda da stadyum ve hastane gibi kalabalık topluluklara hizmet edecek binalar inşaa edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Tabi ki bu alan kazanımları olabilir, ancak hem dolguda, hem de dolgu üzerine yapılacak binalarda veya Karadeniz sahil alanında alüvyon zemin üzerine yapılmakta olan yüksek katlı binalarda Karadeniz Fayı’nın deprem üretme potansiyeli göz ardı edilmemeli, gerekli mühendislik önlemleri mutlaka alınmalıdır. Bu durumu herkesin anlayacağı dilden açıklamaya çalışayım. Gol krallığı sıralamasına baktım Burak Yılmaz bu sezon 20 gol atmış. Burak Yılmaz'ın 20 gol atması kaleci Onur'un gol atmayacağı veya atamayacağı anlamına gelir mi? Tabi ki hayır, ancak Burak Yılmaz'ın gol atma potansiyeli kaleci Onur'dan elbette daha fazladır. Kuzey Anadolu Fayı'nı Burak Yılmaz, Karadeniz Fayı'nı da kaleci Onur olarak düşünün. Karadeniz Fayı hiç beklemediğiniz bir anda gelir golünü atıp gidebilir. Bilimin ışığından ayrılmayalım, önce tedbiri alalım, sonra takdiri Allah'a bırakalım.” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105