REKTÖR ÇUVALCI BASINLA BULUŞTU

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı, üniversite olarak en büyük hedeflerini açıkladı.Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve Rektör Yardımcıları, dün Zorlu Grand Otel’de basınla bir araya geldi.

ÜNİVERSİTE BÖLÜNÜNCE 2016’DA 60 BİN ÖĞRENCİ SAYISI, 2019’DA 40 BİNE DÜŞTÜ…

Üniversite çalışmalarını ve projeleriyle ilgili sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Çuvalcı, KTÜ’de 34 bin 409 öğrencinin olduğunu Fen, mühendislik ve sosyal bilimlerde 12 bin, sağlık bilimlerinde ise 4 bin 773 öğrenci sayısının bulunduğunu kaydetti. Çuvalcı, “Dünyanın her yerinden öğrencimiz var. Daha çok Asya kıtasından var. Uluslararasılaşma gayemiz var. Üniversitelerin lokal, ulusal değil uluslararası öğrenci sayısını da artırmak istiyoruz. KTÜ, Trabzonspor’dan sonra en etkili markadır. 2016’da 60 bin öğrenci sayısı, 2019’da 40 bine düştü. Trabzon Üniversitesi kurulunca öğrenci sayısı azaldı. Mezun öğrenci sayısı da 11 binlerden 6 binlere düştü. Üniversitenin bölünmesinden kaynaklı. Kız öğrenci sayımız daha fazla. Doluluk oranı toplam 94.1’den, 94.7’ye geldi.” dedi. Üniversitede 2020 yılında 436 profesör, 209 doçent, 303 doktor öğretim üyesi, 329 öğretim görevlisi, 876 araştırma görevlisi, toplamda 2153 öğretim görevlisinin yer aldığı, kadronun geçmiş yıllara oranla artığı öğrenildi.

TÜBİTAK, AR-GE VE AB PROJE ÇALIŞMALARI

Çuvalcı, TÜBİTAK projelerinin pandemi nedeniyle etkilendiğini ancak 18 proje alındığını maddi değerinin 6,36 milyon TL olduğunu kaydetti. Üniversitenin kendi fonuyla oluşturduğu proje sayısının ise 84 olduğunu, 2,75 milyon TL olarak açıkladı. Avrupa Birliği Projelerinin ise 2018’de sıfır olduğunu ifade eden Çuvalcı, 2019’da 3’e 2020’de ise 6’ya çıktığını belirtti. Çuvalcı, “Toplam 60 milyon TL’lik AR-Ge projelerinden para var. TÜBİTAK proje çağrıları da açılacak. Toplam 90 milyon TL civarında olacağını düşünüyoruz. Projelerde hem araştırıcı hem de malzeme alınıyor. TÜBİTAK projelerini önemsiyoruz.” diye konuştu.

İŞTE KTÜ’NÜN TÜRKİYE VE DÜNYA SIRALAMASI

Ulusal ve uluslararası endekslerde KTÜ’nün istenilen bir yerde olmadığını söyleyen Çuvalcı, Maden Mühendisliğinin yapılan araştırmalarda Türkiye’de ilk sıralarda olduğunu dile getirdi. İnşaat Mühendisliğinin Türkiye’de 4., dünyada 378. sırada, KTÜ’nün mühendislik alanında Türkiye’de URAP’ın yaptığı araştırmalarda 9., dünyada 756, Tıp ve sağlıkta ülke sıralamasında 18, dünyada ise 897.sırada olunduğunu açıkladı. Çuvalcı, üniversite memnuniyetinde ülkede 9.sırada olduklarını, öte yandan istihdam sıralamasında yine 9.sırada olduklarını ifade etti.

YERLİ VE MİLLİ İLAÇ ÇALIŞMALARINDA İLAFAR

KTÜ İLAFAR ile ilgili bilgi veren Çuvalcı, “Eczacıların bir araya gelip oluşturduğu araştırma grubu. Yerli ve milli ilaç, AR-GE ile ilgili diğer kurumlarla işbirliği yaparak güzel çalışmalar yapan birimimiz. Yeni alınan bir proje var. Ülkemizde yerli ilaç sektörüyle, üniversite, TÜBİTAK işbirliğiyle 40 milyon bir bütçeyle İLAFAR yapacak. Bölgemize ait 2 tane endemik bitki yakaladılar örneğin. Yine Kovid-19 tedavisi için bir ilaç projesi var.” şeklinde konuştu. Teknoket ile ilgili yaptığı açıklamada Çuvalcı, “Teknoket, Trabzon’da çok bilinmeyen bir kurum. Teknoket’te yapılan çalışmalarda toplam iç satış tutarı 88 milyon TL, ihracatta 6,7 milyon T L civarında.” dedi.

KTÜ FARABİ’DE KOVİD HASTA SAYISI BİNE YAKLAŞTI

KTÜ Farabi Hastanesinde Kovid-19 hasta sayılarıyla ilgili bilgi paylaşan Çuvalcı, 2019 Mayıs ayında 508 hastanın bulunup, Eylül ayında 947 hasta sayısına çıktığını kaydetti. Mayıs ayından itibaren periyodik olarak Kovid-19 hasta sayısının arttığı görüldü. Haziran’da 585, Temmuz’da 652, Ağustos’ta 775, 7 Eylül’de 926 olan Kovid hasta sayısı 11 Eylül’de 947’ye çıktığını açıkladı. Çuvalcı, “Pandemi hastanesi değiliz. Sadece kendi personelimizden, yatan hastalardan bir Kovid olduğunda bunlara bakıyoruz. Şuanda yoğun bakımda yetişkin hasta sayımız da 8.” İfadelerini kullandı.

KAR AMACI GÜTMÜYORUZ

KTÜ Tıp Fakültesinin otopark sıkıntısı olduğunu anlatan Çuvalcı, “1353 araçlık kapalı otopark inşaatımız devam ediyor. Çocuk Hastanesi inşaatı da devam ediyor. 118 milyon TL, 53 milyon harcandı. Otoparkın üstü kafe olacak. Otoparkı biz işleteceğiz. Kar amacı gütmüyoruz. Tamamen sosyal devlet prensibinden yararlanacağız. Toplam maliyeti 80 milyon civarında. 50 milyon harcandı. İnşaatın yüzde 70’i bitti. Mayıs ayında faaliyete geçecek.” dedi.

65 SENEDE FARKLI LOGOLAR KULLANILDI

KTÜ’nün logosuyla ilgili değerlendirme yapan Çuvalcı, “65 senede çok farklı logolar kullanılmış. Her zaman bizim sembolümüz Omega.. Yine omegamız var. Kaşe logosu da var. Toplantılar çok fazla yapılmadığı için iyi anlatılamadı. Biz yazılımda yeni logoyu kullanıyoruz. Bu logoyu bir kaç ay çalıştı arkadaşlar. Bunu yaparken kurumsal kimlik ön plana çıkarıldı. İletişimde kullanacağımız, görselde, yazılımda.. Bunun daha güzel olacağını düşünüyoruz.” dedi.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ

Çuvalcı, en büyük hedeflerinin araştırma üniversitesi olmak olduğunu söyleyerek “Araştırma üniversitesi olmanın personel sayısı, asistan ve para olarak daha fazla veriliyor. 15 araştırma üniversitesi ilan edildi. Biz buna adayız. Bunun için çalışacağız.” dedi. Onkoloji-Hematoloji - Kemik İliği Hastanesinin de olmasını önemsediklerini kaydetti.

KTÜ’DE TÜMÖR TEKNOLOJİ SAYESİNDE AMELİYATSIZ TESPİT EDİLECEK

KTÜ bünyesinde kurulacak olan Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezinde artık doktor teşhis koymadan önce tümörü tespit edebileceğini aktaran Çuvalcı, bu tür topluma faydalı çalışmaları hayata geçireceklerini anlattı. Ayrıca Medikal Cihaz Ar-Ge Tasarım Üretimi Merkezinin çalışmalarının başladığını ve burada kişiye özel eksik uzuv impilant üretimi yapılacağını söyledi.

ANKARA’NIN DA GÜNDEMİNDE ÇÖZÜM BULUNMASI İÇİN BİZ DE GİDECEĞİZ”

Farabi hastanesiyle ilgili konuşan Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, “Medyada çok sıkıntılı bir kurum gibi algılanıyor. Münferit olumsuzluklarla algı oluşturuluyor. Hastanemiz, 3. basamak. Ama biz 4 diyoruz. Diğer Araştırma, Eğitim Hastanelerinden bile hasta geliyor. Aslında bizim TIP Fakültemizin çok daha üzerinde olan hastaneler var. Bu sadece bizim Tıp Fakültemizin problemi değil. Erzurum’un, Hacettepe’nin de borcu var. Biz gideceğiz. Ankara’ya ortak çözüm bulunması lazım. Bu konu önemli bir konu. Ankara’nın da gündeminde. Ama biz taşıyacağız. Medical Firmaları mağdur etmek istemeyiz. Elimizden geleni yapacağız. Ülkenin problemi ve bütün hastanelerin.. Çok iyi hocalarımız özel sektöre gidiyor. Üniversite hastanelerinin döner sermayesinden hocalara verilen maddi şeyler iyi değil. Bunun önüne geçmek için, hem asistan yetiştiriyoruz, hem öğretim elamanı yetiştiriyoruz. Buna hem mali yönden, hem de hocalarımızı göndermemek için tedbirler almak lazım.” dedi. Hastanenin aylık rutin giderleri 17 milyona yakın, global bütçeden aylık alınan ücret 16 milyon TL olduğunu belirten Tekinbaş, “Bunun içinde senin ekstra harcamalarınız var. Bu şartlarda hastanenin zarar etmemesi mümkün değil. Üniversite hastanelerinin elbette eksiği var. Ama sanki burada çalışanların gayretsizliği, yönetenlerin gerekli uygun şekilde yönetilememesine bağlanırsa o zaman kamuoyunda bizlere karşı olumsuz algı oluşturuluyor.” açıklamalarında bulundu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.