Sel uyarısı yaptı

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Çoşkun Eruz, Doğu Karadeniz sahil ve iç kesimlerinde, sel uyarısında bulunarak özellikle perşembe-cuma günleri dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Heyelan riski olan, dere yataklarına yakın alanlardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. 

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Çoşkun Eruz, Doğu Karadeniz sahil ve iç kesimlerinde, özellikle perşembe-cuma günleri dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Eruz, “ 22 Ağustos Perşembe ve Cuma günü Giresun ve Hopa arasında aşırı yağış riski var. Perşembe 10-18 arası Giresun ve Yoroz (Çarşıbaşı) arası kıyı ve kıyı ardı, Cuma günü Rize ve Ardeşen arası, Cuma öğleden sonra Hopa ve çevresi şiddetli yağış riski taşıyor.” ifadelerini kullandı.

“DERE YATAKLARINDAN UZAK DURUN”

Bölgenin yoğun yağış riski altında olduğunu söyleyen Eruz, “Karadeniz üzerinden gelen kuzeyli hava akımları, yıldız, kıyılarda gün batısı, karayel rüzgarı etkisi ile gök gürültüsü, şimşek, yıldırımla birlikte 30mm (kg) nin üzerine çıkabilecek yoğun yağış alma riski taşıyor.” dedi. Özellikle heyelan riski olan ve dere yataklarına yakın alanlardan uzak durulmasını gerektiğini dile getiren Eruz, “Düz ve su baskını riski olan yerleşim alanlarında önlem alınması, toplanmış fındıkların yol vb. yağmur sularının sürükleyip götüreceği alanlara serilmemesi ve bırakılmamasında yarar var.” şeklinde konuştu.

TEDBİR ALIN

Ani ve yüksek yağışlara da değinen Eruz, “Avrupa üzerinde bulunan yüksek basınç sitemi, Kuzey Doğuda Rusya ve Güneyde oluşan alçak basınç merkezleri etkisindeki kararsız ve aktif hava akımları bölgede çok kısa sürede orografik (yamaç yağışları) etki yaratacak. Karadeniz arasındaki sıcaklık farkı ile birlikte hızla yükselerek ani ve yüksek yağış bırakma riski mevcut.” dedi. Tedbir almayıp her şey Allah’tan demeninEruz, ne bilimde ne de dinde yeri olmadığını kaydetti.Aşırı yağış ve selin olmamasını temenni ettikleri belirten Eruz, “Olası riski öngörüp, riskleri yönetilerek yağışı ve taşkınları afete dönüştürmemek gerek. İlgili kurum ve kuruluşlar Meteoroloji Genel Müdürlüğü rasatları ve radar uyarılarını dikkatli takip edilmelidir.” uyarılarında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.