Sular tehdit altında

Çiftliklerdeki arıtma tesisi eksikliği çevre problemi oluşturuyor. Trabzon’da devlet desteğiyle kurulan hayvan çiftliklerinin arıtma tesisi eksiklikleri nedeniyle atık suların derelere ve içme sularına karışmasına TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yasin Taflan tepki gösterdi. Bu atıkların Trabzon için büyük risk olduğuna dikkat çeken Taflan, devletin teşvik yaparken yalnızca üretim odaklı baktığını ancak geri plandaki çevresel etkilerinin ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Trabzon’da devlet desteğiyle kurulan hayvan çiftliklerinin arıtma tesisi eksiklikleri nedeniyle atık suların derelere ve içme sularına karışmasına TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yasin Taflan tepki gösterdi. Bu atıkların Trabzon için büyük risk olduğuna dikkat çeken Taflan, devletin teşvik yaparken yalnızca üretim odaklı baktığını ancak geri plandaki çevresel etkilerinin ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Taflan, “Sadece 100 hayvan aldım verdim olmaz. Gerisinin de düşünülmesi lazım. Yeter ki yapılsın mantığıyla yapılıyor ama arkasında bunlar çevresel olarak çok ciddi problem haline geldi. Şu an bu sistem sağlıklı çalışmıyor.” dedi.

ATIKLAR RİSK OLUŞTURUYOR

Trabzon’da devlet desteğiyle kurulan, hayvan sayılarının 10 ila 100 arasında değiştiği bilinen hayvan çiftliklerindeki arıtma tesisi eksikliği nedeniyle bu çiftliklerden akan hayvansal atıkların içme sularına karışması üzerine değerlendirmelerde bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yasin Taflan, bu atıkların böyle için risk oluşturduğuna dikkat çekti. Trabzon’daki hayvan çiftlikleriyle ilgili konuşan Taflan, “Atıklar derelere ve içme suyuna karışıyor. Arıtma tesisi eksikliği koku da yapıyor. Bu atıklar bölgemiz için büyük risk oluşturuyor. TİSKİ bu atıkları asitlik değeri yüksek olduğu için alamıyor ki almamakta da haklılar. Onların derin deşarj sistemine bu atıklar zarar veriyor. Özellikle belli sayıdaki çiftliklerin bir şekilde arıtma tesislerini yapmaları gerekiyor. Ancak bunlarda maliyetli yatırımlar olduğu için kolay olmuyor.  Devlet bizim bölgemizde çiftlikleri teşvik ediyor. 10 hayvandan 100 hayvana bazen de daha yukarı çıkıyor ama bu hayvan atıklarının arıtılması yönünde sıkıntı yaşanıyor. Bu ciddi bir problemdir. Bu tesisler de teşvikle birlikte yapılmalı. Bakanlıklar teşvik verirken bunları da düşünmeli. Sadece 100 hayvan aldım verdim olmaz. Gerisinin de düşünülmesi lazım. Yeter ki yapılsın mantığıyla yapılıyor ama arkasında bunlar çevresel olarak çok ciddi problem haline geldi. Bunu çok yüksek orandaki hayvanların olduğu ilçelerde müthiş sıkıntılar yaratıyor.” diye konuştu.

TESİSLER UYGUN YERLERE KURULMALI

Devlet desteği ya da özel girişimlerle kurulan ve yüksek hayvan sayılarının yer aldığı tesislerin yerleşim alanları dışında kurulması gerektiğini belirten Taflan, bunun olmaması durumunda da atıkların yaşamı olumsuz etkilediğini dile getirdi. “Atıklar sulara karışıyor” diyen Taflan, “Maliyetleri yüksek olsa da arıtma tesisleri kurulmalı ya da onları altyapı sistemlerinin olduğu alanlarda kurulmasını teşvik etmek gerekiyor. Devletin yapacağı şey budur. ‘Böyle alanlar Trabzon’da var’ diyebileceğimiz yerler yok. Bu hep entegre bir şey. Çevre ve tarım bakanlıkları böyle şeyler çıkardıkları zaman bunu da mutlaka atık kısmı olacak biçimde teşvik etmesi lazım. Şu an bu sistem sağlıklı çalışmıyor.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.